Sakit di pinggul. Sakit di pangkal paha atau punggung

Diagnostik

Oleh Evdokimenko · Diterbitkan 26 November 2019 · Dikemas kini 20 Mac 2020

Kesakitan di pinggul dan punggung biasanya menyebabkan

 • Arthrosis sendi pinggul - coxarthrosis;
 • Nekrosis aseptik kepala femoral - infark sendi pinggul, nekrosis avaskular;
 • Keradangan tendon femoral - trochanteritis;
 • Sindrom Piriformis dengan kecederaan tulang belakang lumbar;
 • Artritis - keradangan sendi.

1. Arthrosis sendi pinggul (coxarthrosis)

Arthrosis sendi pinggul (coxarthrosis) - diagnosis ini dibuat sangat kerap. Jauh lebih kerap daripada yang diperlukan. Apabila pesakit mencari doktor kerana sakit di pinggul, sekurang-kurangnya separuh daripada kes itu dia akan didiagnosis dengan coxarthrosis - arthrosis sendi pinggul. Nasib baik, coxarthrosis sebenarnya kurang biasa. Doktor yang cekap tahu bahawa di antara mereka yang memohon sakit di pinggul, pesakit dengan coxarthrosis membentuk sekitar 25-30%.

Coxarthrosis biasanya berlaku selepas 40 tahun, pada wanita sedikit lebih kerap daripada pada lelaki. Penyakit ini boleh menyerang salah satu atau kedua-dua sendi pinggul. Sebagai peraturan, coxarthrosis berkembang dengan perlahan, selama 1-3 tahun. Walaupun ada pengecualian - kadang-kadang, setelah kecederaan, beban berlebihan atau kerumitan yang teruk, rasa sakit bertambah dengan cepat, dalam beberapa hari atau minggu.

Gejala khas coxarthrosis adalah rasa sakit di pangkal paha, memancar di bahagian depan dan sisi paha. Kadang-kadang sensasi menyakitkan itu juga merebak ke punggung atau lutut. Kesakitan berlaku terutamanya ketika berjalan dan ketika cuba bangun dari kerusi atau dari tempat tidur. Pada waktu rehat, mereka hampir selalu reda.

Satu lagi simptom khas coxarthrosis adalah batasan pergerakan kaki yang berpenyakit. Sukar bagi orang yang sakit untuk mengangkat kakinya ke sisi, sukar untuk menarik kaki ke dada; sukar untuk memakai stoking atau kasut. Orang yang sakit tidak mungkin dapat duduk di kerusi "astride", kaki lebar, atau akan melakukannya dengan sukar. Kaki hampir berhenti berpusing (dari pinggul) ke kiri dan kanan atau berpusing kerana pergerakan punggung bawah.
Lebih lanjut mengenai arthrosis sendi pinggul >>

2. Nekrosis aseptik pada kepala femoral

Nekrosis aseptik pada kepala femoral (infark sendi pinggul, nekrosis avascular) - kira-kira 5-10% daripada jumlah orang yang memohon kesakitan di pinggul.

Gejala nekrosis aseptik hampir sama dengan gejala coxarthrosis, satu penyakit sangat sukar untuk dibezakan daripada yang lain. Tetapi tidak seperti coxarthrosis, nekrosis aseptik paling kerap berkembang dengan cepat, dalam beberapa hari. Selalunya, rasa sakit meningkat secara maksimum dan tidak tertahankan dalam dua hingga tiga hari pertama. Lebih-lebih lagi, bagi banyak pesakit, rasa sakit tidak hilang sepenuhnya walaupun dalam keadaan rehat, sakit di kaki dapat menghilangkan seseorang hampir sepanjang malam. Rehat darinya hanya pada waktu subuh, pada jam 4-5.

Perbezaan lain dari coxarthrosis: lelaki yang agak muda, berusia 20 hingga 45 tahun, sering menderita nekrosis aseptik. Lelaki berusia lebih dari 45 tahun kerap mengalami nekrosis aseptik. Wanita sakit lebih jarang (7-8 kali lebih jarang daripada lelaki).
Lebih lanjut mengenai nekrosis aseptik >>

3. Keradangan tendon femoral - trochanteritis

Keradangan tendon femoral (trochanteritis): penyakit ini sangat biasa - kira-kira 25-30% daripada jumlah orang yang memohon kesakitan di pinggul.

Trochanteritis boleh menjadi sepihak, apabila hanya satu kaki sakit, dan dua hala, ketika tendon femoral meradang pada kedua kaki sekaligus. Wanita jatuh sakit lebih kerap daripada lelaki, dan puncak kejadian jatuh pada masa penstrukturan semula klimaks badan, apabila tendon dan tisu otot melemah. Walaupun terdapat kes-kes ketika wanita muda juga jatuh sakit dengan trochanteritis.
Penyakit ini biasanya berkembang dengan cukup cepat, dalam masa 3-15 hari. Trochanteritis dimanifestasikan oleh serangan sakit di permukaan luar paha (kawasan "breeches").

Sensasi menyakitkan berlaku paling kerap ketika berjalan atau berbaring di sebelah yang terkena. Rasa sakit dari awal boleh menjadi sangat sengit, tetapi tidak seperti coxarthrosis, dengan trochanteritis tidak ada pemendekan kaki dan tidak ada sekatan pergerakan pada sendi pinggul. Kaki mudah ditarik ke sisi dan berputar bebas ke semua arah. Tidak seperti orang yang menderita coxarthrosis, seseorang yang menderita trochanteritis dengan bebas meletakkan kakinya di atas kakinya, mengikat tali kasut tanpa kesukaran, dengan mudah duduk "astride" di atas kerusi, kaki terpisah.
Lebih lanjut mengenai trochanteritis - keradangan pada tendon femoral >>

4. Sindrom otot piriformis

Sindrom otot piriformis dengan kecederaan tulang belakang lumbar. Ia berlaku sangat kerap - kira-kira 30-40% daripada jumlah mereka yang memohon kesakitan di pinggul.

Penyakit ini lebih kerap berlaku secara sepihak (kanan atau kiri). Kesakitan bertambah cepat, paling kerap dalam 1-3 hari, setelah pergerakan yang tidak berjaya, mengangkat berat badan atau pengalaman emosi yang kuat, tekanan. Dalam beberapa kes, serangan didahului oleh sakit belakang bawah akut atau kronik. Keamatan kesakitan yang paling besar dalam sindrom piriformis diperhatikan di punggung; sakrum dan punggung bawah boleh sakit pada masa yang sama; dalam beberapa kes, kesakitan boleh turun, di sepanjang bahagian belakang kaki, ke tumit. Tidak seperti coxarthrosis, rasa sakit sangat jarang memancar ke pangkal paha - dan dalam keadaan apa pun, dengan sindrom piriformis, rasa sakit di punggung akan jauh lebih kuat daripada sakit pangkal paha.

Kesakitan di punggung boleh menjadi teruk pada waktu siang dan malam hari. Kadang-kadang sukar bagi pesakit untuk mencari kedudukan yang selesa pada separuh pertama malam, dan kadang-kadang orang yang sakit bangun dengan kesakitan pada pukul 3-4 pagi. Walau bagaimanapun, pada separuh pesakit, kesakitan hanya berlaku ketika bergerak dan ketika berjalan. Pada masa yang sama, tidak ada sekatan pergerakan pada sendi pinggul semasa putaran kaki: kaki berputar sepenuhnya. Tetapi sebaliknya, sakit akut di punggung bawah atau di kawasan gluteal sering terjadi ketika cuba mengangkat kaki yang diluruskan atau membongkok ke hadapan sambil berdiri dengan kaki lurus.
Sindrom Piriformis disebabkan oleh kecederaan pada tulang belakang lumbar >>

5. Polimyalgia reumatik

Polymyalgia rheumatica agak jarang berlaku - kira-kira 1% daripada mereka yang memohon kesakitan di pinggul. Lebih kerap wanita berusia lebih 50 tahun sakit. Dalam 70-80% kes, penyakit ini bermula setelah mengalami tekanan yang teruk atau selesema yang teruk (selesema).

Penyakit ini berkembang dengan cukup cepat, dalam masa 3-20 hari. Sebagai peraturan, gejala pertama penyakit ini adalah simetri yang teruk (iaitu, sama di sebelah kanan dan kiri) kekakuan dan sakit di pinggul (sakit tidak jatuh di bawah lutut) dan sakit ringan pada sendi bahu. Sensasi menyakitkan disertai oleh kelemahan orang sakit yang luar biasa. Pesakit seperti itu dibawa ke doktor secara harfiah "di bawah lengan", tetapi bukan kerana kesakitan, tetapi tepatnya kerana kelemahan. Ini adalah kelemahan yang luar biasa yang menjadi kunci utama diagnosis. Selalunya, kelemahan dan rasa sakit pada polymyalgia rheumatica disertai dengan penurunan selera makan, penurunan berat badan, dan peningkatan suhu badan..
Lebih lanjut mengenai polymyalgia rheumatica >>

6. Arthritis - keradangan sendi

Artritis - kira-kira 2–4% daripada jumlah mereka yang memohon kesakitan di pinggul. Beberapa jenis artritis menyebabkan keradangan pada sendi pinggul dan dikaitkan dengan sakit di pangkal paha atau pinggul. Walaupun perkara ini jarang berlaku, kita mesti ingat perkara ini..

Dalam kes yang paling biasa, sendi pinggul terkena arthritis hampir bertahan, lebih lewat daripada sendi lain. Kemudian diagnosis pembezaan antara arthritis dan, misalnya, coxarthrosis tidak sukar - bagaimanapun, pada masa keradangan pada sendi pinggul, pesakit biasanya sudah mengetahui bahawa dia mempunyai arthritis, dan paling sering mengetahui yang mana..

Walau bagaimanapun, dalam beberapa jenis spondylitis ankylosing dan dalam beberapa kes arthritis reaktif yang jarang berlaku, keradangan pada sendi pinggul boleh mengatasi manifestasi penyakit lain atau satu-satunya gejala penyakit ini. Dan sangat sukar untuk membuat diagnosis yang betul - keradangan sendi pinggul seperti itu sangat mudah disalah anggap sebagai arthrosis. Dalam kes seperti itu, walaupun doktor yang cekap boleh melakukan kesalahan..

Tetapi masih ada beberapa tanda "khas" yang memungkinkan untuk membezakan radang sendi pada pinggul daripada penyakit pinggul lain, dan pertama sekali - dari coxarthrosis. Tanda amaran utama yang mungkin menunjukkan sifat radang sendi pada radang sendi adalah kekakuan pagi dan sakit di seluruh badan dan sendi, yang berlaku sejurus selepas bangun tidur dan kemudian hilang dalam satu jam atau pada separuh pertama hari. Kekakuan sedemikian adalah ciri tepat untuk penyakit radang pada sendi, terutamanya untuk ankylosing spondylitis dan rheumatoid arthritis.

Kedua, berbeza dengan coxarthrosis dengan artritis, kesakitan biasanya mencapai intensiti yang paling tinggi pada waktu malam, sekitar 3-4 pagi. Keamatan kesakitan seperti itu sangat tinggi, dan rasa sakit tidak berkurang dari perubahan kedudukan badan, seperti yang terjadi, katakanlah, dengan trochanteritis. Semasa bergerak dan berjalan, rasa sakit, berbeza dengan arthrosis, sebaliknya, paling sering berkurang sedikit, dan bukannya semakin kuat. Menjelang malam, setelah pesakit "tersebar", rasa sakitnya dapat hilang sama sekali, untuk menyala dengan semangat yang baru pada waktu malam, pada waktu pagi.

Di samping itu, usia pesakit dapat menjadi petunjuk. Jenis artritis ini lebih kerap berlaku pada orang muda, berumur 15 hingga 40 tahun. Dan trochanteritis, polymyalgia rheumatica dan coxarthrosis, dengan pengecualian yang jarang berlaku, bermula pada usia lebih dari 40 tahun.
Lebih lanjut mengenai gejala arthritis >>

Artikel oleh Dr. Evdokimenko untuk buku "Sakit di kaki", yang diterbitkan pada tahun 2004. Disemak semula 2012.

Mengapa kesakitan pada sendi pinggul dimanifestasikan, memancar ke pangkal paha, penyakit apa yang menyebabkannya, peraturan terapi

Apabila terdapat sakit pada sendi pinggul (sendi pinggul), memancar ke pangkal paha, ini adalah gejala yang membimbangkan. Bagaimanapun, itu adalah bahagian pinggul yang merupakan sendi terbesar, adalah yang menyokong, tanpa itu, pergerakan tidak mungkin dilakukan. Sendi ini membantu mengekalkan keseimbangan, mengagihkan semula beban pada tulang belakang dan kaki. Sekiranya kerja sendi pinggul terganggu, kualiti hidup pesakit segera merosot. Aktiviti fizikal menderita. Penting untuk tidak teragak-agak dan berjumpa doktor untuk menentukan punca masalah dan, jika perlu, menetapkan rawatan..

Patologi yang menyebabkan sakit pada sendi pinggul

Ketika, semasa pergerakan, dalam keadaan rehat atau perubahan posisi tubuh yang tajam, rasa sakit dirasakan dan meningkat di kawasan pelvis - ini adalah tanda negatif bahawa perubahan patologi sedang berlangsung.

Penyebab utama ketidakselesaan adalah:

 • jangkitan yang menimbulkan keradangan pada sendi - artritis;
 • pelanggaran struktur sendi di bawah pengaruh kecederaan, dengan dislokasi - diperoleh atau kongenital;
 • proses degeneratif;
 • proses keradangan pada beg periartikular, tendon, otot;
 • nekrosis aseptik kepala femoral - dicirikan oleh kematian tisu secara beransur-ansur;
 • batuk kering;
 • pelanggaran aliran darah di segmen sendi;
 • keradangan akibat penyakit autoimun;
 • penyakit saraf.

Kecederaan traumatik

Sendi pinggul adalah sendi terbesar dalam tubuh manusia. Biasanya dia yang mengalami tekanan berterusan - dari berat badan berlebihan, voltan berlebihan, dll. Dengan latar belakang ini, pelbagai kecederaan boleh muncul - trauma atau microtrauma. Mereka sangat melemahkan tisu, mengubah strukturnya.

Artritis

Artritis menyebabkan kesakitan yang menyakitkan, terutamanya ketika berjalan. Pergerakan menjadi terkekang, timbul sekatan refleks, kerana gejala negatif tidak hanya mempengaruhi paha, tetapi juga pangkal paha dan punggung. Kadang-kadang serangan sakit akut berkembang, yang memancar dan menembak ke lutut.

Artritis mempengaruhi semua tisu penghubung, dan ketidakselesaan secara langsung berkaitan dengan keradangan. Proses patologi berkembang di membran sinovial, yang melapisi rongga sendi, iaitu, di dalam sendi itu sendiri.

Sekiranya anda mengabaikan patologi dan tidak mengambil langkah-langkah untuk menghilangkan gejala dan penyebab perkembangannya, artritis akan segera berubah menjadi osteoartritis sendi pinggul. Dalam kes ini, proses memperoleh sifat merosakkan-merosakkan - kerja organ berubah, aktiviti fizikal menderita, ia sangat terhad. Selalunya penyakit membawa kepada kecacatan.

Gejala artritis

Coxarthrosis

Patologi tidak segera menampakkan dirinya. Pada mulanya, rasa sakit di kawasan selangkangan lemah, sakit. Tetapi dari masa ke masa, ia memancar ke bawah kaki, mempengaruhi bahagian depan paha dan sisi, lebih jarang punggung.

Ketidakselesaan menjadi ketara ketika bergerak atau bangun dari kerusi. Rasa sakit itu sudah muncul pada langkah pertama, kemudian membosankan, tetapi dengan berjalan kaki yang panjang juga membuat dirinya terasa.

Melegakan hanya pada waktu rehat dan rehat untuk sendi.

Coxarthrosis adalah pemusnahan tulang rawan pada sendi. Pertama, satu sendi menderita, dan dari masa ke masa, yang lain. Sekiranya tanda-tanda tidak diendahkan, maka penyakit ini pasti akan berkembang. Rasa sakit semakin kuat sehingga sukar untuk melakukan pergerakan yang paling sederhana. Ini disebabkan oleh pemampatan ligamen, mencubit saraf.

Sendi dengan coxarthrosis sangat renyah, kerana permukaannya saling bergosok kuat. Dengan perkembangan, eksaserbasi teruk berkembang, berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa bulan.

Chondromatosis sinovial

Dengan chondromatosis, keadaan sinovium berubah. Cengkerang mulai merosot menjadi tisu tulang rawan, sebagai unsur artikular.

Gejala utama adalah pembentukan unsur-unsur kondromik di rongga intra-artikular. Mereka berbentuk bulat dan padat, dan dapat menempati bahagian rongga yang ketara. Ini biasanya nodul atau lebam..

Penyakit Perthes

Penyakit Perthes didiagnosis pada kanak-kanak. Ini adalah keadaan aliran darah yang terganggu di leher femoral. Dia tidak mendapat nutrien yang mencukupi, sehingga tisu tulang musnah. Akibatnya, patologi membawa kepada nekrosis avaskular..

Dalam proses pertumbuhan, peredaran darah femur bertambah baik, strukturnya dipulihkan. Salah satu akibat yang paling negatif adalah kecacatan, masalah dalam fungsi sendi pinggul dan sakit kronik..

Arthropathy diabetes

Penyakit ini menyerang tulang dan sendi, yang menyebabkan kemusnahannya secara beransur-ansur. Ini adalah komplikasi diabetes. Dengan perkembangan penyakit ini, sendi sering menjadi radang, di bawah pengaruh ini mereka cacat, hancur. Penyakit ini menyerang orang muda dan tua.

Epiphyseolysis remaja

Epiphysis adalah penyakit yang berkembang pada kanak-kanak dan remaja berusia 8-15 tahun, iaitu semasa pertumbuhan. Patologi terdiri daripada tergelincirnya kepala femoral ke leher kerana zon pertumbuhan yang terlalu lemah.

Penyebab penyakit ini belum dapat diketahui dengan tepat. Tetapi lebih kerap terjadi epifisis pada kanak-kanak lelaki dan dengan kegemukan, lebih jarang ia disebabkan oleh kecederaan atau masalah fungsi sistem endokrin.

Patologi stabil. Kanak-kanak itu lemas untuk waktu yang lama, tetapi sokongan pada anggota badan tetap ada. Kesakitan tertumpu di pinggul, kadang-kadang memancar hingga ke lutut. Lama kelamaan, jumlah aktiviti motor sendi sendi pinggul yang normal hilang.

Untuk diagnostik, MRI dilakukan dan klinik ciri penyakit ini diambil kira. Rawatan diperlukan segera, kerana gelongsor berterusan menimbulkan arthrosis, arthritis dan komplikasi berbahaya yang lain.

Hydrarthrosis berselang

Ia adalah penyakit kronik yang terutama didiagnosis pada wanita. Etiologi tidak ditubuhkan.

Dalam kebanyakan kes, hidrthrosis merosakkan hanya satu sendi, bermula tanpa diduga, dan perubahan degeneratif berlaku dengan cepat pada sendi. Ia meningkat dalam jumlah kerana pengumpulan sejumlah besar cecair sinovial. Kerana ini, tisu sendi meregang, rasa tidak selesa, kekakuan, dan kelemahan berlaku. Tetapi kesejahteraan keseluruhan tidak berubah..

Pseudogout

Ia adalah penyakit kronik yang disifatkan oleh serangan artritis yang jarang tetapi akut. Kesakitan sering tidak dapat ditanggung. Sebab utama adalah pemendapan garam kalsium pada sendi.

Tenosynovitis

Tenosynovitis adalah proses keradangan yang mempengaruhi tendon dan tisu berdekatan. Tidak seperti tendonitis, tendon dengan terowong lembut tisu penghubung terjejas.

Tendovaginitis berlaku secara akut atau dengan eksaserbasi berkala, iaitu secara kronik. Ia menampakkan diri dalam kesakitan, yang menjadi lebih kuat dengan pergerakan, dapat disertai dengan pembengkakan, kemerahan dan peningkatan suhu setempat.

Dengan sifat patologi berjangkit, keracunan umum berkembang. Bentuk tidak berjangkit tidak disertai dengan pelanggaran kesejahteraan umum. Terapi berkorelasi dengan bentuk dan jenis penyakit, ia boleh menjadi konservatif dan operasi.

Lesi berjangkit pada tisu periartikular

Keradangan berjangkit ditunjukkan oleh kemerahan kulit pada sendi dan kenaikan suhu tempatan. Pada masa yang sama, pergerakan sendi merosot.

Dalam kes bentuk kronik, terdapat kebarangkalian yang tinggi untuk mengembangkan arthrosis sekunder hingga hilangnya kemampuan untuk bergerak..

Sakit selepas pembedahan

selepas pembedahan sendi pinggul, rasa sakit tidak dirasakan selama beberapa jam, kerana penghilang rasa sakit terus berfungsi. Tetapi setelah anestesia dilepaskan, rasa sakit akut berkembang, yang juga mesti dihentikan dengan ubat analgesik.

Rasa sakit mungkin tidak hilang selama beberapa hari, tetapi intensitinya berkurang dan secara beransur-ansur hilang sepenuhnya. Pada waktu keluar dari hospital, sensasi hampir selalu berlalu. Tetapi ia boleh muncul kemudian, terutama dalam keadaan cuaca yang tidak stabil. Pada usia tua, kesakitan terasa sakit dan cukup kuat, dan orang muda mengalami ketidakselesaan semudah mungkin.

Sakit selepas pembedahan

Diagnostik

Kaedah utama untuk mendiagnosis patologi HJ adalah seperti berikut:

 1. X-ray, ultrasound - standard pemeriksaan untuk patologi sendi.
 2. Analisis darah umum.
 3. Biokimia darah.
 4. Ujian air kencing - warna, kelantangan, ketumpatan, ketelusan, glukosa, protein dan kandungan bilirubin diambil kira.
 5. Tomografi yang dikira - membantu mengkaji sendi dalam beberapa unjuran, untuk menentukan kepadatan tulang.
 6. MRI.

Doktor mesti mengambil kira kekakuan sendi, memperhatikan peningkatan suhu, kehadiran sakit kepala, kemerahan, edema.

Kaedah rawatan

Dengan perkembangan kesakitan di kawasan pelvis, memancar ke pelvis, lebih baik berjumpa dengan pakar rheumatologi, traumatologist atau ortopedis. Setelah membuat diagnosis dan menentukan penyebab patologi, doktor membuat diagnosis dan memilih kaedah rawatan yang berkesan.

Prinsip umum terapi konservatif

Pesakit dengan masalah sendi mesti diresepkan:

 • tidur hanya di sisi sihat;
 • rehat lengkap;
 • penolakan beban;
 • perubahan kedudukan badan yang kerap;
 • pencegahan hipotermia;
 • memakai seluar dalam yang cukup longgar dan hangat.

Semua kemungkinan manipulasi, pemilihan kaedah bergantung kepada penyebab patologi, gambaran klinikal dan tahap komplikasi.

Terapi ubat melibatkan penggunaan NSAID, ubat antirheumatik, ubat hormon, chondroprotectors. Kadang-kadang imunosupresan diperlukan sebagai terapi tambahan, serta ubat untuk menormalkan peredaran darah.

Sekiranya rawatan konservatif tidak berkesan, operasi diperlukan - prostetik sendi. Kadang-kadang saya menggunakan alat ortopedik khas, ia boleh menggunakan plaster.

Ciri-ciri rawatan penyakit tertentu

Sekiranya doktor mengesan kehadiran lebihan cecair atau bahkan darah di sendi, maka saliran, pencucian dengan agen antibakteria diperlukan.

Dalam situasi yang paling sukar, artroplasti pinggul dilaksanakan, apabila sendi yang hancur diganti dengan analog buatan - baru. Apabila operasi selesai, pemulihan diatur untuk mengembalikan mobiliti dan kerja anggota badan. Seseorang secara beransur-ansur dapat kembali ke kehidupan normal..

Operasi moden berteknologi tinggi, tepat. Selepas penggantian sendi, seseorang menghilangkan kesakitan berterusan dan sekatan aktiviti motor..

Ubat-ubatan rakyat

Perundingan dengan doktor diperlukan untuk sebarang jenis kesakitan. Doktor akan membuat kajian, menjelaskan diagnosis. Hanya dengan itu anda boleh mendapatkan nasihat mengenai penggunaan resipi ubat tradisional.

Pewarnaan cinquefoil berkesan mengatasi rasa tidak selesa sekiranya sakit sendi. Resipi lisan adalah seperti berikut:

 • kisar pedang kering dan masukkan dengan kemas ke dalam bekas yang disediakan sebelumnya - ia harus diisi sepertiga;
 • tuangkan air ke bahagian atas;
 • berkeras tiga minggu di tempat yang gelap.

Anda perlu mengambil ubat 20 ml tiga kali sehari, tanpa mengira makanan. Kursus penuh adalah 2 minggu. Kemudian, setelah berehat dua minggu, kursus dapat diulang lagi.

Kesimpulannya

Perkembangan kesakitan pada sendi pinggul, yang juga dirasakan di pangkal paha, semestinya membimbangkan, kerana pelvis adalah sendi tulang terbesar. Tidak mungkin mengabaikan gejala - jika tidak, risiko akibat negatif dan tidak dapat dipulihkan meningkat. Kualiti hidup seseorang sangat bergantung pada keadaan sendi pinggulnya, jadi anda tidak boleh memulakan penyakit ini.

Kesakitan pada sendi pinggul memancar ke kaki dan pangkal paha

Di dunia moden fizikal yang tidak aktif, rasa sakit pada sendi pinggul, yang memancar ke kaki, telah menjadi biasa. Gejala yang menyakitkan seperti ini mencirikan sejumlah penyakit patologi. Dan, malangnya, ia mempunyai akibat yang serius. Bagaimanapun, sendi inilah yang merasakan seluruh berat badan dalam kedudukan tegak. Segala patologi yang timbul di kawasan ini menimbulkan batasan mobiliti, dan kadang-kadang kehilangan keupayaan bekerja. Kadang-kadang gangguan pinggul menjadi penyebab utama kecacatan.

Faktor pencetus kesakitan

Beban yang ketara diletakkan pada sendi pinggul. Itulah sebabnya risiko keausan adalah yang paling tinggi. Kesakitan pada sendi pinggul, memancar ke kaki, berkembang, sebagai peraturan, kerana faktor berikut:

 1. Patologi pada sendi itu sendiri atau alat muskul-ligamen. Ketidakselesaan berlaku selepas kecederaan, akibat dari proses keradangan atau degeneratif.
 2. Perubahan anatomi pada sendi pinggul. Kesakitan diprovokasi oleh kedudukan kepala femoral yang tidak betul di bahagian acetabulum. Patologi ini didiagnosis dengan dislokasi pinggul, subluksasi, asal kongenital dan trauma.
 3. Patologi sistem dan organ lain. Selalunya, sakit pada sendi pinggul, memancar ke kaki, menampakkan dirinya sebagai akibat keradangan pada sendi kemaluan dan sacroiliac, organ pelvis, otot gluteal. Gangguan neurologi menyebabkan ketidakselesaan yang serupa. Kesakitan mungkin muncul dengan neuritis saraf sciatic, radiculitis lumbosacral, sindrom piriformis.

Jenis kesakitan

Ketidakselesaan pada sendi pinggul tidak dapat diabaikan. Bagaimanapun, ada risiko akibat yang serius. Dengan sifat manifestasi, rasa sakit pada sendi pinggul sangat ketara. Gejala dapat diucapkan atau meningkat secara beransur-ansur. Doktor membahagikan sensasi menyakitkan kepada beberapa jenis:

 1. Sakit yang tajam. Dalam kebanyakan kes, ia berumur pendek. Pesakit dapat mengenal pasti punca ketidakselesaan itu dengan mudah. Kesakitan seperti itu menandakan penyakit yang berkembang di dalam badan atau menunjukkan kerosakan organik. Pada mulanya, ketidakselesaan dilokalisasi di kawasan tertentu, dan hanya kemudian merebak lebih jauh. Jenis ini adalah yang paling mudah disembuhkan..
 2. Sakit. Jenis ini sering dikaitkan dengan kesakitan akut. Ia dicirikan oleh pengedaran yang lebih luas. Ketidakselesaan dapat bertambah dan hilang dari semasa ke semasa. Agak sukar untuk mengenal pasti kawasan yang menyakitkan dengan jenis kesakitan ini. Sehubungan itu, rawatan sukar dilakukan.
 3. Kronik. Kesakitan yang bertahan lebih dari 6 bulan termasuk dalam kategori ini. Ini adalah jenis yang paling sukar dari segi rawatan. Selalunya, sakit kronik memaksa pembedahan.

Penyakit sendi

Sekiranya anda secara berkala merasakan sakit pada sendi pinggul, ada kemungkinan mengembangkan salah satu patologi sendi yang tidak menyenangkan ini. Walaupun tidak ada keseronokan, tetapi kadang-kadang terdapat ketidakselesaan dengan pergerakan yang sederhana, anda harus berjumpa doktor.

Doktor telah mengenal pasti beberapa penyakit yang paling biasa, yang, dalam kebanyakan kes, menyebabkan ketidakselesaan sendi. Dengan maklumat mengenai perjalanannya dan gejala yang menyertainya, anda dapat dengan mudah menentukan doktor yang harus dihubungi.

Dalam kes ini, anda tidak boleh menyembuhkan penyakit itu sendiri. Hanya pakar yang dapat membuat diagnosis yang tepat.

Artritis

Penyakit ini paling kerap berlaku pada orang tua. Dengan penyakit ini, rasa sakit muncul di sendi pinggul, memancar ke kaki, kawasan selangkangan. Selalunya, ketidakselesaan meluas ke bahagian depan paha, kadang-kadang hingga ke lutut. Gejala meningkat semasa berjalan. Gambar yang sama diperhatikan ketika berehat di bahagian yang rosak. Sukar bagi pesakit untuk bangkit dari posisi duduk. Terdapat sakit tajam pada sendi.

Ketidakselesaan lebih teruk pada waktu pagi. Aktiviti fizikal mengurangkannya. Walau bagaimanapun, aktiviti yang berlebihan meningkatkan kesakitan beberapa kali. Seseorang mengalami kekakuan dalam pergerakan mereka..

Faktor pencetus kesakitan

Beban yang ketara diletakkan pada sendi pinggul. Itulah sebabnya risiko keausan adalah yang paling tinggi. Kesakitan pada sendi pinggul, memancar ke kaki, berkembang, sebagai peraturan, kerana faktor berikut:

 1. Patologi pada sendi itu sendiri atau alat muskul-ligamen. Ketidakselesaan berlaku selepas trauma, sebagai akibat dari proses keradangan atau degeneratif.
 2. Perubahan anatomi pada sendi pinggul. Kesakitan diprovokasi oleh kedudukan kepala femoral yang tidak betul di bahagian acetabulum. Patologi ini didiagnosis dengan dislokasi pinggul, subluksasi, asal kongenital dan trauma.
 3. Patologi sistem dan organ lain. Selalunya, sakit pada sendi pinggul, memancar ke kaki, menampakkan dirinya sebagai akibat keradangan pada sendi kemaluan dan sacroiliac, organ pelvis, otot gluteal. Gangguan neurologi menyebabkan ketidakselesaan yang serupa. Kesakitan mungkin muncul dengan neuritis saraf sciatic, radiculitis lumbosacral, sindrom piriformis.

Jenis kesakitan

Ketidakselesaan pada sendi pinggul tidak dapat diabaikan. Bagaimanapun, ada risiko akibat yang serius. Dengan sifat manifestasi, rasa sakit pada sendi pinggul sangat ketara. Gejala dapat diucapkan atau meningkat secara beransur-ansur. Doktor membahagikan sensasi menyakitkan kepada beberapa jenis:

 1. Sakit yang tajam. Dalam kebanyakan kes, ia berumur pendek. Pesakit dapat mengenal pasti punca ketidakselesaan itu dengan mudah. Kesakitan seperti itu menandakan penyakit yang berkembang di dalam badan atau menunjukkan kerosakan organik. Pada mulanya, ketidakselesaan dilokalisasi di kawasan tertentu, dan hanya kemudian merebak lebih jauh. Jenis ini adalah yang paling mudah disembuhkan..
 2. Sakit. Jenis ini sering dikaitkan dengan kesakitan akut. Ia dicirikan oleh pengedaran yang lebih luas. Ketidakselesaan dapat bertambah dan hilang dari semasa ke semasa. Agak sukar untuk menentukan kawasan yang menyakitkan dengan jenis kesakitan ini. Sehubungan itu, rawatan sukar dilakukan.
 3. Kronik. Kesakitan yang bertahan lebih dari 6 bulan termasuk dalam kategori ini. Ini adalah jenis yang paling sukar dari segi rawatan. Selalunya, sakit kronik memaksa pembedahan.

Penyakit sendi

Sekiranya anda secara berkala merasakan sakit pada sendi pinggul, ada kemungkinan mengembangkan salah satu patologi sendi yang tidak menyenangkan ini. Walaupun tidak ada keseronokan, tetapi kadang-kadang anda merasa tidak selesa dengan pergerakan yang sederhana, anda harus berjumpa doktor.

Doktor telah mengenal pasti beberapa penyakit yang paling biasa, yang, dalam kebanyakan kes, menyebabkan ketidakselesaan sendi. Dengan maklumat mengenai perjalanannya dan gejala yang menyertainya, anda dapat dengan mudah menentukan doktor yang harus dihubungi.

Dalam kes ini, anda tidak boleh menyembuhkan penyakit itu sendiri. Hanya pakar yang dapat membuat diagnosis yang tepat.

Artritis

Penyakit ini paling kerap berlaku pada orang tua. Dengan penyakit ini, rasa sakit muncul di sendi pinggul, memancar ke kaki, kawasan selangkangan. Selalunya, ketidakselesaan meluas ke bahagian depan paha, kadang-kadang hingga ke lutut. Gejala meningkat semasa berjalan. Gambar yang sama diperhatikan ketika berehat di bahagian yang rosak. Sukar bagi pesakit untuk bangkit dari posisi duduk. Terdapat sakit tajam pada sendi.

Ketidakselesaan lebih teruk pada waktu pagi. Aktiviti fizikal mengurangkannya. Walau bagaimanapun, aktiviti yang berlebihan meningkatkan kesakitan beberapa kali. Seseorang mengalami kekakuan dalam pergerakan mereka.

Kaedah rawatan hanya bergantung pada diagnosis. Dalam kebanyakan kes, doktor menetapkan terapi terapi senaman, ubat anti-radang dan hormon.

Coxarthrosis

Penyakit ini berlaku pada orang pertengahan umur. Ia juga disebut arthrosis deforming. Penyakit ini berkembang tidak kelihatan. Pada peringkat awal, seseorang merasakan sakit pada sendi pinggul kanan atau kiri. Sangat jarang berlaku ketidakselesaan pada kedua sendi sekaligus. Sensasi kesakitan meningkat dengan ketara semasa melakukan aktiviti fizikal. Semasa berehat, mereka melemahkan.

Kesengsaraan pesakit meningkat secara beransur-ansur. Ketidakselesaan yang teruk hanya berlaku pada peringkat terakhir. Menjadi menyakitkan bagi seseorang untuk bangun, bergerak, berpusing. Lumbago yang kuat memberi ke kawasan selangkangan, kadang-kadang ke lutut. Oleh kerana otot di kawasan yang terjejas sentiasa tegang, tidak jarang pesakit merasa sakit pada sendi pinggul pada waktu malam.

Malangnya, coxarthrosis pada tahap lanjutnya praktikal tidak boleh diterima rawatan.

Bursitis

Bursa menegak terletak di atas penonjolan tulang paha. Keradangannya disebut bursitis. Pada mulanya, pesakit mengalami sakit di punggung. Sekiranya pesakit berbaring di bahagian yang cedera, rasa tidak selesa bertambah. Beg cecair lain dari sendi di atas juga boleh terkena bursitis:

 • kerang iliac;
 • sciatic.

Tendinitis

Sebilangan besar atlet terdedah kepada penyakit ini. Penyakit ini berlaku pada orang yang bekerja keras. Kekalahan ligamen secara signifikan membatasi mobiliti seseorang. Pesakit sukar menggerakkan kakinya, kerana rasa sakit yang tajam mengikat anggota badan. Pesakit mengalami kesukaran untuk berjalan, jika dia mahu bersandar pada kakinya.

Jangkitan

Artritis dicirikan oleh perkembangan pesat. Dalam masa yang singkat, pesakit mengalami demam. Sendi bengkak. Pesakit mengalami kesakitan yang tajam walaupun menyentuh kawasan yang terjejas. Sumber arthritis berjangkit adalah pelbagai penyakit virus:

 • streptokokus;
 • selesema;
 • staphylococcus.

Sekiranya sakit sendi pada mulanya ringan dan tidak muncul dengan segera, artritis tuberkulosis mungkin disyaki. Semasa berjalan, pesakit mengalami ketidakselesaan yang meluas hingga ke lutut atau pertengahan paha. Keupayaan bergerak terhad dari masa ke masa, bengkak muncul di kawasan yang rosak.

Tumor tisu lembut dan tulang

Kesakitan yang menyakitkan boleh memberi isyarat kepada neoplasma. Tidak boleh dilupakan bahawa tumor boleh menjadi jinak, tetapi kadang-kadang ia juga ganas. Dalam kes ini, sukar untuk membincangkan simptomnya. Tempat penyetempatan dan sifat ketidakselesaan adalah individu bagi setiap orang.

Tanda ciri

Bagi pesakit yang mengalami sakit pada sendi pinggul, gejala mungkin menunjukkan perkara berikut:

 1. Rheumatoid arthritis boleh didiagnosis jika rasa tidak selesa digabungkan dengan demam, radang pada sendi lain, atau ruam..
 2. Kesakitan samar-samar memancar ke punggung, belakang paha, punggung bawah, lutut boleh menandakan nekrosis avascular pada kepala femoral. Penyakit ini sangat serius. Ia berkembang dengan cepat. Ia mengakibatkan kematian kepala tulang..
 3. Sekiranya rasa tidak selesa perlahan, meningkat dengan ketara ketika berjalan atau berdiri untuk waktu yang lama, sedikit mengubah gaya berjalan, kemungkinan besar, penyebabnya adalah osteoartritis.
 4. Perasaan yang disertai dengan sakit lumbar yang meluas ke lutut, belakang paha, mungkin memberi isyarat pada sciatica.

Ketidakselesaan semasa mengandung

Semasa membawa bayi, tubuh wanita mengalami penstrukturan semula. Perubahan juga diperhatikan dalam sistem muskuloskeletal. Hormon menyebabkan ligamen dan tulang rawan menjadi lembut. Tubuh wanita hamil meningkatkan pengambilan kalsium. Akibatnya, kekurangannya berlaku, yang seterusnya menimbulkan kelonggaran tisu tulang. Di samping itu, kenaikan berat badan wanita menimbulkan beban ketara pada sendi..

Faktor-faktor seperti ini sering menyebabkan perbezaan tulang kemaluan. Dalam kes ini, wanita itu mungkin mempunyai gaya berjalan "itik". Dia cukup fasih mencirikan kehamilan seperti itu..

Kesakitan pada sendi pinggul dapat dengan mudah dihilangkan dengan ubat anti-radang yang diresepkan oleh doktor. Sebagai peraturan, ini adalah ubat:

 • Diclofenac.
 • Voltaren.
 • "Indomethacin".

Ubat boleh diresepkan dalam bentuk tablet, salap, atau supositoria.

Diagnosis penyakit

Seperti yang dapat dilihat dari perkara di atas, banyak keadaan patologi dapat menyebabkan sakit pada sendi di atas. Itulah sebabnya, untuk membuat diagnosis yang tepat, perlu melakukan pemeriksaan khas:

Kajian yang cukup popular adalah sinar-X sendi pinggul. Sekiranya perlu, pemeriksaan keseluruhan tulang belakang boleh diresepkan.

Terapi ubat

Perlu diingat bahawa semua ubat harus diresepkan oleh doktor yang hadir berdasarkan diagnosis menyeluruh. Dalam kebanyakan kes, terapi ubat merangkumi yang berikut:

 1. Ubat anti-radang - "Diclofenac", "Indomethacin", "Ibuprofen", "Meloxicam".
 2. Glukokortikosteroid - "Methylprednisolone", "Dexamethasone", "Prednisolone".
 3. Chondroprotectors - "Chondroitin sulfate", "Glucosamine".

Perlu diingat bahawa kebanyakan ubat mempunyai kesan yang agak merugikan pada tubuh, mempunyai banyak kesan sampingan. Oleh itu, ubat ini harus diambil hanya selepas preskripsi doktor dan di bawah pengawasannya..

Campur tangan pembedahan

Endoprosthetics sendi pinggul adalah operasi yang kompleks. Semasa itu, pinggul yang rosak diganti dengan sendi buatan. Ia adalah prostesis tahan pakai yang tidak serasi dengan bio. Ia terdiri daripada mangkuk cekung dan kepala bulat. Kos sendi pinggul berbeza dari 90,000 rubel hingga 100,000.

Tujuan operasi sedemikian adalah untuk menghilangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh penyakit degeneratif pada sendi atau mengalami kecederaan.

Dalam kebanyakan kes, artroplasti pinggul ditunjukkan untuk keadaan berikut:

 • arthrosis pasca trauma;
 • artritis reumatoid;
 • nekrosis aseptik kepala femoral;
 • arthrosis dan artritis degeneratif-distrofik;
 • spondylitis ankylosing;
 • arthrosis displastik;
 • peleburan fraktur intra-artikular yang tidak betul;
 • sendi palsu leher femoral.

Operasi hari ini adalah intervensi pembedahan yang tepat, berteknologi tinggi dan berkesan. Akibatnya pesakit kembali ke kehidupannya yang biasa, menyingkirkan keadaan yang menyakitkan dan pergerakan yang terhad.

Sendi pinggul adalah salah satu sendi yang paling tertekan di badan, yang terdiri daripada artikulasi dengan sendi lain yang menyokong berat badan, ia bergantung pada fungsi normalnya adakah kita dapat bergerak dengan selamat? Segala ketidakselesaan di kawasan ini segera menyebabkan penurunan kemampuan bekerja, kemerosotan kualiti hidup dan jika anda mengabaikan masalah, maka akan menjadi komplikasi keadaan, hingga hilangnya kemampuan berjalan (dalam beberapa kes). Itulah sebabnya, di bawah ini anda akan dapati penerangan terperinci mengenai masalah-masalah yang sering menyebabkan ketidakselesaan di kawasan ini..

Sebab-sebabnya

Mengapa sendi sakit? Walau bagaimanapun, soalan yang sangat mudah untuk mendapatkan jawapan terperinci, anda perlu melalui beberapa siri pemeriksaan dan analisis. Ini disebabkan oleh fakta bahawa banyak sebab boleh secara langsung atau tidak langsung mempengaruhi ketidakselesaan sendi. Ia:

 • penyakit dan keradangan tisu tulang;
 • masalah dengan ligamen, otot, tisu sendi, dll.
 • jangkitan;
 • trauma;
 • penyakit organ dan tisu berdekatan.

Ini bukan semua dan senarai dapat diteruskan untuk waktu yang sangat lama, tetapi intinya adalah bahawa sebarang penyimpangan dari norma adalah isyarat.

Mengabaikannya adalah berbahaya, pertama sekali, bagi diri sendiri, kerana akibat dari beberapa penyakit adalah kecacatan. Tetapi menduduki peperiksaan penuh pada kesakitan yang pertama juga tidak berbaloi. Pilihan terbaik adalah mendengar sensasi, jika berpotensi berbahaya - segera pergi ke klinik, dan jika tidak, maka tunggu beberapa hari dan kemudian dapatkan bantuan.

Sebab yang mungkin

Trauma

Masalah yang paling biasa yang menyebabkan ketidakselesaan pada sendi pinggul adalah kecederaan. Kesakitan boleh disebabkan oleh lebam biasa, diterima di rumah atau semasa bersukan, dan masalah yang lebih serius, seperti terkehel atau patah leher pinggul.

Kes terakhir adalah yang paling berbahaya dan boleh menyebabkan kehilangan mobiliti separa atau lengkap..

Sifat kesakitan Itu semua bergantung pada tahap kecederaan. Lebam sederhana dinyatakan dalam kesakitan akut, berterusan, tetapi berumur pendek sejurus selepas kejadian. Kemudian rasa sakit mereda dan dapat dimanifestasikan secara akut semasa bersenam, semasa bergerak. Dislokasi paling sering disertai dengan kehilangan prestasi sendi atau prestasi terhad. Kesakitannya tajam, teruk, sebelum pengurangan, permulaan kejutan yang menyakitkan atau kehilangan kesedaran adalah mungkin. Rasa tidak selesa bertambah dengan tenaga, dan reda ketika tidak bergerak. Dengan patah pada leher femoral, terdapat kehilangan prestasi kaki sepenuhnya. Kesakitan yang tajam dan tajam berlaku ketika cuba menggerakkan kaki yang tidak bergerak atau ketika menggerakkan batang.

Diagnostik Untuk menetapkan masalah, palpasi dilakukan, serta radiografi.

Dalam beberapa kes, prosedur MRI tambahan ditetapkan.

Rawatan Untuk semua kecederaan, rawatan terbaik adalah rehat di tempat tidur dengan suplemen kalsium. Selepas penyembuhan kawasan yang rosak, prosedur pemulihan ditetapkan.

Artritis

Proses keradangan pada sendi pinggul, yang disebut artritis, mempengaruhi lebih banyak orang. Sehingga baru-baru ini, masalah itu membimbangkan kebanyakan orang yang berumur.

Tetapi hari ini, orang pertengahan umur semakin menderita arthritis, terutama mereka yang mempunyai masalah berat badan berlebihan, kekurangan imuniti atau kerja tidak aktif..

Sifat kesakitan Dengan penyakit ini, sakit yang sakit dilokalisasi di sendi pinggul dan memancar ke kawasan kaki dan pangkal paha. Selalunya, ketidakselesaan meluas ke bahagian depan paha dan lutut. Kesakitan terasa sakit, menarik dan pada masa yang sama - akut. Ketidakselesaan yang tajam dirasakan ketika berdiri / berjongkok, ketika berjalan, dan juga pada waktu pagi. Aktiviti fizikal dos dapat menghilangkan rasa sakit, tetapi jika anda berlebihan, sindrom kesakitan akan meningkat dengan ketara.

Diagnosis Untuk membuat diagnosis, kajian berikut dapat dilakukan:

 • ujian darah;
 • CT;
 • MRI;
 • ultrasonografi;
 • radiografi;
 • arthroscopy.

Rawatan
Diperlukan pendekatan yang kompleks, yang terdiri dari kursus pengobatan, fisioterapi dan tinjauan gaya hidup.

Ubat anti-radang bukan steroid digunakan sebagai ubat utama, selebihnya rawatan ditetapkan oleh doktor yang hadir, berdasarkan keadaan penyakit semasa.

Arthrosis

Penyakit ini membimbangkan lebih daripada 3/4 populasi dunia dan dikaitkan dengan kerosakan degeneratif pada tulang rawan artikular. Ringkasnya, dari masa ke masa atau kerana pelbagai faktor yang memprovokasi, tulang rawan artikular mula merosot. Selalunya, masalah ini menimpa orang tua, dengan gangguan pencernaan atau kekurangan imuniti.

Sifat kesakitan Sakit primer mengganggu pesakit ketika mula bergerak atau ketika mengubah kedudukan badan. Semasa mengekalkan pergerakan sendi, ketidakselesaan mereda, secara beransur-ansur surut. Pada peringkat lanjut, kesakitan boleh mengganggu ketika rehat..

Diagnosis Untuk membuat diagnosis, gunakan kaedah standard - radiografi. Ultrasound, MRI.

Ujian darah dan air kencing membantu menentukan dengan lebih tepat dinamika perkembangan masalah dan nuansa lain.

Rawatan Pesakit diberi ubat anti-radang, bersama dengan chondroprotectors, dan dalam kes lanjut, kortikosteroid hormon. Walau bagaimanapun, satu rawatan ubat tidak mencukupi, kompleks ini merangkumi pendidikan jasmani, prosedur fisioterapi, dan juga beberapa peraturan umum yang bertujuan untuk memperbaiki gaya hidup (menghilangkan tekanan dari sendi, pemakanan yang betul).

Coxarthrosis

Tidak seperti arthrosis, penyakit ini selalu berkembang dan akhirnya menyebabkan kerosakan pada sendi dan kecacatan yang tidak dapat diperbaiki. Berisiko adalah wanita berusia lebih dari 40 tahun, atlet dan orang yang mempunyai kecenderungan genetik.

Sifat kesakitan Kesakitan serupa dengan arthrosis, dalam beberapa kes gejala lebih jelas. Pada peringkat kemudian, rasa sakit meliputi bukan sahaja kaki dan punggung, tetapi juga merebak ke sendi, mengganggu fungsi normal organ.

Diagnostik MRI, sinar-X dan ujian darah adalah kaedah diagnostik klasik. Mereka juga menggunakan penyelidikan yang lebih khusus, seperti penyelidikan DNA..

Rawatan Apabila coxarthrosis dikesan, rawatan mengambil watak yang bertujuan untuk mengurangkan ketidakselesaan bagi pesakit - mengambil ubat penahan sakit, prosedur yang mengurangkan tekanan pada sendi. Apabila penyakit menjadi teruk dan seseorang tidak dapat bergerak secara bebas atau proses ini sangat rumit, operasi endoprosthetics dapat dilakukan dengan mengganti sendi pinggul yang usang dengan prostesis.

Bursitis

Keradangan kapsul sendi, yang muncul selepas trauma pada beg sinovial atau pengenalan bakteria pyogenik ke dalamnya.

Ia menampakkan dirinya sebagai pembengkakan yang terdiri daripada eksudat.

Sifat kesakitan
Penyakit ini dicirikan oleh rasa sakit yang berdenyut di sendi, memancar ke anggota badan. Ketidakselesaan meningkat sebelum tidur dan dengan keadaan tidak bergerak yang berpanjangan, kerana kekuatan faktor kerengsaan lain menurun.
Di samping itu, bengkak, sering kemerahan, dapat dilihat di kawasan sendi. Suhu badan meningkat, bimbang tentang kelainan umum, kelemahan.

Diagnosis Ujian darah membantu menentukan kehadiran keradangan, dan pemeriksaan fizikal sederhana dan palpasi sering membantu untuk membuat diagnosis dengan tepat. Dalam beberapa kes, pengumpulan eksudat berlaku jauh di dalam bursa, jadi mustahil untuk meraba atau menentukan pengumpulan cecair secara luaran. Dalam kes sedemikian, pemeriksaan sinar-X dilakukan, selalunya dengan pewarnaan nanah awal. Untuk melakukan ini, cecair kontras disuntik ke dalam kluster..

Sekiranya terdapat keperluan untuk menjelaskan komposisi benda asing pada sinar-X, tusukan tisu dilakukan.

Rawatan Rawatan yang paling biasa adalah kursus NSAID dalam bentuk suntikan, serta kortikosteroid dan rehat di tempat tidur. Rawatan yang paling radikal adalah pembedahan, di mana beg berisi cecair dibersihkan. Terdapat juga terapi konservatif, yang terdiri daripada:

 • terapi gelombang kejutan;
 • indukoterapi;
 • aplikasi parafin;
 • elektroforesis.

Tendinitis

Lesi alat ligamen, ciri atlet. Kerana tekanan yang berlebihan, proses keradangan berlaku, disertai dengan rasa sakit yang teruk.

Sifat kesakitan Kesakitan akut di semua kawasan dengan ligamen (dari tulang paha hingga lutut), boleh memancar ke jari. Ketidakselesaan berlaku dengan beban dan dengan pertumbuhannya - ia meningkat.

Diagnostik Masalahnya dapat diidentifikasi berdasarkan sinar-X, dan untuk penjelasan mereka menggunakan IRI, MRI dan ujian darah.

Rawatan Kaedah rawatan yang berkesan terdiri daripada langkah-langkah berikut:

 • mengehadkan pergerakan sendi;
 • memohon sejuk ke kawasan yang terjejas;
 • mengambil ubat penghilang rasa sakit dan anti-radang;
 • melakukan latihan terapi senaman;
 • penggunaan fisioterapi - ultrasound, gelombang magnetik, sinaran laser;
 • penggunaan mandian mineral;
 • mengaplikasikan aplikasi lumpur.

Jangkitan

Hampir semua jangkitan tidak lulus tanpa meninggalkan jejak dan meninggalkan tanda dalam badan dalam bentuk proses keradangan yang tinggal. Proses sedemikian memberi kesan negatif kepada banyak tisu dan organ, termasuk sendi pinggul. Jangkitan seksual amat berbahaya dalam kes ini..

Jangkitan primer juga menyebabkan ketidakselesaan..

Sifat kesakitan Sakit yang teruk menular ke kaki, menyebabkan rasa tidak selesa ketika bergerak. Gangguan fungsi kaki, bengkak dan kebas kaki sering diperhatikan.

Diagnosis Kaedah standard untuk mendiagnosis penyakit berjangkit.

Rawatan Regimen umum terdiri daripada pengambilan ubat antibakteria dan antibiotik.

Perubahan pada anatomi sendi yang normal

Keabnormalan kongenital atau yang diperoleh pada anatomi sendi pasti akan menyebabkan kesakitan. Displasia kongenital, masalah dengan pertumbuhan tisu, dll..

Sebilangan perubahan yang telah dibeli telah dijelaskan di atas..

Sifat kesakitan
Pada peringkat awal, dan dalam kes kebanyakan masalah kronik, ketidakselesaan muncul hanya setelah bersenam. Kesan yang berlebihan pada sendi dan, akibatnya, kerosakannya menyebabkan reaksi ujung saraf. Sifat kesakitan adalah akut, sering mengekang, berlangsung beberapa lama selepas bersenam.

Kaedah pemeriksaan standard Diagnosis.

Rawatan Bergantung pada jenis masalah dan tahapnya, rawatan boleh dibahagikan kepada konservatif (ubat-ubatan, kursus fisioterapi, kompleks latihan fizikal dan sejumlah tindakan yang bertujuan untuk mencegah masalah di masa depan) dan pembedahan (membetulkan masalah, prostetik).

Penyakit organ dan sistem lain

Kesakitan di kawasan sendi pinggul yang memancar ke kaki juga boleh mempunyai watak yang tercermin, sekiranya terdapat penyakit pada tisu dan organ yang berdekatan.

Ini termasuk masalah dengan buah pinggang, sistem genitouriner lelaki dan wanita, penyakit usus besar.

Sifat kesakitan Sakit yang tercermin paling kerap mempunyai sedikit kekuatan dan dinyatakan dengan menarik, berdenyut impuls dan serangan yang jarang terjadi, di kawasan sendi, merebak ke paha dan punggung. Organ berpasangan boleh menyebabkan sakit pada satu sisi, ovari kiri atau buah pinggang kiri menyebabkan sakit di pinggul kiri.

Diagnosis Untuk menentukan kesakitan yang tercermin, pemeriksaan menyeluruh dilakukan, termasuk sejumlah analisis umum mengenai cairan, rembesan dan tisu.

Rawatan Kursus rawatan ditentukan secara individu untuk setiap masalah..

Tumor tisu dan tulang

Pelbagai tumor juga boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Oleh itu, pembentukan tulang atau tisu yang bersifat jinak mempengaruhi ujung saraf, yang menyebabkan kesakitan primer atau sekunder pada sendi, bergantung pada jenis tumor dan lokasinya.

Tumor ganas bertindak berdasarkan prinsip yang sama, dengan satu perbezaan - pertumbuhan pesat formasi sedemikian dan sifatnya menyebabkan ketidakselesaan yang lebih kuat yang tidak hilang dalam sehari.

Sifat kesakitan Kekuatan dan jenis ketidakselesaan sangat bergantung pada jenis tisu yang terjejas dan lokasinya. Ketidakselesaan yang paling besar disebabkan oleh tumor barah pada tulang, disertai dengan rasa sakit yang memampatkan, menembusi pada kedalaman sendi, dan juga pada bahagian yang berdekatan (kaki, punggung, punggung bawah). Sekiranya barah itu menyerang tisu lembut, maka ketidakselesaan itu dapat dilihat, hanya sebahagian, ia dapat dinyatakan dalam komplikasi pergerakan, kebas kaki, rasa sakit di pinggul.

Diagnostik Untuk menentukan perkembangan proses barah dalam darah, ujian darah membantu, dan untuk menjelaskan ukuran, jenis dan parameter pendidikan lain, anda boleh menggunakan salah satu kaedah diagnostik penembusan - ultrasound, MRI, CT, X-ray.

Rawatan Berdasarkan gambaran klinikal penyakit ini, pelbagai prosedur kemoterapi, radiasi atau pembedahan untuk membuang tumor boleh diresepkan untuk rawatan.

Kehamilan

Pertumbuhan dan perkembangan janin membawa kepada banyak perubahan dalam tubuh wanita. Dalam kes kami, rasa sakit pada sendi pinggul dan memancar ke kaki boleh disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon, tetapi kemungkinan besar ia muncul kerana peningkatan beban pada tulang belakang dan sendi.

Selalunya, apa yang disebut "itik gait" menjadi sumber kesakitan - perubahan semula jadi dalam mekanik pergerakan kerana berat badan bayi.

Sifat kesakitan Ketidakselesaan sering berlaku sebagai watak sakit yang mengganggu paha atau memancar ke pangkal paha. Terburuk dengan pergerakan atau berdiri dan secara beransur-ansur mereda semasa duduk atau berbaring diam.

Diagnosis Pertama sekali, ujian darah dan air kencing diambil untuk menentukan kelakuan tubuh yang tidak normal. Selanjutnya, pemeriksaan menyeluruh dilakukan dan jika ada kecurigaan perkembangan masalah yang lebih serius, kajian tambahan akan diberikan.

Rawatan Sebarang rawatan semasa kehamilan harus diawasi oleh doktor, jadi hubungi doktor terkemuka anda untuk menjelaskan rejimen ubat.

Sebab lain

Terdapat sumber kesakitan lain, seperti masalah sumsum tulang dan, khususnya, keradangan pada akar saraf. Di antara semua penyakit, ini berada di tempat pertama untuk sensasi yang tidak menyenangkan..

Sel-sel saraf sentiasa memancarkan dorongan kuat, yang menyebabkan kesakitan yang tidak tertahankan yang tidak mudah dihentikan dengan ubat sakit.

Sekiranya demikian, berjumpa doktor dengan segera?

 1. kesakitan yang muncul selepas kecederaan;
 2. kesakitan teruk yang tidak berkurang setelah mengambil NSAID;
 3. kekurangan mobiliti sendi;
 4. kemerahan, bengkak di kawasan sendi;
 5. kesakitan bertambah buruk atau mengganggu berjalan normal.

Pertolongan cemas bagaimana melegakan kesakitan?

Di rumah, satu atau dua NSAID boleh diambil untuk mengurangkan kesakitan. Mengambil ubat lain sehingga kebenaran doktor dilarang.

Ia juga dilarang untuk mengurangkan kesakitan dengan terkena losyen sejuk atau panas, dengan mengurut, sehingga penyebabnya dapat diketahui.

Cara melupakan kesakitan pada sendi dan tulang belakang?

 • Kesakitan membataskan pergerakan dan kehidupan anda sepenuhnya?
 • Anda bimbang tentang ketidakselesaan, kesakitan dan sistematik?
 • Anda mungkin telah mencuba banyak ubat, krim dan salap?
 • Orang ramai, diajar oleh pengalaman pahit untuk merawat sendi, gunakan... >>

Baca pendapat doktor mengenai isu ini

Seseorang menggunakan sendi pinggul untuk berjalan, memegang batang badan dalam kedudukan dan mengagihkan semula berat badan antara anggota bawah dan tulang belakang. Dengan keterbatasan fungsi sendi tulang ini, kualiti hidup pesakit menurun. Pada masa yang sama, dia mungkin terseksa oleh sakit pada sendi pinggul, memancar ke kaki atau pangkal paha. Mari berurusan dengan penyebab gejala ini dan kaedah rawatan penyakit utama.

Lihat juga: Bagaimana sakit pinggul ketika duduk dirawat

Punca kesakitan

Ketidakselesaan boleh berlaku kerana kerosakan pada sendi, tulang, ligamen dan tulang rawan. Dalam kebanyakan kes, kesakitan disertai dengan mati rasa dan pergerakan terhad. Selalunya, penyakit sendi pinggul berlaku pada wanita hamil, atlet dan orang tua..

Kesakitan boleh berlaku kerana sebab berikut:

 • kecederaan yang diterima (patah tulang dan kehelan);
 • artritis;
 • tindakan jangkitan;
 • coxarthrosis atau perubahan degeneratif lain;
 • nekrosis kepala femoral jenis aseptik;
 • proses keradangan pada kapsul sendi;
 • patologi autoimun tisu penghubung;
 • simfisitis dan kehamilan.

Untuk menentukan punca kesakitan dengan tepat, perlu menjalani diagnosis. Peringkat pertama adalah lawatan ke doktor..

Faktor usia

Menariknya, kekerapan dan penyebab sakit pelvis bergantung pada usia:

 1. Pada kanak-kanak di bawah usia satu tahun, penyebab ketidakselesaan paling kerap: dislokasi pinggul kongenital, patologi yang menyebabkan epifisis, ubah bentuk varus. Dalam beberapa kes, bayi mungkin terganggu oleh osteoartritis purulen akut..
 2. Pada kanak-kanak dan remaja yang lebih tua, penyebabnya tersembunyi pada kecacatan sendi, trauma, kecacatan varus yang diperoleh, tuberkulosis tulang, sinovitis sementara atau penyakit Perthes.
 3. Pada orang dewasa dan orang tua, trauma, mampatan asetabular, kecacatan sendi, dan osteoartritis adalah perkara biasa..

Pada masa yang sama, pada usia hingga 18 tahun, patologi sendi pinggul berlaku hanya pada 8-10% kes. Orang pertengahan umur mengadu sakit pada 30% kes, dan pesakit berusia 50-59 tahun menderita penyakit ini dalam 40% lawatan. Selalunya, patologi sendi yang diperolehi berlaku pada orang yang berumur lebih dari 60 tahun. Dalam kebanyakan kes, wanita mengalami masalah sendi pinggul. Mereka boleh muncul kerana kehamilan dan perubahan hormon.

Pada wanita hamil, sakit di sendi pinggul dan lumbago di pangkal paha berlaku kerana perbezaan tulang. Persiapan untuk proses kelahiran dalam badan bermula lebih awal, sudah pada 4-6 bulan perkembangan janin. Sakit ringan memang melekat di alam, ia dikaitkan dengan fakta bahawa janin berkembang, bertambah berat badan dan mula memberi tekanan pada tulang pelvis dan organ dalaman. Walau bagaimanapun, dengan kesakitan yang teruk, perlu berjumpa doktor, kerana sering kali sendi pinggul sakit, dan ketidakselesaan ini memancar ke pangkal paha, tetapi sebenarnya terdapat perbezaan yang berlebihan dari artikulasi kemaluan - simfisitis.
Lihat juga: Mengapa terdapat sakit pada sendi pinggul: rawatan dan lawatan ke doktor

Ciri-ciri perjalanan pelbagai penyakit

Setiap penyakit mempunyai simptom tersendiri yang mana ia dapat dibezakan dari yang lain. Penerangan mengenai patologi yang paling biasa:

 1. Salah satu tanda bursitis adalah sakit belakang bawah. Semasa menggerakkan kaki, rasa tidak selesa meningkat, dan pada waktu malam pesakit mungkin merasa sakit yang tajam. Bursitis mungkin supuratif. Dalam kes ini, kaki pesakit dari bahagian yang terkena tidak akan dapat meluruskan sepenuhnya, dan di kawasan otot paha, seseorang dapat merasakan segel, selalunya agak besar di kawasan.
 2. Dengan coxarthrosis, perubahan distrofi dan degeneratif berlaku pada sendi - pemakanan terganggu pada tisu, yang membawa kepada kehancurannya. Oleh kerana patologi ini, pesakit tidak dapat menggerakkan kakinya. Jenis penyakit sekunder menjadi komplikasi patah tulang pinggul. Dalam beberapa kes, ia disertai dengan tumor tulang. Pada peringkat pertama, seseorang mengalami ketidakselesaan hanya setelah melakukan aktiviti yang berpanjangan, misalnya, berjalan lama atau menaiki tangga dengan beban di tangannya. Kesakitan hilang setelah berehat sebentar. Sekiranya patologi tidak diperhatikan lebih awal, maka ia memasuki peringkat kedua. Dengan beban harian yang biasa, rasa sakit muncul di permukaan dalam dan luar paha, yang mula memancar ke pangkal paha dan turun ke kaki. Pada peringkat ketiga, penyakit ini menyakitkan seseorang walaupun pada waktu malam, kepincangan berkembang, yang memerlukan penggunaan tongkat.
 3. Kerana terjatuh, kemalangan jalan raya dan kecederaan rumah tangga, sendi itu terkeluar. Ia membawa kepada pembatasan pergerakan anggota bawah, kehilangan kepekaan sendi pergelangan kaki dan kaki. Gejala terakhir muncul jika ujung saraf rosak. Sekiranya patologi ini mempengaruhi kedua-dua sendi, maka berlaku perubahan pada gaya berjalan atau berlaku klaudikasi sekejap-sekejap. Bayi baru lahir sering didiagnosis dengan dislokasi pinggul kongenital yang berkaitan dengan perkembangan asetabulum yang kurang berkembang. Dengan itu, tulang paha melampaui rongga, membentuk kehelan.
 4. Fraktur pinggul adalah penyakit kedua yang paling biasa pada orang tua. Ia dicirikan oleh berlakunya kesakitan yang tajam dan sekatan pergerakan yang lengkap. Patologi ini mengerikan kerana komplikasinya, seperti artritis bakteria. Komplikasi membawa kepada fakta bahawa tulang tidak sembuh dengan betul. Rawatan dijalankan hanya di hospital.
 5. Subluxation adalah kehilangan hubungan yang tidak lengkap antara tulang dan asetabulum..
 6. Tendinitis berlaku paling kerap pada atlet. Ia dicirikan oleh rasa sakit yang meningkat dengan latihan fizikal yang diarahkan pada sendi. Dalam beberapa kes, ia benar-benar tanpa gejala..
 7. Rematik mempengaruhi sendi besar, termasuk pinggul. Ini adalah luka pada tisu penghubung, di mana ketidakselesaan meliputi bahagian belakang, sendi besar (lutut, siku, kawasan pelvis terluka). 2 minggu selepas bermulanya penyakit ini, sakit sendi mencapai puncaknya, dan kemudian secara beransur-ansur hilang. Penyakit ini menakutkan kerana menghidap kecacatan jantung. Sebagai peraturan, rematik menjadi akibat dari sakit tekak streptokokus yang tidak dirawat dengan betul..
 8. Dengan artritis, ketidakselesaan diberikan bukan sahaja di pangkal paha, tetapi juga di kaki, sering sakit di bahagian bawah paha dan sampai ke lutut. Sukar bagi seseorang untuk berjalan dan bangun dari posisi duduk. Dalam kes ini, ketidakselesaan yang paling besar muncul pada waktu pagi, dan pada waktu petang penyakit mungkin hampir tidak menampakkan diri. Dengan senaman yang berlebihan, kekakuan dan rasa sakit yang tajam mungkin muncul..

Rawatan yang ditetapkan oleh doktor secara langsung bergantung pada diagnosis. Tidak ada ubat universal yang dapat membantu dari semua penyakit sekaligus, jadi apabila gejala ini muncul, anda tidak boleh mengubati diri sendiri. Dalam beberapa kes, rawatan di hospital diperlukan untuk menyingkirkan penyakit ini..

Menetapkan diagnosis

Ramai orang bertanya kepada doktor mana untuk melihat bila gejala muncul. Perundingan pertama selalu dilakukan dengan doktor keluarga atau pengamal am. Dia akan merujuk anda untuk berunding dengan pakar sempit. Sebagai peraturan, pesakit juga diperiksa oleh pakar ortopedik, pakar neurologi dan pakar bedah. Doktor mana yang akan mengawasi perjalanan rawatan bergantung pada gejala penyakit, diagnosis dan pemeriksaan awal. Dalam beberapa kes, ahli fisioterapi juga terlibat.

Ujian diagnostik adalah wajib:

 • Ultrasound dan radiografi (pesakit dihantar ke kajian ini sejak awal);
 • ujian darah umum diperlukan untuk menilai keadaan pesakit;
 • dalam penyelidikan biokimia, penanda spesifik patologi reumatologi dinyatakan;
 • semasa menganalisis air kencing, perhatian khusus diberikan kepada petunjuk bilirubin, protein dan glukosa;
 • analisis morfologi biopsi membantu menentukan struktur bahan;
 • untuk menggambarkan sendi, tomografi yang dikira digunakan;
 • tisu badan dalam bidang yang berbeza dilihat oleh MRI;
 • aliran darah dalam tisu yang rosak diperiksa oleh scintigraphy tulang.

Semasa menghubungi pakar, penting untuk melaporkan fakta demam, reaksi kulit atau bengkak..

Bagaimana rawatan dijalankan

Pada peringkat awal, coxarthrosis sendi pinggul dirawat secara konservatif dengan ubat-ubatan anti-radang, chondroprotectors dan ubat-ubatan untuk meningkatkan peredaran darah dalam sendi yang terjejas. Selain itu, fisioterapi dan gimnastik khas boleh diresepkan. Pada peringkat 3, anda dapat menyingkirkan penyakit ini hanya dengan bantuan operasi. Semasa merawat arthritis, hormon ditambahkan ke ubat yang disenaraikan.

Untuk sebarang penyakit, perlu mengecualikan beban pada sendi yang sakit, termasuk waktu tidur - cuba berehat, berbaring di bahagian yang sihat atau di punggung. Untuk kesakitan yang teruk, doktor boleh mengesyorkan mengambil ubat parasetamol atau bukan steroid seperti Ibuprofen. Dalam kes yang sukar, steroid mungkin diresepkan.

Fisioterapi digunakan untuk patologi akut dari kesakitan dan keradangan, misalnya, elektroforesis sering digunakan. Prosedur ini membolehkan ubat dihantar ke sendi yang terkena dalam kepekatan tinggi. Rawatannya benar-benar tidak menyakitkan, satu-satunya ketidakselesaan adalah bahawa selama itu ubat-ubatan yang digunakan dapat bau tidak menyenangkan. Selain itu, terapi laser, fonoforesis dan terapi diadinamik dapat digunakan.

Kesakitan di pinggul dan punggung biasanya disebabkan oleh:

 1. Arthrosis sendi pinggul - coxarthrosis
 2. Nekrosis aseptik kepala femoral - infark sendi pinggul, nekrosis avaskular
 3. Keradangan tendon femoral - trochanteritis
 4. Sindrom Piriformis dengan kecederaan tulang belakang lumbar
 5. Artritis - keradangan sendi

1. Arthrosis sendi pinggul (coxarthrosis).

Arthrosis sendi pinggul (coxarthrosis) - diagnosis ini dibuat sangat kerap. Jauh lebih kerap daripada yang diperlukan. Apabila pesakit mencari doktor kerana sakit di pinggul, sekurang-kurangnya separuh daripada kes itu dia akan didiagnosis dengan coxarthrosis - arthrosis sendi pinggul. Nasib baik, coxarthrosis sebenarnya kurang biasa. Doktor yang cekap mengetahui bahawa dari jumlah pesakit yang mengalami sakit di pinggul, pesakit dengan coxarthrosis merangkumi sekitar 25-30%.

Coxarthrosis biasanya berlaku selepas 40 tahun, pada wanita sedikit lebih kerap daripada pada lelaki. Penyakit ini boleh menyerang salah satu atau kedua-dua sendi pinggul. Sebagai peraturan, coxarthrosis berkembang dengan perlahan, selama 1-3 tahun. Walaupun ada pengecualian - kadang-kadang, setelah kecederaan, beban berlebihan atau kerumitan yang teruk, rasa sakit bertambah dengan cepat, dalam beberapa hari atau minggu.

Gejala khas coxarthrosis adalah rasa sakit di pangkal paha, memancar di bahagian depan dan sisi paha. Kadang-kadang sensasi menyakitkan itu juga merebak ke punggung atau lutut. Kesakitan berlaku terutamanya ketika berjalan dan ketika cuba bangun dari kerusi atau dari tempat tidur. Pada waktu rehat, mereka hampir selalu reda.

Satu lagi simptom khas coxarthrosis adalah batasan pergerakan kaki yang berpenyakit. Sukar bagi orang yang sakit untuk mengangkat kakinya ke sisi, sukar untuk menarik kaki ke dada; sukar untuk memakai stoking atau kasut. Orang yang sakit tidak mungkin dapat duduk di kerusi "astride", kaki lebar, atau akan melakukannya dengan sukar. Kaki hampir berhenti berpusing (dari pinggul) ke kiri dan kanan atau berpusing kerana pergerakan punggung bawah.
Lebih lanjut mengenai arthrosis sendi pinggul

2. Nekrosis aseptik pada kepala femoral

Nekrosis aseptik pada kepala femoral (infark sendi pinggul, nekrosis avascular) - kira-kira 5-10% daripada jumlah orang yang memohon kesakitan di pinggul.

Gejala nekrosis aseptik hampir sama dengan gejala coxarthrosis, satu penyakit sangat sukar untuk dibezakan daripada yang lain. Tetapi tidak seperti coxarthrosis, nekrosis aseptik paling kerap berkembang dengan cepat, dalam beberapa hari. Selalunya, rasa sakit meningkat secara maksimum dan tidak tertahankan dalam dua hingga tiga hari pertama. Lebih-lebih lagi, bagi banyak pesakit, rasa sakit tidak hilang sepenuhnya walaupun dalam keadaan rehat, sakit di kaki dapat menghilangkan seseorang hampir sepanjang malam. Rehat darinya hanya pada waktu subuh, pada jam 4-5.

Perbezaan lain dari coxarthrosis: lelaki yang agak muda, berusia 20 hingga 45 tahun, sering menderita nekrosis aseptik. Lelaki berusia lebih dari 45 tahun kerap mengalami nekrosis aseptik. Wanita sakit lebih jarang (7-8 kali lebih jarang daripada lelaki).
Lebih lanjut mengenai nekrosis aseptik

3. Keradangan tendon femoral - trochanteritis

Keradangan tendon femoral (trochanteritis): penyakit ini sangat biasa - kira-kira 25-30% daripada jumlah orang yang memohon kesakitan di pinggul.

Trochanteritis boleh menjadi sepihak, apabila hanya satu kaki sakit, dan dua hala, ketika tendon femoral meradang pada kedua kaki sekaligus. Wanita jatuh sakit lebih kerap daripada lelaki, dan puncak kejadian jatuh pada masa penstrukturan semula klimaks badan, apabila tendon dan tisu otot melemah. Walaupun terdapat kes-kes ketika wanita muda juga jatuh sakit dengan trochanteritis.
Penyakit ini biasanya berkembang dengan cepat, dalam masa 3-15 hari. Trochanteritis dimanifestasikan oleh serangan sakit di permukaan luar paha (kawasan "breeches").

Sensasi menyakitkan berlaku paling kerap ketika berjalan atau berbaring di sebelah yang terkena. Rasa sakit dari awal boleh menjadi sangat sengit, tetapi tidak seperti coxarthrosis, dengan trochanteritis tidak ada pemendekan kaki dan tidak ada sekatan pergerakan pada sendi pinggul. Kaki mudah ditarik ke sisi dan berputar bebas ke semua arah. Tidak seperti orang yang menderita coxarthrosis, seseorang yang menderita trochanteritis dengan bebas meletakkan kakinya di atas kakinya, mengikat tali kasut tanpa kesukaran, dengan mudah duduk "astride" di atas kerusi, kaki terpisah.
Lebih banyak mengenai keradangan tendon femoral

4. Sindrom otot piriformis

Sindrom otot piriformis dengan kecederaan tulang belakang lumbar. Ia berlaku sangat kerap - kira-kira 30-40% daripada jumlah orang yang memohon sakit di pinggul.

Penyakit ini lebih kerap berlaku secara sepihak (kanan atau kiri). Rasa sakit bertambah cepat, paling kerap dalam 1-3 hari, setelah pergerakan yang tidak berjaya, mengangkat berat atau pengalaman emosi yang kuat, tekanan. Dalam beberapa kes, serangan didahului oleh sakit belakang bawah akut atau kronik. Keamatan kesakitan yang paling besar dalam sindrom piriformis diperhatikan di punggung; sakrum dan punggung bawah boleh sakit pada masa yang sama; dalam beberapa kes, kesakitan boleh turun, di sepanjang bahagian belakang kaki, ke tumit. Tidak seperti coxarthrosis, rasa sakit sangat jarang memancar ke pangkal paha - dan dalam keadaan apa pun, dengan sindrom piriformis, rasa sakit di punggung akan jauh lebih kuat daripada sakit pangkal paha.

Kesakitan di punggung boleh menjadi teruk pada waktu siang dan malam hari. Kadang-kadang sukar bagi pesakit untuk mencari kedudukan yang selesa pada separuh pertama malam, dan kadang-kadang orang yang sakit bangun dengan rasa sakit pada pukul 3-4 pagi. Walau bagaimanapun, pada separuh pesakit, kesakitan hanya berlaku ketika bergerak dan ketika berjalan. Pada masa yang sama, tidak ada sekatan pergerakan pada sendi pinggul semasa putaran kaki: kaki berputar sepenuhnya. Tetapi sebaliknya, sakit akut di punggung bawah atau di kawasan gluteal sering terjadi ketika cuba mengangkat kaki yang diluruskan atau membongkok ke hadapan sambil berdiri dengan kaki lurus.
Sindrom Piriformis disebabkan oleh kerosakan pada tulang belakang lumbar

5. Polimyalgia reumatik

Polymyalgia rheumatica agak jarang berlaku - kira-kira 1% daripada mereka yang memohon kesakitan di pinggul. Lebih kerap wanita berusia lebih 50 tahun sakit. Dalam 70-80% kes, penyakit ini bermula setelah mengalami tekanan yang teruk atau selesema yang teruk (selesema).

Penyakit ini berkembang dengan cukup cepat, dalam 3-20 hari. Sebagai peraturan, gejala pertama penyakit ini adalah simetri yang teruk (iaitu, sama di sebelah kanan dan kiri) kekakuan dan sakit di pinggul (sakit tidak jatuh di bawah lutut) dan sakit ringan pada sendi bahu. Sensasi menyakitkan disertai oleh kelemahan orang sakit yang luar biasa. Pesakit seperti itu dibawa ke doktor secara harfiah "di bawah lengan", tetapi bukan kerana kesakitan, tetapi tepatnya kerana kelemahan. Ini adalah kelemahan yang luar biasa yang menjadi kunci utama diagnosis. Selalunya, kelemahan dan rasa sakit pada polymyalgia rheumatica disertai dengan penurunan selera makan, penurunan berat badan, dan peningkatan suhu badan..
Lebih banyak mengenai polymyalgia rheumatica

6. Arthritis - keradangan sendi

Artritis - kira-kira 2-4% daripada jumlah mereka yang memohon kesakitan di pinggul. Beberapa jenis artritis menyebabkan keradangan pada sendi pinggul dan dikaitkan dengan sakit di pangkal paha atau pinggul. Walaupun perkara ini jarang berlaku, kita mesti ingat perkara ini..

Dalam kes yang paling biasa, sendi pinggul terkena arthritis hampir bertahan, lebih lewat daripada sendi lain. Kemudian diagnosis pembezaan antara arthritis dan, misalnya, coxarthrosis tidak sukar - bagaimanapun, pada masa keradangan pada sendi pinggul, pesakit biasanya sudah mengetahui bahawa dia mempunyai arthritis, dan paling sering mengetahui yang mana..

Walau bagaimanapun, dalam beberapa jenis spondylitis ankylosing dan dalam beberapa kes arthritis reaktif yang jarang berlaku, keradangan pada sendi pinggul boleh mengatasi manifestasi penyakit lain atau satu-satunya gejala penyakit ini. Dan sangat sukar untuk membuat diagnosis yang betul - keradangan sendi pinggul seperti itu sangat mudah disalah anggap sebagai arthrosis. Dalam kes seperti itu, walaupun doktor yang cekap boleh melakukan kesalahan..

Tetapi masih ada beberapa tanda "khas" yang memungkinkan untuk membezakan radang sendi pada pinggul daripada penyakit pinggul lain, dan pertama sekali - dari coxarthrosis. Tanda amaran utama yang mungkin menunjukkan sifat radang sendi pada radang sendi adalah kekakuan pagi dan sakit di seluruh badan dan sendi, yang berlaku sejurus selepas bangun tidur dan kemudian hilang dalam satu jam atau pada separuh pertama hari. Kekakuan sedemikian adalah ciri tepat untuk penyakit radang pada sendi, terutamanya untuk ankylosing spondylitis dan rheumatoid arthritis.

Kedua, berbeza dengan coxarthrosis dengan artritis, rasa sakit biasanya mencapai intensiti yang paling besar pada waktu malam, sekitar 3-4 pagi. Keamatan kesakitan seperti itu sangat tinggi, dan rasa sakit tidak berkurang dari perubahan kedudukan badan, seperti yang terjadi, katakanlah, dengan trochanteritis. Semasa bergerak dan berjalan, rasa sakit, berbeza dengan arthrosis, sebaliknya, paling sering berkurang sedikit, dan bukannya semakin kuat. Menjelang malam, setelah pesakit "tersebar", rasa sakitnya dapat hilang sama sekali, untuk menyala dengan semangat yang baru pada waktu malam, pada waktu pagi.

Di samping itu, usia pesakit dapat menjadi petunjuk. Jenis artritis ini lebih kerap berlaku pada orang muda, berumur 15 hingga 40 tahun. Dan trochanteritis, polymyalgia rheumatica dan coxarthrosis, dengan pengecualian yang jarang berlaku, bermula pada usia lebih dari 40 tahun.

Artikel oleh Dr. Evdokimenko untuk buku "Sakit di kaki", yang diterbitkan pada tahun 2004. Disemak semula 2012.

Hak cipta terpelihara.

 • Tujuh penyebab sakit pada sendi pinggul, memancar ke kaki
 • Jenis kesakitan yang memancar ke kaki
 • Gejala khas dan yang menyertainya
 • Tiga patologi utama menyebabkan kesakitan dan rawatannya
 • Kesimpulannya

Kesakitan pada sendi pinggul, yang memancar (memancar) ke kaki, berlaku kerana kecederaan, keradangan tendon dan sendi, jangkitan, dan juga sebagai manifestasi penyakit umum badan setempat.

Pada peringkat awal patologi, apabila hanya struktur intra-artikular yang musnah atau cedera, rasa sakit dilokalisasi pada sendi itu sendiri. Apabila struktur yang mengelilingi sendi (ligamen, otot, ikatan saraf) terlibat dalam proses patologi, maka rasa sakit menyebar di luar sendi - ini adalah bagaimana penyinaran ("mundur") muncul di kaki.

Bahaya patologi terbesar yang menyebabkan ketidakselesaan itu terletak pada komplikasi mereka. Dalam kebanyakan kes, rasa sakit yang memancar ke kaki berlaku dengan latar belakang empat perubahan berikut:

mengurangkan jumlah pelinciran sendi,

perubahan patologi dalam struktur periartikular,

luka sinovial,

kerosakan tulang rawan.

Ini adalah keadaan berbahaya. Mengabaikan kesakitan yang menunjukkan patologi sendi pinggul (disingkat sendi pinggul) menyebabkan pelanggaran fungsinya atau tidak bergerak sepenuhnya.

Berita baik: lawatan tepat pada masanya ke doktor dapat menghentikan perkembangan penyakit dan menghilangkan (atau mengurangkan) ketidakselesaan di sendi dan di kaki. Kesakitan seperti itu (dan penyebabnya) dirawat oleh pakar rheumatologi, traumatologi, ortopedis dan pakar neurologi - bergantung kepada patologi - penyebab masalah.

Tujuh penyebab kesakitan pada sendi pinggul dengan sogokan

bekalan darah yang tidak mencukupi ke segmen sendi;

perubahan pada anatomi sendi yang normal, apabila, akibat dislokasi atau subluksasi (kongenital atau diperoleh), kepala femoral berada dalam kedudukan yang tidak betul di bahagian acetabulum;

penyakit organ dan sistem lain, apabila sakit sendi yang memancar ke kaki berlaku dengan latar belakang gangguan neurologi: sciatica tulang belakang lumbar, neuritis saraf sciatic dan sindrom piriformis.

Dislokasi sendi pinggul

Jenis kesakitan yang memancar ke kaki

Kesakitan pada sendi pinggul yang memancar ke kaki boleh berlaku dengan tajam dan dapat diucapkan atau meningkat secara perlahan dan sedikit demi sedikit. Bergantung pada ini, doktor menganggap jenis penyakit yang dimaksudkan.

(jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya, tatal ke kanan)

Gejala khas dan yang menyertainya

Sakit sendi yang memancar ke kaki selalu disertai dengan gejala yang menunjukkan sifat patologi yang menyebabkannya. Contoh:

 • Keradangan sendi lain kerana demam adalah tanda rheumatoid arthritis.
 • Sakit yang tidak menentu, memancar tidak hanya ke kaki, tetapi juga ke punggung, punggung bawah dan lutut - isyarat nekrosis avaskular (penyakit yang sangat serius).
 • Sekiranya ketidakselesaan meningkat secara beransur-ansur, menutupi seluruh kaki, bertambah kuat semasa pergerakan atau ketika posisi tidak bergerak secara paksa, perubahan berjalan - ini adalah tanda arthrosis.
 • Gabungan kesakitan yang memancar ke kaki dengan sakit lumbar menunjukkan perkembangan sciatica kawasan lumbosacral.

Tiga patologi utama menyebabkan kesakitan dan rawatannya

1. Artritis sendi pinggul

Penyakit ini lebih kerap berlaku pada usia tua.

Gejala ciri adalah sakit yang teruk di sendi pinggul.

Apabila hanya struktur artikular yang terlibat dalam keradangan, ketidakselesaan dilokalisasi di dalam sendi itu sendiri.

Sekiranya rasa tidak selesa mula merebak di bahagian depan paha hingga ke lutut, ini menunjukkan peralihan keradangan ke struktur periartikular. Dalam kes ini, ketika berjalan dan menggerakkan kaki, serangan sakit akut yang tajam berlaku dengan lumbago di bahagian depan paha. Kekakuan pergerakan secara beransur-ansur bergabung dengan sindrom kesakitan.

Rawatan

Kaedah terapi asas:

ubat hormon dan anti-radang;

kursus terapi senaman, urut dan fisioterapi.

2. Coxarthrosis - arthrosis sendi pinggul

Klik pada foto untuk membesarkan

Biasanya patologi ini didiagnosis pada orang berusia 40-60 tahun. Ia dicirikan oleh permulaan yang tidak dapat dilihat, dengan sensasi kesakitan yang kabur hanya di satu sisi (di sendi pinggul kanan atau kiri). Simptom kesakitan hampir hilang semasa rehat dan hanya muncul pada sendi yang berada di bawah beban.

Apabila tisu tulang rawan intra-artikular musnah, keparahan kesakitan meningkat, mereka menjadi kekal, penyinarannya muncul di kaki kerana mampatan dan pelanggaran ligamen dan ikatan saraf. Pada masa ini, mereka dapat menjadi tidak tertahankan ketika mencoba melakukan gerakan apa pun, yang dinyatakan dalam lumbago di pangkal paha dan lutut.

Rawatan

Rawatan konservatif hanya berkesan pada peringkat 1 dan 2 penyakit ini. Untuk ini, pakar rheumatologi memilih kursus terapi, yang merangkumi: chondroprotectors, NSAIDs, pereda rasa sakit, kelas terapi senaman dan urut.

Pada peringkat lanjut, pembedahan penggantian sendi ditunjukkan.

3. Bursitis

Bursitis sendi pinggul - keradangan kapsul sendi.

Terdapat dua kemungkinan penyakit ini:

Bursitis menegak, di mana rasa sakit memancar ke kaki di sepanjang permukaan lateral paha.

Bursitis sciogluteal, apabila gejala kesakitan menjadi sangat akut ketika cuba duduk.

Bursitis dicirikan oleh kekejangan sakit di dalam tisu. Pesakit tidak boleh berbaring di bahagian yang terjejas, kerana rasa tidak selesa segera meningkat. Dengan patologi ini, kesakitan tidak hanya terhad pada sendi - ia selalu memancar ke kaki.

Rawatan

Kursus terapi suntikan NSAID yang berkesan bersama dengan kortikosteroid dan sekatan pergerakan.

Kemunculan walaupun sedikit ketidakselesaan pada sendi pinggul, yang merebak ke kaki, adalah isyarat untuk berjumpa doktor. Sekiranya anda tidak tahu ke mana pakar harus pergi, hubungi ahli terapi. Dan dia akan memberikan rujukan kepada doktor mengenai profil yang diinginkan.