Osteochondrosis intervertebral dan tentera

Meniskus

Orang muda, sebelum memulakan wajib militer, bertanya kepada diri mereka sendiri pertanyaan: adakah pengecualian dari tentera jika terdapat osteochondrosis intervertebral? Bagi beberapa orang muda, diagnosis adalah jalan keluar dari perkhidmatan ketenteraan, yang lain cuba menyembunyikan kehadirannya di hadapan draf lembaga untuk mendapatkan kategori kecergasan yang lebih tinggi dan masuk ke pasukan elit.

Dalam mana-mana pilihan, penyakit ini memerlukan sikap serius terhadap dirinya sendiri - tanpa menjalani terapi yang sesuai, patologi dapat berkembang menjadi akibat yang serius, di mana tentera adalah masalah paling sedikit.

Adakah mereka dimasukkan ke dalam tentera dengan kehadiran osteochondrosis intervertebral??

Terdapat keputusan khas (edisi) pemerintah Persekutuan Rusia, yang diadopsi pada 4 Julai 2013 dengan nombor 565 "Mengenai kelulusan Peraturan mengenai kepakaran perubatan ketenteraan." Dalam peruntukan pemeriksaan perubatan ketenteraan, orang muda dikecualikan dari perkhidmatan ketenteraan di bawah artikel "66", item "A", "B" dan "C", dengan petunjuk tertentu:

 • osteochondrosis tulang belakang serviks dengan adanya ketidakstabilan, osteochondrosis tulang belakang toraks dan lumbal, disertai dengan gangguan neurologi yang teruk (para- dan tetraparesis mendalam dengan fungsi sfinkter yang terganggu, dengan sindrom sklerosis lateral amyotrophic), serta sindrom poliomielitis, caudal, vaskular, kompresi dan gangguan statodinamik setelah rawatan berpanjangan (sekurang-kurangnya 3 bulan setahun) dalam keadaan pegun tanpa kesan klinikal yang berterusan;
 • osteochondrosis intervertebral dengan banyak pertumbuhan coracoid besar di kawasan sendi intervertebral dengan sindrom kesakitan berterusan;
 • osteochondrosis intervertebral dengan kerosakan hingga 3 cakera intervertebral dengan sindrom kesakitan dengan senaman fizikal yang ketara dan tanda-tanda kecacatan anatomi yang jelas;
 • Penangguhan atau pengecualian sepenuhnya dari perkhidmatan ketenteraan diterima oleh orang muda yang mempunyai tahap tertentu proses patologi, sejumlah komplikasi dan disfungsi yang berkaitan. Kehadiran diagnosis seperti osteochondrosis intervertebral tanpa disfungsi tidak akan menjadi alasan untuk pengecualian dari tugas ketenteraan.

Klasifikasi osteochondrosis tulang belakang apabila dipanggil

Osteochondrosis tulang belakang adalah penyakit degeneratif-distrofik tulang belakang, akibatnya, pertama-tama, struktur, dan, akibatnya, fungsi cakera intervertebral terganggu. Terdapat beberapa peringkat dalam perkembangan osteochondrosis. Masing-masing dari mereka dicirikan oleh perubahan fungsional dan anatomi dan morfologi tertentu dalam segmen gerakan tulang belakang (VMS), lebih tepatnya pada cakera, badan vertebra bersebelahan dan pada sendi intervertebral dan elemen lain dari VMS..

Pakar mengenal pasti empat peringkat osteochondrosis berturut-turut pada tulang belakang:

Yang pertama dicirikan oleh anomali cakera intervertebral dalaman. Tidak ada tanda-tanda simptom penyakit yang jelas, pesakit tidak mengadu perubahan keadaannya. Penentuan kehadiran penyakit berlaku menggunakan MRI. Ijazah ini tidak memberikan kebenaran untuk penangguhan atau pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan.

Yang kedua - mempunyai komplikasi tulang rawan, dengan patologi, terdapat penurunan ketinggian cakera, kendur tisu lembut, ketidakstabilan ruang tulang belakang. Pesakit mengadu sedikit sensasi yang menyakitkan di tulang belakang serviks atau belakang. Tanda-tanda klinikal terbentuk secara berkala, tidak mempunyai keparahan yang kuat. Pesakit sering mengaitkan anomali dengan kelebihan dan keletihan. Pada darjah kedua, tidak ada sekatan dalam panggilan.

Ketiga, semasa membuat diagnosis, penonjolan cakera intervertebral, cakera herniasi diperhatikan. Pesakit mempunyai sindrom kesakitan yang kuat dan berterusan, komplikasi jenis neurologi terbentuk. Pada tahap ini, tentera dikecualikan, wajib militer diberi kategori "B".

Keempat, tahap ini dicirikan oleh perkembangan patologi sekunder dan komplikasi serius. Hasil penyakit progresif adalah kecacatan kompleks tulang belakang. Orang muda dikecualikan dari perkhidmatan ketenteraan dengan kategori "D".

Semua kes penyakit dipertimbangkan secara individu apabila dipanggil - walaupun dalam dua peringkat pertama mungkin ada pengecualian.

Cara mendapatkan pengecualian dari pengambilan ubat dengan osteochondrosis?

Untuk mendapatkan penangguhan undang-undang atau pengecualian dari wajib, pemuda mesti mempunyai semua dokumen yang mengesahkan adanya penyakit ini. Pada masa lulus pemeriksaan perubatan di pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera, berikan dokumen berikut:

 • sejarah perubatan dengan fakta rayuan berulang kali mengenai sindrom kesakitan teruk di ruang tulang belakang;
 • Gambar sinar-X, hasil MRI, ujian fungsional - di mana perubahan struktur ruang tulang belakang harus direkodkan dengan kesimpulan pakar yang berkaitan.

Aduan sakit punggung sahaja tidak boleh menjamin pengecualian dari wajib tentera. Suruhanjaya Perubatan Tentera akan menghantar pegawai wajib menjalani pemeriksaan diagnostik sepenuhnya - doktor percaya fakta, bukan kata-kata.

Walaupun dengan catatan yang ada dalam sejarah perubatan, pesakit mesti menjalani langkah-langkah diagnostik tambahan, berdasarkan hasil kesimpulan yang dibuat.

Meringkaskan.

Osteochondrosis intervertebral dan tentera adalah konsep yang tidak serasi hanya pada tahap kerosakan tahap ketiga dan keempat pada tulang belakang. Dua tahap pertama osteochondrosis tidak termasuk dalam peraturan Jadual Penyakit, yang mana seorang wajib militer dibebaskan dari perkhidmatan ketenteraan.

Sebilangan orang muda berusaha menyembunyikan fakta kecacatan tulang belakang dalam pekerjaan jangka panjang: beberapa pekerjaan tidak disewa tanpa perkhidmatan, misalnya, di agensi penguatkuasaan undang-undang. Menipu lembaga pengarah akan menjadi masalah bagi perekrut pada masa akan datang. Aktiviti fizikal yang berat boleh menyebabkan perkembangan penyakit yang cepat dan peralihannya ke peringkat akhir.

Sindrom nyeri dengan tulang belakang yang cacat tidak dapat ditekan oleh kemahuan, penipuan akan segera terungkap. Dalam kes terbaik, perekrutan akan dihapuskira kepada simpanan. Di samping itu, akan mengambil masa yang lama untuk menangani rawatan akibat peningkatan jumlah tentera. Anda tidak boleh bermain dengan kesihatan anda sendiri - komisen perubatan harus diberitahu tentang semua patologi semasa pemeriksaan perubatan awal untuk kesesuaian untuk perkhidmatan.

Adakah mereka memasuki tentera dengan osteochondrosis serviks

Mereka yang menghidap osteochondrosis tidak mengambil bahagian dalam pasukan yang dilantik oleh lembaga draf untuk kategori kecergasan "B" atau "D".

Kategori kecergasan "B" bermaksud bahawa wajib militer mempunyai masalah kesihatan yang besar yang menghalangnya daripada berkhidmat di masa damai. Ia boleh didapati dalam dua kes.

 • Sekiranya pihak berkuasa mengesahkan spondylosis ubah bentuk terhad (kerosakan pada badan hingga 3 vertebra) dan osteochondrosis intervertebral (kerosakan pada 3 cakera intervertebral) dengan sindrom kesakitan dengan senaman fizikal yang ketara dan tanda-tanda kecacatan anatomi yang jelas.
 • Pihak berkuasa mengesahkan spondylosis ubah bentuk dan osteochondrosis intervertebral dengan banyak pertumbuhan coracoid besar di kawasan sendi intervertebral dengan sindrom kesakitan berterusan.

Setelah menerima kategori "D", wajib militer dengan osteochondrochis tidak dibawa ke dalam tentera baik pada masa damai atau di masa perang, dan juga dikeluarkan dari daftar tentera. Kategori kesesuaian ini ditunjukkan untuk bentuk penyakit yang sangat ketara, jadi hampir mustahil untuk mendapatkannya.

Kategori "D" ditunjukkan untuk osteochondrosis tulang belakang serviks sekiranya terdapat ketidakstabilan dan osteochondrosis tulang belakang toraks atau lumbal, jika penyakit ini disertai oleh para- dan tetraparesis yang mendalam dengan fungsi sfinkter yang terganggu, dengan sindrom sklerosis lateral amyotrophic, serta poliomielitis, caudal, vaskular sindrom kesakitan teruk dan gangguan statodinamik setelah rawatan berpanjangan (sekurang-kurangnya 3 bulan setahun) dalam keadaan pegun tanpa kesan klinikal yang stabil.

Diagnosis untuk mendapatkan kategori kesahan mestilah tepat seperti yang dinyatakan di atas. Ketiadaan pelanggaran boleh menyebabkan perubahan kategori.

Jadual 1. Tahap osteochondrosis dan tahap kesesuaian tentera

KuasaPeneranganGunakan kategori
1Keretakan dan air mata di dasar cakera"B"
2Kekurangan kestabilan di segmen yang terjejas"B"
3Degenerasi dan percambahan tisu tulang, pembentukan osteofit"G" atau "V"
4Kerosakan lengkap pada tisu tulang, mengakibatkan mencubit saluran darah dan ujung saraf"D"

Osteochondrosis intervertebral dan tentera

Tahap osteochondrosis, di mana perubahan serius dalam tisu berserat berlaku, disebut intervertebral. Ini sudah merupakan pelanggaran yang cukup serius yang boleh menyebabkan pengecualian dari perkhidmatan. Diagnosis penyakit ini dilakukan secara eksklusif menggunakan radiografi..

Penyakit ini dianggap serius jika penyimpangan tersebut dikesan:

 • kemusnahan berlaku dalam 3 cakera atau lebih;
 • kesakitan yang kuat dan tajam semasa latihan fizikal;
 • kecacatan tulang belakang yang ketara.

Seperti yang ditunjukkan oleh amalan pengacara Perkhidmatan Bantuan Pelanggan, kemungkinan berlakunya pengambilan resiko sekiranya berlaku osteochondrosis juga bergantung kepada sama ada pihak wajib dapat mengesahkan kehadiran kesakitan. Sekiranya kad pesakit luar tidak mengandungi rekod pakar neurologi yang mengesahkan aduan kesakitan, panggilan tidak dapat dielakkan.

Osteochondrosis tulang belakang serviks dan tentera

Gaya hidup yang tidak aktif, simpanan garam, kecederaan dan penyakit lain menyebabkan kerosakan pada tulang belakang serviks. Cakera intervertebral kehilangan keanjalannya, cincin berserat retak pertama, dan jika tidak ada rawatan yang tepat, ia akan pecah.

Jawapan untuk soalan "sama ada mereka dibawa ke tentera dengan osteochondrosis serviks" bergantung pada gambaran klinikal. Kategori "B" dapat diperoleh oleh wajib militer yang memiliki:

 1. Sindrom nyeri berterusan disahkan, dan banyak pertumbuhan muncul di kawasan sendi intervertebral.
 2. Tiga atau lebih cakera intervertebral terjejas, dengan latihan fizikal yang teruk, rasa sakit hadir, dan patologi telah menyatakan tanda-tanda kecacatan anatomi.

Osteochondrosis dan tentera juga sama sekali tidak sesuai jika wajib mempunyai ketidakstabilan tulang belakang serviks. Dalam kes seperti itu, rekrut diberi kategori kecergasan "D", dan kemudian dibebaskan dari perkhidmatan dan dikeluarkan dari daftar tentera.

Dalam kes lain, dengan diagnosis osteochondrosis "serviks", mereka dibawa ke tentera, kerana gejala penyakit pada peringkat awal tidak mengganggu perjalanan perkhidmatan.

Osteochondrosis lumbal dan tentera

Jawapan untuk soalan "adakah mereka dibawa ke tentera dengan osteochondrosis lumbal" juga bergantung pada gambaran klinikal. Selalunya, mereka memerlukan penyakit ini, kerana untuk mendapatkan stok, diperlukan bentuk osteochondrosis yang sangat ketara. Sebagai contoh, kategori kesesuaian "B" ditetapkan secara eksklusif di bawah tiga syarat

 • sekurang-kurangnya 3 vertebra terjejas;
 • sindrom kesakitan didokumentasikan;
 • terdapat tanda-tanda anatomi kecacatan.

Hampir mustahil untuk mendapatkan kategori "D" dengan osteochondrosis lumbal: dalam praktik kami, tidak ada satu pun wajib dengan penyakit tulang belakang yang begitu ketara. Penyakit ini harus disertai dengan para- dan tetraparesis yang mendalam dengan fungsi sfinkter yang terganggu, harus ada sindrom sklerosis atropik lateral, sindrom kesakitan teruk, gangguan statodinamik setelah rawatan di hospital jangka panjang.

Adakah mereka memasuki tentera dengan osteochondrosis?

Perubahan patologi pada tisu ruang tulang belakang dan cakera intervertebral sering menimbulkan persoalan mengenai wajib militer: adakah mereka dibawa ke tentera dengan osteochondrosis? Baru-baru ini, penyakit ini terhad berdasarkan usia orang tersebut, tetapi kini osteochondrosis menyerang golongan muda yang berumur. Ini disebabkan oleh aktiviti fizikal kehidupan yang agak rendah.

Osteochondrosis memenuhi syarat sebagai proses distrofik yang berlaku di tisu tulang rawan cakera intervertebral. Penyakit ini boleh menjadi akut atau kronik, akut. Kekalahan cakera intervertebral disertai dengan kekeringan dan pengurangan saiznya.

Osteochondrosis dan kategori kesesuaian

Diagnosis "osteochondrosis" tidak selalu boleh menjadi alasan untuk pembebasan sepenuhnya dari tentera. Tahap pertama osteochondrosis, menurut Jadual Penyakit, dianggap boleh diterima untuk latihan ketenteraan, bahkan kombinasi osteochondrosis dengan skoliosis tulang belakang tidak akan menjadi alasan untuk menghantar wajib militer ke cadangan.

Sekiranya terdapat lesi patologi yang teruk pada cakera intervertebral, komisi tersebut menghantar pegawai perubatan untuk rawatan pesakit dalam dan pesakit luar, memberinya penangguhan dari tentera.

Kesesuaian untuk perkhidmatan dalam penyakit tulang belakang

Gunakan kategoriTahap osteochondrosisTanda-tanda penyakit
BTahap 1: lesi cakera, yang menjadi retak dan air matakekejangan pada vertebra, sakit belakang, ketidakselesaan dengan keadaan tidak bergerak yang berpanjangan
BTahap 2: keadaan ketidakstabilan kawasan yang terjejassakit belakang, penurunan pergerakan, penampilan deposit garam (berdasarkan hasil sinar-X)
C atau DTahap 3: tisu tulang yang terlalu banyak membentuk osteofitpeningkatan kesakitan di tulang belakang, rasa sakit memancar di anggota badan, sukar untuk bergerak, jari-jari menjadi mati rasa, tekanan darah meningkat
DTahap 4: kerosakan tisu patologi, yang menyebabkan mencubit akar saraf dan saluran darahterdapat kekejangan, kekejangan otot dan keletihan, vasospasme, gangguan kerja seluruh sistem dan organ individu

Lembaga perubatan di pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera dipandu oleh dokumen peraturan "Jadual penyakit", untuk penentuan memenuhi syarat kategori kesesuaian wajib militer.

Manual ini menetapkan secara terperinci kriteria utama yang menentukan kecergasan seseorang muda untuk berkhidmat dalam tentera Rusia:

 • berapa cepat sakit belakang muncul, dan kehadiran gangguan lain, dengan kedudukan tidak bergerak dan berdiri;
 • mengehadkan amplitud pergerakan vertebra (dalam peratusan) yang terletak di kawasan serviks, toraks dan lumbar;
 • tahap kehilangan fungsi motor;
 • penurunan atau kehilangan kepekaan.

Kategori "B" ditetapkan untuk sensasi kesakitan sederhana yang menampakkan diri setelah jangka waktu yang cukup lama. Pada masa yang sama, mobiliti tulang belakang dikurangkan tidak lebih dari 20%; dalam kategori osteochondrosis ini, seorang wajib militer dianggap sesuai untuk menjalani perkhidmatan, dengan 1 darjah penyakit dan 2.

Apabila pengguna wajib diberi kategori "B"

Osteochondrosis intervertebral akhirnya dan tepat didiagnosis hanya setelah pemeriksaan sinar-X dilakukan kepada pihak wajib. Gambar dengan jelas akan menunjukkan semua perubahan patologi pada tisu cakera, yang kehilangan sifat semula jadi, penyerap kejutan, kehilangan keanjalan. Faktor-faktor ini menyebabkan pergerakan terhad atau tidak bergerak sepenuhnya..

Secara berasingan, anda boleh membaca mengenai kategori "B" di sini

Radiografi membolehkan dewan perubatan memberikan definisi berikut:

 • tahap ubah bentuk cakera, perubahan ruang antara vertebra;
 • sama ada terdapat pembentukan deposit garam dan penyetempatannya (peningkatan di satu tempat);
 • perubahan kedudukan normal vertebra individu;
 • penurunan mobiliti vertebra di kawasan yang terjejas.

Menurut "Jadual Penyakit", seorang wajib militer dikecualikan dari diseret ke dalam tentera pada waktu damai, tetapi diserahkan kepada pasukan bukan pejuang selama perang, jika pejabat pendaftaran tentera, pada waktu panggilan, memberinya kategori kecergasan untuk alasan kesihatan "B".

Juga, dalam "Jadual penyakit" jenis penyimpangan dalam patologi tulang belakang ditetapkan, apabila kategori "B" ditetapkan, ini adalah:

 • pembentukan hernia intervertebral;
 • kesakitan semasa aktiviti fizikal yang sengit;
 • jika radiografi menunjukkan perubahan serius, patologi.

Tanda-tanda di atas memberi peluang kepada wajib militer untuk memperoleh ID tentera secara sah dengan kategori "B" dan hak untuk pergi ke tempat simpanan. Sekiranya wajib militer, dengan adanya petunjuk lain, tidak mempunyai sindrom kesakitan, maka draf dewan boleh memberikannya kategori "B4", yang memperuntukkan pilihan pasukan di mana perkhidmatan tentera akan berlangsung dengan sedikit tenaga fizikal.

Adakah mereka memasuki tentera dengan osteochondrosis serviks?

Osteochondrosis yang paling biasa adalah chondrosis serviks, yang berlaku pada orang yang tidak aktif secara fizikal, menjalani gaya hidup yang tidak banyak bergerak, serta sekiranya terdapat kecederaan dan beberapa penyakit kronik. Faktor-faktor negatif ini secara beransur-ansur menyebabkan pembentukan garam di vertebra serviks dan bahkan pemusnahan tisu..

Penyakit seperti chondrosis serviks mempunyai gejala berikut:

 • sakit di leher, rasa tidak selesa ketika bergerak;
 • "Crunching" di leher ketika memiringkan kepala;
 • sakit kepala yang kerap;
 • kebas pada tangan dan jari;
 • penampilan bunyi bising di kepala;
 • penurunan tahap penglihatan yang ketara.

Pelanggan yang mempunyai tanda-tanda penyakit ini mungkin berminat: "Saya menghidap osteochondrosis serviks - adakah mereka akan membawa saya ke tentera bersamanya?" Komplikasi yang muncul dengan osteochondrosis serviks adalah alasan yang cukup serius kerana seorang pemuda boleh dianggap tidak layak untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan. Tetapi hanya draf lembaga yang dapat memutuskan masalah kesesuaian satu atau mungkin anggota tentera berpotensi untuk berkhidmat di Angkatan Bersenjata RF..

Sekiranya penyakit ini dimulakan, ia tidak dirawat untuk waktu yang lama, maka seseorang dapat memperoleh pembentukan hernia intervertebral (radiculopathy), yang menyebabkan pemampatan arteri serviks. Pertumbuhan tulang pada tulang belakang menyebabkan pergerakan terhad, dan, dalam kes yang paling ekstrem, kehilangannya sepenuhnya.

Vertebra yang terjejas, yang berada dalam tahap pemusnahan yang teruk, secara perlahan-lahan memerah saraf tunjang, mengancam pesakit dengan paresis, kelumpuhan dan bahkan membawa maut, akibatnya.

Tahap spesifik penyakit ini mempengaruhi keputusan komisen mengenai kesesuaian wajib untuk perkhidmatan. Jadual penyakit menetapkan secara terperinci semua kes di mana osteochondrosis dan tentera dikategorikan secara kontraindikasi antara satu sama lain kerana komplikasi teruk di masa depan yang mungkin timbul semasa beban fizikal tentera yang berlebihan.

Lembaga perubatan tentera menugaskan seorang pemuda dengan diagnosis yang telah ditetapkan jika dia mengalami sakit tajam dan teruk di leher dan terdapat banyak pertumbuhan tulang pada vertebra serviks.

ID ketenteraan juga akan dikeluarkan kepada wajib militer yang bimbang akan kesakitan semasa melakukan aktiviti fizikal yang kuat, terdapat lebih dari tiga cakera intervertebral yang terkena chondrosis, yang disahkan oleh sinar-X. Ia akan menunjukkan ubah bentuk yang jelas dan patologi tisu lain..

Pihak wajib akan dapat mengesahkan kehadiran osteochondrosis serviks dengan bantuan ekstrak dari kad pesakit luarnya, yang mesti diberikan kepada draf lembaga. Untuk melakukan ini, jauh sebelum mobilisasi, anda harus menghubungi poliklinik untuk menjalani pemeriksaan yang sesuai dan, jika perlu, menerima ubat atau fisioterapi..

Adakah mereka terlibat dalam tentera dengan osteochondrosis serviks - ketika mendiagnosis penyakit 1 dan 2 darjah dalam wajib militer, dia tidak dapat mengelakkan diri dari dibuat. Hanya bermula dari tahap 3 chondrosis, kemungkinan untuk menangguhkan tentera atau membebaskan sepenuhnya.

Osteochondrosis lumbal dan tentera

Dengan penyakit tulang belakang lumbar, tisu tulang rawan vertebra dan cakera intervertebral di kawasan lumbosacral mengalami pemusnahan patologi. Patologi seperti itu menyebabkan pengeringan cakera, penonjolan cincin berserat, penghancuran integriti: keseluruhan atau sebahagian..

Sama ada mereka dibawa ke tentera dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar bergantung pada tahap kemusnahan tulang belakang, kehilangan fungsinya seterusnya, dan juga pada perjalanan klinikal penyakit ini. Gejala-gejala penyakit ini, secara umum, bertepatan dengan gejala yang menampakkan diri dengan kerosakan pada tulang belakang serviks dan jika terdapat osteochondrosis toraks:

 • keletihan tanpa sebab;
 • sakit belakang yang bertambah teruk dengan senaman;
 • kesakitan pergerakan setelah berada dalam kedudukan yang panjang dan tidak bergerak;
 • kaki sering sejuk, kesemutan, kebas, "lebam angsa" terasa di dalamnya.

Rasa sakit di tulang belakang lumbal akan meningkat jika pesakit mempunyai ujung saraf yang terjepit. Sekiranya anda enggan merawat osteochondrosis lumbal, seseorang akan mempunyai:

 • pemusnahan vertebra;
 • hernia,
 • sciatica;
 • pelanggaran kencing;
 • penurunan keupayaan;
 • lumpuh kaki.

Pengecualian sepenuhnya dari tentera akan berlaku apabila wajib militer diberi kategori "D". Draf lembaga akan memutuskan perkara ini jika penyakit itu menunjukkan sejumlah komplikasi yang ketara, di mana perkhidmatan ketenteraan tidak mungkin dilakukan.

Pemburukan penyakit ini dinyatakan dalam paraparesis dan tetraparesis yang mendalam, yang disertai oleh disfungsi injap, yang mengganggu peredaran cecair serebrospinal. Juga, sindrom sklerosis atropik mungkin muncul: ia disertai dengan rasa sakit yang agak teruk, sekatan kehidupan normal badan, apabila hampir semua fungsi motor tubuh terganggu.

Patologi tulang belakang tulang belakang lumbal yang dinyatakan dalam wajib militer menetapkan penetapan kategori "B", jika syarat berikut dipenuhi:

 • jika tiga atau lebih vertebra terjejas;
 • jika terdapat sakit belakang yang teruk;
 • sekiranya vertebra yang terkena cacat.

Apabila pegawai wajib tidak mempunyai salah satu syarat di atas, draf lembaga akan menganggapnya sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan. Hal yang sama berlaku untuk diagnosis "osteochondrosis tulang belakang toraks" - tentera akan dikontraindikasikan mengikut kriteria yang sama yang menentukan perubahan distrofi yang berlaku di tulang belakang.

Bagaimana penyakit itu didiagnosis??

Seorang anggota tentera yang muncul di draf lembaga di draf lembaga memberikan petikan dari kad hospital, yang mengesahkan diagnosis dan tahap penyakit ini. Pelepasan mesti disertakan dengan gambar dari bilik sinar-X, dengan keterangan terperinci.

Ahli neuropatologi menilai keadaan tulang belakang berikut menggunakan gambar:

 • berapa banyak vertebra yang dipindahkan di dalamnya;
 • berapakah tahap simpanan garam;
 • berapakah jarak intervertebral sebenar;
 • saiz cakera;
 • kehadiran mutasi tulang belakang dalam satah dinamik dan statik.

Dalam pembuangan pesakit luar, doktor memberikan penilaian profesionalnya sendiri mengenai tahap proses yang merosakkan, kemampuan wajib untuk menjalani aktiviti fizikal yang sengit. Doktor mesti menyimpan keterangan penyakit sedemikian rupa sehingga mematuhi semua norma yang dijelaskan dalam "Jadual penyakit".

Cara mendapatkan kategori "B"

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda perlu siap untuk draf papan. Prinsip perubatan komisariat tentera, pada dasarnya, tidak membuat diagnosis, tetapi hanya dipandu oleh data yang diberikan oleh perekrut dari poliklinik.

Doktor yang memerlukan perkhidmatan wajib menyediakan dokumen yang diperlukan sesuai dengan "Jadual penyakit". Sijil-sijil berikut mesti diserahkan kepada komisariat:

 • fakta rawatan pesakit untuk sakit di tulang belakang (dari kad);
 • Gambar sinar-X, hasil pemeriksaan pada MRI, CT, yang akan mencerminkan perubahan patologi pada tulang belakang;
 • ekstrak di mana kursus rawatan wajib direkodkan, hasil terapi.

Dokumen mengenai adanya penyakit kronik tulang belakang mesti diserahkan kepada draf lembaga setelah menerima saman, anggota dewan perubatan mempunyai hak untuk menghantar wajib untuk pemeriksaan kedua. Setelah mendapat bukti yang diperlukan mengenai kehadiran patologi, pakar dalam pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera akan memutuskan: kategori kesesuaian yang akan diberikan kepada wajib militer, menghantarnya ke perkhidmatan tentera atau memindahkannya ke tempat simpanan.

Adakah mereka memasuki tentera dengan osteochondrosis?

Setiap tahun jumlah penyakit yang dikenal pasti dari sistem muskuloskeletal, termasuk osteochondrosis tulang belakang, semakin meningkat, jadi persoalan sama ada penyakit ini dibawa ke tentera dengan osteochondrosis sangat relevan hari ini. Mari cuba memahami masalah ini dengan lebih terperinci..

Sekiranya sebelum ini penyakit ini dianggap sebagai penyakit khusus untuk orang tua, hari ini wajib militer berusia sembilan belas tahun dengan diagnosis serupa di dewan perubatan sama sekali tidak biasa, bagaimanapun, tahap osteochondrosis dengan mana orang muda datang ke draf papan jarang sampai ke kategori B atau D. Selalunya, doktor pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera memeriksa mengikut kategori B.

Ciri-ciri perkembangan dan gejala osteochondrosis

Mari lihat penyebab dan manifestasi penyakit ini. Ia ditunjukkan oleh perubahan patologi yang serius, akibatnya struktur dan fungsi normal cakera intervertebral secara beransur-ansur terganggu. Selalunya, osteochondrosis tulang belakang berkembang kerana beban yang tidak rata pada tulang belakang. Sebagai contoh, memikul beban berat di satu tangan atau postur duduk yang tidak betul dapat memberi dorongan kepada perkembangan patologi ini secara beransur-ansur..

Faktor memprovokasi tambahan untuk perkembangan osteochondrosis adalah:

 • berat badan berlebihan dan kegemukan;
 • menggunakan kasut atau kaki rata yang salah;
 • mengalami kecederaan belakang atau patah anggota badan, serta lesi sendi yang ada, menyebabkan beban yang tidak rata di bahagian belakang;
 • scoliosis;
 • masalah penglihatan;
 • gaya hidup pasif;
 • berlebihan di bahagian belakang yang berkaitan dengan profesion;
 • kekurangan vitamin dan mineral.

Gejala-gejala penyakit ini banyak bergantung pada bahagian tulang belakang mana yang terjejas dan sangat beragam - dari sakit kepala dan takikardia hingga disfungsi organ-organ pelvis.

Pengecualian dari perkhidmatan untuk osteochondrosis

Dengan diagnosis osteochondrosis tulang belakang dalam realiti 2019, sangat sukar untuk mendapatkan ID ketenteraan. Adalah mungkin untuk menghapuskan penyakit ini hanya jika terdapat gangguan fungsi tubuh yang serius. Ini termasuk: mengehadkan jarak pergerakan di tulang belakang, gangguan motorik dan deria, dengan kehilangan atau penurunan refleks tendon, penurunan kekuatan otot otot individu. Sebagai tambahan kepada tanda-tanda klinikal osteochondrosis, tanda-tanda sinar-X juga mesti ada:

 • pelanggaran bentuk tulang belakang (pelanggaran fungsi statik), penurunan ketinggian cakera intervertebral;
 • pemendapan garam kapur di bahagian anterior fibrosus anulus atau di nukleus pulposus;
 • anjakan badan vertebra (spondylolisthesis) anterior, posterior, lateral, ditentukan oleh radiografi standard;
 • patologi mobiliti dalam segmen (fungsi dinamik terganggu);
 • pemeliharaan kontur yang jelas dari semua permukaan badan vertebra, ketiadaan perubahan yang merosakkan di dalamnya;
 • pertumbuhan tulang marginal yang terbentuk di satah cakera dan meneruskan platform badan vertebra,
 • osteosklerosis subkondral, yang dikesan pada radiografi dengan gambaran struktur yang jelas.

Tentera tidak mengancam wajib hanya dengan gabungan tanda-tanda klinikal dan radiologi di atas - kategori B ditugaskan.

Osteochondrosis tulang belakang: kategori kesesuaian

Sebagai peraturan, penyakit ini tidak akan menjadi asas untuk menetapkan kategori kecergasan B atau D. Walaupun dengan skoliosis dan osteochondrosis, perkhidmatan ketenteraan kemungkinan besar akan mendapatkan wajib militer untuk tahun berikutnya. Walaupun begitu, jika kita berbicara mengenai tahap akhir penyakit ini dalam bentuk yang lebih maju, komisariat tentera tidak hanya dapat memberi kelonggaran untuk kesihatan wajib militer, tetapi juga membebaskannya sepenuhnya dari perkhidmatan ketenteraan..

Tahap osteochondrosis dan tahap kecergasan untuk tentera

KuasaPeneranganGunakan kategori
1Keretakan dan air mata di dasar cakeraB
2Kekurangan kestabilan di segmen yang terjejasB
3Degenerasi dan percambahan tisu tulang, pembentukan osteofitG atau B
4Kerosakan lengkap pada tisu tulang, mengakibatkan mencubit saluran darah dan ujung sarafD

OSTEOCHONDROSIS DAN KATEGORI PENGGUNAAN DI

Kategori B ditugaskan hanya jika wajib militer mempunyai masalah kesihatan yang serius yang akan menghalangnya daripada melakukan perkhidmatan ketenteraan ketika wajib. Untuk mendapatkan kategori kelayakan ini, wajib militer mesti mempunyai kelainan serius berikut:

 • kehadiran hernia atau hernia intervertebral;
 • kesakitan yang kerap dengan sedikit aktiviti fizikal;
 • kecacatan vertebra yang jelas dinyatakan pada sinar-X.

Sindrom nyeri semasa latihan fizikal mesti disahkan dengan permintaan berulang kali untuk mendapatkan bantuan perubatan, yang dicerminkan dalam dokumen perubatan wajib militer. Hanya gabungan tanda klinikal dan radiologi osteochondrosis yang disenaraikan memberikan asas untuk menetapkan kategori B.

Osteochondrosis tulang belakang serviks: adakah mereka dibawa ke tentera?

Ketidakaktifan fizikal, gaya hidup yang tidak bergerak, trauma, pemendapan garam dan penyakit lain menyebabkan kerosakan pada tulang belakang serviks. Cakera intervertebral mula kehilangan keanjalan dan ketegasannya, mikrokrak terbentuk di anulus fibrosus, yang, jika tidak ada rawatan yang tepat, menyebabkan pecahnya dan perkembangan komplikasi.

Jawapan kepada persoalan sama ada mereka dibawa ke tentera dengan osteochondrosis serviks bergantung pada tahap penyakit ini. Jadual Penyakit mengandungi keadaan berikut di mana dorsopati tulang belakang serviks dan tentera tidak termasuk satu sama lain.

 1. Sekiranya terdapat ketidakstabilan di tulang belakang serviks, perkhidmatan ketenteraan dikontraindikasikan. Dalam kes ini, pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera mesti mengiktiraf orang muda sebagai tidak layak untuk wajib militer dan membebaskan mereka dari tugas ketenteraan..
 2. Juga, perkhidmatan ketenteraan dikontraindikasikan dalam ostechondrosis serviks, jika penyakit ini disertai oleh sindrom kesakitan yang berterusan, dan banyak pertumbuhan tulang muncul di kawasan sendi intervertebral semasa pemeriksaan sinar-X.
 3. Anda juga boleh mendapatkan tiket ketenteraan untuk kesihatan dengan osteochondrosis jika tiga atau lebih cakera intervertebral terjejas, jika sakit belakang yang teruk hadir dengan sedikit latihan fizikal dan patologi telah menunjukkan tanda-tanda kecacatan anatomi.

Osteochondrosis lumbal dan tentera

Sama ada mereka dibawa ke tentera dengan osteochondrosis lumbal bergantung pada kehadiran disfungsi tulang belakang dan gambaran klinikal penyakit ini. Dengan perkembangan komplikasi, osteochondrosis tulang belakang lumbal dan perkhidmatan ketenteraan tidak serasi. Penyakit yang menyebabkan para- dan tetraparesis yang mendalam dengan disfungsi sfingter, dengan sindrom kesakitan yang teruk, gangguan statodinamik semasa rawatan di hospital jangka panjang, bebas dari tentera dan sesuai dengan kategori D.

Kategori B diberikan dalam syarat berikut:

 • kekalahan 3 atau lebih vertebra;
 • sindrom kesakitan teruk;
 • tanda-tanda ubah bentuk vertebra dan prosesnya pada sinar-x.

Osteochondrosis dan perkhidmatan ketenteraan

Suruhanjaya perubatan di pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera, menurut dokumen perubatan yang diserahkan, membuat keputusan mengenai perlunya mengirim wajib militer untuk pemeriksaan sesuai dengan akta tersebut. Oleh itu, sebagai persediaan untuk tahap ini, usaha serius harus dilakukan untuk mengumpulkan dokumen berikut:

 • kad pesakit luar dengan aduan susulan jangka panjang;
 • X-ray (kita) tulang belakang diambil pada tahun lalu;
 • MRI tulang belakang, dilakukan dalam tahun lalu;
 • kesimpulan pakar neurologi dan pakar bedah saraf;
 • epikrisis dan ekstrak yang mengesahkan menjalani pemeriksaan dan rawatan pesakit dalam;
 • peperiksaan lain yang diperlukan.

Diagnosis ini sangat kompleks, memerlukan pendekatan bersepadu untuk diagnosis dan penilaian tahap keparahan gangguan fungsi tubuh. Adalah sukar bagi pengguna untuk menilai kesahihan menetapkan kategori kecergasan tertentu sekiranya terdapat osteochondrosis. Jadi, dengan apa osteochondrosis mereka tidak akan dibawa ke tentera? Pakar wajib mendapatkan rundingan di mana pakar neurologi yang berkelayakan akan menilai keadaan kesihatan anda. Pada akhirnya, hanya gabungan semua faktor di atas yang memenuhi syarat untuk pengecualian daripada wajib. Pakar perubatan kami sentiasa bersedia untuk menjawab soalan sama ada mereka akan membawa anda ke tentera dengan osteochondrosis berdasarkan data yang anda berikan (dokumen perubatan, kad dan ekstrak).

Osteochondrosis dan tentera 2020

Jawapan untuk soalan ini bergantung kepada keparahan proses patologi. Pada saat mereka diangkat menjadi tentara, orang muda mungkin mengalami pelbagai penyakit. Salah satunya ialah osteochondrosis.

Biasanya masalah ini mula mengganggu anda pada usia 30 tahun. Dalam beberapa kes, kerana ciri-ciri anatomi individu dan aktiviti fizikal yang tidak mencukupi, gejala muncul pada masa pengambilan..

Seorang pemuda yang sering mengalami gangguan, gangguan pergerakan dan serangan kesakitan dapat mengalami kelewatan.

Osteochondrosis dan tentera. Akan direkrut menjadi tentera atau tidak dengan osteochondrosis?

Osteochondrosis dan tentera. Tahap pembangunan

Kerosakan degeneratif-distrofik pada struktur ruang tulang belakang berlaku dalam 4 peringkat:

1. Tahap - chondrosis. Keretakan pada ligamen berserat bulat cakera. Nukleus pulposus memasuki celah, menyebabkan impuls yang menyakitkan. Fokus sindrom kesakitan kronik terbentuk di struktur otak yang lebih tinggi.

 1. Tarikh mula dan tempoh wajib
 2. Berapakah jangka masa wajib militer dalam tentera Rusia hari ini?
 3. Bagaimana perkhidmatan wajib bermula, dari saat menerima saman, hingga tiba di unit tentera.
 4. Bagaimana hari pertama tentera muda: bagaimana berkelakuan dalam kumpulan tentera, apa yang terbaik untuk dibawa bersama anda di jalan raya.

2. Tahap - ketidakstabilan. Kemerosotan lebih lanjut tisu penghubung ligamen ruang tulang belakang, ligamen bulat berserabut dan keretakan nukleus pulposus menyebabkan kehilangan fungsi penstabilan segmen yang terjejas. Vertebra yang unggul dipindahkan berbanding dengan inferior.

3. Tahap - hernia. Penonjolan nukleus pulposus (penonjolan, prolaps) pada cakera vertebra yang terkena pada batang saraf bersebelahan, pelbagai sindrom kesakitan radikular berlaku.

4. Tahap - fibrosis. Pada cakera yang terjejas, pertumbuhan marjinal terbentuk, yang membatasi pergerakan. Terdapat pemendapan garam kalsium dalam cakera vertebra dan pengapurannya, lekatan cicatricial dari sisa nukleus dan ligamen yang musnah.

Kepantasan perkembangan osteochondrosis umumnya turun temurun, tetapi kekurangan aktiviti fizikal yang kerap menyumbang kepada postur yang buruk dan perkembangan proses degeneratif.

Terdapat 4 darjah kelengkungan tulang belakang. Yang pertama dicirikan oleh penyimpangan hingga 10 dari paksi longitudinal badan, yang kedua - hingga 25, yang ketiga - hingga 50 dan yang keempat lebih dari 50.

Julat gerakan diperiksa menggunakan ujian dengan sinar-X serentak. Pesakit diminta memiringkan kepalanya, maka bahagian antara vertebra serviks VII dan tulang oksipital dinilai dalam gambar.

Biasanya, jurang ini meningkat dengan membongkok sebanyak 3 cm dan berkurang apabila kepala dilemparkan ke belakang sebanyak 8 cm. Ujian yang sama dilakukan dengan tulang belakang lumbar. Semasa membongkok, segmen antara vertebra serviks VII dan sakrum menjadi lebih besar 5 cm dan menurun dengan penyimpangan kembali juga sebanyak 5 cm. Apabila memiringkan ke sisi pada orang yang sihat, ruang tulang belakang beralih dari paksi membujur sebanyak 25 atau lebih.

Osteochondrosis. Kategori jangka hayat

Pemeriksaan warganegara ketika direkrut menjadi tentera dilakukan oleh Suruhanjaya Perubatan Tentera pejabat pendaftaran tentera.

Dokumen panduan utama adalah Keputusan Pemerintah Persekutuan Rusia pada 04.07.2013 No. 565. Dokumen ini mengatur penilaian kesihatan warganegara dan anggota tentera pada masa damai.

 • Sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan
 • B sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan dengan sekatan kecil
 • Dalam perkhidmatan ketenteraan terhad
 • G tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan buat sementara waktu
 • D tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan

III. Jenis osteochondrosis

Osteochondrosis serviks dan tentera

Perubahan degeneratif pada tisu penghubung dan tulang tulang belakang serviks pada usia muda agak jarang berlaku. Osteochondrosis difasilitasi oleh kelainan perkembangan, yang agak biasa.

Radiografi dapat mendedahkan:

• peleburan atau penutupan lengkungan;

• penyatuan proses vertebra;

• penyempitan saluran arteri vertebra.

Seorang lelaki muda dengan osteochondrosis tulang belakang sentiasa bimbang tentang sakit kepala dan sakit di leher setelah bersenam, bermain ski, dan berlari. Sindrom radikular diwakili oleh kehilangan sensasi dan mati rasa di bahagian atas anggota badan. Naskhah dengan bentuk awal osteochondrosis serviks tanpa disfungsi disusun menjadi tentera.

Adakah osteochondrosis lumbal dibawa ke tentera

Osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah bentuk penyakit yang paling biasa. Menurut organisasi perubatan antarabangsa, kira-kira 90% orang dewasa secara berkala mengalami ketidakselesaan punggung bawah..

Anomali kecil perkembangan mempercepat pemusnahan cakera pada osteochondrosis tulang belakang lumbar. Postur yang tidak betul membentuk hiperextensi tulang belakang - lordosis, melicinkan selekoh lumbal - kyphosis dan kelengkungan - skoliosis.

Pemburukan osteochondrosis berlaku selepas bersenam dan mengangkat berat. Postur dan fungsi cakera tulang belakang yang tidak betul menyebabkan kekejangan otot, sindrom kesakitan kronik. Bentuk awal osteochondrosis tulang belakang lumbal tanpa disfungsi disusun ke dalam tentera.

Adakah osteochondrosis dada dibawa ke tentera?

Tulang belakang toraks kurang terdedah kepada tekanan fizikal. Walau bagaimanapun, beban statik berterusan pada usia sekolah, duduk di meja menyebabkan postur dan patologi cakera vertebra yang buruk..

Manifestasi osteochondrosis yang paling tidak menyenangkan adalah kekejangan otot dan mencubit. Kesakitan di jantung etiologi discogenik terpaksa mencari kardiologi kecemasan. Bentuk awal osteochondrosis tulang belakang toraks tanpa disfungsi dimasukkan ke dalam tentera.

Bilakah mereka dapat memasuki tentera dengan osteochondrosis

Ketika menentukan kesesuaian warganegara untuk tentera, mereka menerapkan artikel 66 "Jadual penyakit".
Artikel ini merangkumi penyakit pada tulang belakang dengan disfungsi pergerakan, perlindungan dan pengekalan postur statik, seperti osteochondrosis, anomali kongenital, jangkitan pada tulang belakang dan ubah bentuk elemen struktur. Artikel ini mempunyai 5 subperenggan yang mencerminkan perkembangan osteochondrosis.

1. Perenggan 66-e.

Mana-mana manifestasi penyakit tulang belakang yang paling sederhana dan kehadiran simptomologi paling sedikit semasa proses pemeriksaan menentukan pengambilan dalam kategori B3. Nombor "3" menunjukkan bahawa tentera tidak akan berkhidmat dalam pasukan elit. Dengan kategori ini mereka dihantar ke ketenteraan pendaftaran kepakaran pemandu kenderaan, pembawa perisai, kakitangan pelancar, syarikat sokongan bahan.

Perubahan struktur anatomi cakera vertebra dan tanda-tanda awal osteochondrosis harus disahkan dengan kaedah penyelidikan objektif. Pemeriksaan sinar-X dapat mendedahkan kelengkungan, termasuk penyangga dan tanda-tanda penurunan tulang rawan awal..

Hernia Schmorl adalah penonjolan nukleus pulposus yang tidak masuk ke rongga saluran tulang belakang. Kursus asimtomatik bukanlah halangan untuk wajib militer dan perkhidmatan kemasukan ke institusi ketenteraan.

Untuk menilai keparahan osteochondrosis, kaedah objektif diperlukan, seperti radiografi, komputasi tomografi, MRI, dll..

2. Subperenggan 66-d.

Penerapan artikel menentukan wajib dalam kumpulan kesesuaian B-4. Angka "4" menunjukkan bahawa wajib militer juga tidak dapat digunakan di unit elit dengan peningkatan beban. Pemuda itu akan dihantar ke komunikasi, keselamatan kemudahan, penyelenggaraan pelancar.

• Kelengkungan tulang belakang (scoliosis) darjah II;

• penyimpangan dari paksi menegak 11-17 darjah;

• manifestasi awal osteochondrosis;

• menjaga pergerakan sendi tulang belakang;

• parameter normal pernafasan luaran.

3. Subperenggan 66-c.

Penerapan artikel itu mendefinisikan orang muda dalam kumpulan kesesuaian B. Orang wajib diiktiraf sebagai sepadan dan tidak termasuk dalam Angkatan Bersenjata. Untuk melakukan ini, orang muda mesti mempunyai salah satu syarat berikut:

• skoliosis darjah 2, putaran vertebra;

• perubahan bentuk 3 atau lebih vertebra dalam bentuk baji;

• kyphosis (stoop) dinilai pada gambar yang diambil dari sisi, penyimpangan dari paksi longitudinal tulang belakang lebih daripada 40;

• kemusnahan dan, akibatnya, penurunan ukuran vertebra sebanyak 2 kali;

• kecacatan hingga tiga vertebra, degenerasi cakera vertebra mereka;

• sindrom kesakitan kronik;

• kehadiran struktur logam selepas pembedahan tulang belakang.

Kesakitan dan batasan dalam aktiviti fizikal akibat osteochondrosis disahkan oleh kemasukan berulang dalam kad pesakit luar poliklinik. Perhatian khusus diberikan kepada penyimpangan badan-badan vertebra lebih daripada satu perempat antara satu sama lain, disertai dengan rasa sakit yang kuat;

Fungsi motor tulang belakang pada osteochondrosis harus sedikit terganggu. Ia dicirikan oleh:

• berlakunya kesakitan yang teruk ketika

dalam kedudukan tegak selama lebih dari 5-6 jam;

• sekatan pergerakan sebanyak 20%;

• kehilangan kepekaan, kelemahan otot.

Radiografi atau tomogram mendedahkan:

• pertumbuhan coracoid di sepanjang pinggir cakera vertebra;

• perubahan bentuk badan vertebra;

• ketidakstabilan di segmen yang terjejas;

• anjakan dinamik hingga 3 mm vertebra semasa membongkok.

4. Perenggan 66-b.

Tahap kesesuaian B. Anggota wajib dikenali sebagai sangat terhad dan tidak termasuk dalam tentera (pada masa damai).

• scoliosis dan kifosis gred 3, dengan perubahan fungsi normal

otot pernafasan dan menyebabkan kesukaran bernafas;

• jangkitan yang menyerang vertebra dengan eksaserbasi hingga 2 kali dalam 12 bulan;

• pertumbuhan corakoid mempunyai pelbagai watak dan sebab

• "tergelincir" vertebra yang saling berkaitan hingga separuh badan vertebra;

• ketiadaan cakera tulang belakang selepas pembedahan;

Gangguan pergerakan dicirikan oleh ketidakupayaan untuk bertahan lebih dari 2 jam, dengan munculnya ketegangan otot pelindung yang menyakitkan di sepanjang ruang tulang belakang dan penurunan julat pergerakan di semua jabatan sebanyak 50%. Paresis kaki, kelemahan otot dan keletihan semasa latihan fizikal.

Osteochondrosis ditugaskan dari tentera

5. Subkumpulan 66-a merangkumi patologi yang paling teruk.

Tahap kelayakan D. Anggota tentera tidak layak untuk menjalani perkhidmatan ketenteraan.

Bahagian artikel ini merangkumi penyimpangan vertebra yang saling berkaitan lebih dari 1/2 permukaan dengan kesakitan yang berpanjangan. Fungsi ikatan cakera vertebra yang tidak mencukupi menyebabkan pergeseran vertebra dinamik;

Manifestasi Osteochondrosis boleh disertai dengan:

• paresis ekstremiti (paraparesis, tetraparesis);

• gangguan perbuatan membuang air kecil dan buang air besar;

• episod terapi pesakit dalam yang berpanjangan selama lebih dari 3 bulan;

• penyimpangan vertebra dengan kelengkungan lebih daripada 70 darjah;

• ketidakupayaan untuk mengekalkan kedudukan tegak;

• had jangkauan pergerakan lebih dari 50%.

Osteochondrosis intervertebral

Proses patologi hanya terhad pada cakera vertebra. Secara radiografi, dengan bentuk osteochondrosis ini, diperhatikan:

• penurunan ketinggian cakera vertebra;

• pemadatan dan pengkalsifikasi cincin berserat;

• kehilangan fungsi penetapan ligamen;

• pergeseran vertebra antara satu sama lain.

Semasa menilai aktiviti motor pada osteochondrosis, terdapat anjakan dinamik badan vertebra dengan pemeliharaan bentuk dan ukuran, tanpa perubahan struktur dan pemusnahan. Dengan manifestasi awal proses tanpa mengganggu fungsinya, wajib militer diakui sebagai sesuai untuk dinas tentera. Perkembangan osteochondrosis dan berlakunya disfungsi kecil dari ruang tulang belakang dapat memberikan kategori kesesuaian B kepada orang muda dan menarik diri dari perkhidmatan.

Nasihat untuk wajib militer

Patologi tulang belakang adalah penyakit yang paling biasa. Osteochondrosis mula menjelma dari usia sekolah. Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan, sakit atau sakit yang tajam, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan menjalani pemeriksaan (X-ray, MRI, komputasi tomografi).

Selalunya mungkin untuk mengesan pelbagai anomali kecil dalam perkembangan vertebra, yang menjadi predisposisi kepada perkembangan osteochondrosis. Merakam eksaserbasi dan proses rawatan dalam kad pesakit luar poliklinik selama beberapa tahun adalah prasyarat untuk penerapan kategori "Kesesuaian terhad".

Itu mungkin semua, jika anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kemungkinan bergabung dengan tentera dengan osteochondrosis, ajukan soalan anda dalam komen.

Adakah mereka mengambil tentera dengan osteochondrosis (1,2,3 darjah)

Adakah mereka memasuki tentera dengan osteochondrosis (1, 2, 3 darjah), kerana pemuda usia tentera datang ke komisen di pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera dengan patologi serupa sistem muskuloskeletal? Jenis penyakit ini, yang mempengaruhi bahagian tulang belakang yang paling bervariasi, boleh menyebabkan perubahan pada kawasan serviksnya, mempengaruhi tulang belakang toraks dan lumbal. Muncul di mana-mana dari mereka dan berkembang di masa depan, perubahan sistem kerangka tersebut menyebabkan ketidakselesaan yang ketara dan membatasi aktiviti motor orang bukan hanya pada usia matang, tetapi juga lelaki muda usia ketenteraan.

Adakah mereka memasuki tentera dengan osteochondrosis pada tahun 2020??

Kontraindikasi untuk perkhidmatan ketenteraan hanyalah alasan yang cukup baik untuk kesimpulan tersebut. Pengguna wajib boleh dikecualikan jika pelanggaran berikut dijumpai semasa diagnostik:

 1. Bentuk spondylosis yang terhad, gejala utamanya ialah pengesanan vertebra cacat atau elemen individu yang terletak di mana-mana bahagian tulang belakang. Hanya tentera yang dikecualikan dari perkhidmatan ketenteraan yang kekalahannya telah merebak ke sekurang-kurangnya tiga vertebra.
 2. Bentuk osteochondrosis intervertebral, mempengaruhi dan membuat perubahan dalam keadaan lebih daripada tiga cakera vertebra.
 3. Penyakit di mana terdapat ubah bentuk tulang belakang yang ketara, yang rumit oleh sindrom kesakitan yang cukup. Sakit, sering tidak tertahankan. Berlaku walaupun dengan tekanan fizikal yang minimum pada tulang belakang.

Sekiranya terdapat lesi tulang belakang, disertai dengan gejala di atas, lembaga draf mengiktiraf pemuda tersebut sebagai tidak layak untuk menjalani perkhidmatan tentera.

Untuk menilai keadaan pesakit dan kepentingan perubahan fungsi yang diberikan pada tulang belakang, pemeriksaan mengambil kira perkara berikut:

 • Sekiranya seorang pemuda dalam keadaan berdiri selama beberapa jam, walaupun tanpa melakukan apa-apa tindakan, maka gejala yang menyakitkan tidak akan lama;
 • Tahap keterbatasan amplitud semasa pergerakan tulang belakang dinilai, lesi serius ditunjukkan oleh kekakuannya sepanjang;
 • Kehadiran disfungsi motor diperhatikan, penurunan kepekaan tulang belakang, yang tercermin pada refleks tendon.

Apabila osteochondrosis tulang belakang toraks atau lumbal yang ada disertai dengan rasa sakit yang tidak begitu ketara yang berlaku secara berkala, tetapi tidak kekal dan dapat ditoleransi dengan mudah, gangguan pergerakan mempengaruhi tidak lebih daripada dua puluh peratus, maka selalunya pengguna dengan gejala tersebut diakui sesuai untuk perkhidmatan.

Kategori kesesuaian untuk perkhidmatan ketenteraan

Kesesuaian seorang pemuda usia draf untuk perkhidmatan ketenteraan ditentukan oleh suruhanjaya perubatan tentera, yang diadakan di dinding tembok pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera. Ketika memeriksa seorang wajib militer, sebelum membuat keputusan akhir mengenai kesehatannya, jika ada keluhan dari pihaknya dan kecurigaan terhadap pelbagai patologi, dia dikirim untuk penelitian tambahan dan untuk berunding dengan pakar sempit. Akibat pemenjaraan mereka, semua wajib militer diberi kategori yang sesuai dengan keadaan kesihatan mereka, yaitu:

 • Kategori A - mengesahkan kesesuaian penuh untuk perkhidmatan pertempuran di tentera di mana-mana cabang tentera;
 • Kategori B - menentukan kesesuaian separa;
 • Kategori B - kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan;
 • Kategori D - orang muda dianggap tidak layak buat sementara waktu;
 • Kategori D - dikecualikan sepenuhnya dari tentera, tanpa pengesahan lebih lanjut.

Doktor percaya bahawa penyakit osteochondrosis bukanlah alasan yang baik untuk pengecualian daripada panggilan ini, kerana penyakit ini memerlukan pengesahan, yang tidak selalu dapat dilakukan dengan pemburukan yang jarang terjadi. Atas sebab ini, adalah mustahil untuk sepenuhnya berharap untuk menerima penangguhan atau pengakuan tidak sesuai untuk perkhidmatan dengan penugasan kategori B atau D, walaupun terdapat skoliosis atau osteochondrosis..

Dalam praktiknya, situasi sering timbul ketika doktor, sebagai hasil pemeriksaan, dengan alasan apa pun, tidak dapat membuat diagnosis yang tepat. Selalunya ini berlaku dengan adanya bentuk osteochondrosis polysegmental, yang, pada peringkat awal perkembangannya, dapat dianggap sebagai keadaan patologi organ-organ dalaman yang lain. Ini menimbulkan bahaya tertentu, kerana kesukaran untuk membuat diagnosis pasti dalam kes seperti ini mengancam perkembangan perubahan dan kecacatan yang tidak dapat dipulihkan..

Osteochondrosis tulang belakang toraks dan tentera

Adalah mungkin untuk mendapat kelonggaran dari tentera hanya pada tahap akhir osteochondrosis toraks, dan perkembangan patologi dan komplikasi seriusnya akhirnya dapat menyelamatkan wajib militer dari kehidupan seharian tentera. Untuk menilai tahap lesi vertebra, perlu mengkaji secara terperinci penyimpangan dalam keadaan tulang belakang toraks dari parameter normalnya..

Untuk melakukan ini, ketahui:

 • Seberapa cepat kesakitan berlaku ketika berdiri tegak;
 • Tahap had amplitud mobiliti tulang belakang di semua bahagiannya;
 • Seberapa teruk pelanggaran fungsi motor;
 • Kehadiran kehilangan sensitiviti yang dikurangkan atau lengkap.

Sekiranya orang muda tidak menunjukkan gejala kesakitan yang teruk, dan gejala yang timbul ditunjukkan dengan lemah dan jarang dengan pergerakan tulang belakang tidak lebih dari dua puluh peratus, maka wajib diberi kategori B. Kategori ini bermaksud bahawa wajib militer mempunyai masalah kesihatan yang ketara, yang membatasi kemampuannya untuk diangkat menjadi tentera pada masa damai. Kategori ini disahkan oleh adanya perubahan sedemikian pada tulang belakang toraks yang tidak menimbulkan keraguan mengenainya. Ia boleh menjadi hernia intervertebral, sakit semasa latihan fizikal, serta kecacatan tulang belakang di bahagian ruang tulang belakang ini, yang dapat dilihat dengan jelas pada sinar-X..

Osteochondrosis tulang belakang serviks dan tentera

Kerosakan pada tulang belakang serviks dalam bentuk pelbagai kecederaan yang diterima lebih awal, serta gaya hidup dengan aktiviti motor yang terhad dan kehadiran penyakit kronik - semua ini meningkatkan risiko terkena osteochondrosis yang mempengaruhi tulang belakang serviks. Hasil daripada perubahan yang diperoleh, yang selalu menyertai osteochondrosis, cakera yang terletak di antara vertebra kehilangan keanjalan, dan luka dan retakan kecil terbentuk pada cincin berserat itu sendiri. Sekiranya tidak ada rawatan yang tepat pada masanya, penyakit ini dapat berkembang dengan cepat dan mengalami tahap serius, dibebani oleh komplikasi.

Tanda-tanda utama yang menentukan kehadiran osteochondrosis serviks adalah:

 • Rasa keletihan di leher, sakit dan keperitan ketika bergerak, terasa selalu;
 • Sakit kepala berulang, disertai dengan tinnitus;
 • Rasa kebas pada anggota badan;
 • Pengurangan ketajaman visual.

Kehadiran simptom-simptom ini dalam wajib militer adalah alasan untuk pengecualian dari perkhidmatan ketenteraan, kerana penyakit yang nampaknya tidak berbahaya biasanya mengambil bentuk kronik dengan komplikasi yang teruk, sering dalam bentuk hernia intervertebral. Dengan pembentukan pertumbuhan tulang, keadaan timbul yang tidak hanya menyekat kemampuan menggerakkan leher. Muncul di kawasan tertentu pada tulang belakang, mereka menyumbang kepada perkembangan kelumpuhan dan boleh menyebabkan kematian pesakit.

Panggilan untuk berkhidmat dalam pasukan pemuda dengan osteochondrosis serviks sangat bergantung pada tahap penyakit ini. Perubahan dan kombinasi yang serius dengan penyakit lain biasanya mencirikan peringkat terakhir penyakit ini, memberikan hak untuk menangguhkan perkhidmatan.

Osteochondrosis tulang belakang lumbar dan tentera

Sekiranya osteochondrosis lumbal, lesi meliputi tisu tulang rawan tulang belakang dan cakera intervertebralnya yang terletak di kawasan lumbosacral. Penyakit ini juga dimanifestasikan oleh cakera mengecil, pelanggaran integriti cincin berserabut dan bahkan penonjolannya. Kemungkinan berkhidmat dalam tentera dengan bentuk osteochondrosis ini bergantung pada perubahan keadaan vertebra di kawasan lumbar, pada pelanggaran fungsinya dan pada gejala ciri lain dari penyakit ini. Di mana-mana peringkat penyakit, keletihan, rasa tegang di bahagian belakang dengan kekakuan pergerakan dapat dirasakan. Dengan tahap penyakit yang lebih jauh, jarak antara cakera individu berkurang dengan mencubit akar saraf dan kesakitan yang teruk di bahagian belakang. Selepas itu, penonjolan cakera di luar batas tulang belakang mungkin muncul dengan pembentukan hernia vertebra. Kursus yang rumit boleh berakhir dengan gangguan kencing, mati pucuk dan kelumpuhan pada bahagian bawah kaki.

Dengan berlakunya komplikasi, wajib tersebut diberi kategori D, dan hanya setelah menjalani rawatan pesakit dalam jangka panjang. Kategori B ditetapkan apabila keadaan vertebra serupa untuk pengecualian dari perkhidmatan untuk osteochondrosis bahagian lain tulang belakang. Sekiranya salah satu titik ini hilang, iaitu, lesi telah merebak ke kurang dari tiga vertebra, gejala kesakitan tidak signifikan atau tidak ada sama sekali, kecacatan anatomi vertebra tidak dijumpai, maka pemuda tersebut harus menjalani dengan sekatan separa.

Osteochondrosis intervertebral

Osteochondrosis intervertebral dicirikan oleh perubahan serius dalam keadaan tisu berserat, yang mampu memberikan pelepasan kepada tentera untuk tentera yang berkaitan dengan kategori B, yang bermaksud pembebasan dari perkhidmatan atau penulisan ke cadangan. Diagnostik, dengan bantuan yang memungkinkan untuk mengesahkan kehadiran penyakit ini, dilakukan dengan menggunakan sinar-X, yang dapat mengesan dalam gambar penurunan ruang intervertebral dengan adanya kecacatan tulang belakang yang ketara. Juga, ketika melakukan pemeriksaan menggunakan radiografi, adalah mungkin untuk mengesan pelanggaran kedudukan vertebra individu yang saling berkaitan, penurunan mobiliti di lokasi lesi, dan pemusnahan lebih dari tiga cakera. Kehadiran gejala ini, disertai dengan rasa sakit yang teruk, memberikan hak kepada wajib militer untuk mengklasifikasikannya sebagai kategori B. Walau bagaimanapun, jika rasa sakit tidak timbul, maka draf dewan terhad kepada kategori B, yang tidak mengecualikan tentera.

Kaedah diagnostik

Untuk menghilangkan keraguan komisen perubatan di pejabat pendaftaran dan pendaftaran tentera mengenai tahap osteochondrosis dan menentukan tahapnya, perlu memberikan sinar-X.

Dengan bantuan mereka, pakar dalam bidang perubatan ini akan menilai perubahan yang telah berlaku, iaitu:

 • Jumlah anjakan vertebra;
 • Simpanan garam yang ada di ruang cakera;
 • Perubahan jarak antara vertebra dan cakera, dari segi dinamik;
 • Perubahan statik dan dinamik dalam fungsi tulang belakang.

Doktor akan dapat mengesan kehadiran perubahan dan kepentingannya dari gambar, membuat pendapat mengenai tahap kemusnahan, kemampuan untuk menanggung pelbagai jenis aktiviti fizikal. Berdasarkan diagnostik yang dilakukan, mereka memutuskan nasib yang lebih jauh dari wajib militer dan memutuskan untuk melepaskan diri dari perkhidmatan atau memberikan izin untuk diserahkan ke dalam tentera.

Kes yang luar biasa

Perkhidmatan dalam tentera adalah kontraindikasi lengkap hanya kerana alasan yang cukup kuat untuk perubahan serius pada tulang belakang yang disebabkan oleh osteochondrosis.

Syarat-syarat berikut boleh menjadi bukti:

 • Spondylosis dalam bentuk terhad dengan tanda-tanda kecacatan yang jelas;
 • Osteochondrosis intervertebral, disertai dengan kerosakan pada lebih daripada tiga vertebra;
 • Kecacatan vertebra dengan sindrom kesakitan teruk.

Semasa pemeriksaan, wajib militer diperhatikan ketika dia dalam keadaan berdiri atau duduk. Walaupun dalam kes ini, berada dalam satu posisi untuk waktu yang lama akan segera muncul dengan kesakitan yang teruk. Terdapat juga pemeliharaan kepekaan dan pergerakan terhad..

Pengecualian untuk pengiktirafan kecergasan untuk perkhidmatan dalam tentera adalah ketiadaan atau sedikit kesakitan dengan pergerakan yang sedikit terhad. Keadaan seperti itu apabila terdapat osteochondrosis bukanlah alasan untuk pengecualian dari perkhidmatan..

Prosedur untuk memperoleh kategori B

Tahap kesediaan anggota tentera untuk berkhidmat dalam tentera ditentukan oleh draf lembaga pejabat pendaftaran tentera berdasarkan laporan perubatan mengenai penyimpangan yang ada dalam keadaan badan tersebut. Sekiranya mungkin untuk memperoleh kategori B, lebih baik mempersiapkannya terlebih dahulu. Pihak wajib mesti mempunyai semua dokumen yang mengesahkan penyakitnya di tangannya, terutamanya anda perlu memastikan bahawa dokumen itu disusun dengan betul. Semua tandatangan mesti dibaca, dengan penyahkodan, dan meterai mesti kelihatan dengan jelas. Lebih baik menghubungi doktor yang hadir terlebih dahulu untuk menyediakan sijil dan petikan dari kad pesakit luar peribadi anda.

Juga, anggota suruhanjaya untuk membenarkan penglibatan mereka dalam kategori B mesti menyediakan:

 • Petikan dari semua kes penghilang rasa sakit, sebilangan besar dari mereka tidak akan meninggalkan keraguan di kalangan anggota suruhanjaya;
 • Hasil sinar-X, MRI dan CT dengan penerangan mengenai perubahan ciri;
 • Epikrisis yang menerangkan terapi dan hasilnya.

Berdasarkan hasil kajian dokumen yang diberikan dan pemeriksaan yang dilakukan, komisi akan memutuskan kemungkinan mengklasifikasikan wajib militer sebagai kategori B dan kemungkinan pembebasannya dari tentera.

Ulasan

Pembaca yang dihormati, anda boleh memberikan maklum balas anda mengenai sama ada mereka terlibat dalam tentera dengan osteochondrosis 1, 2, 3 darjah dalam komen, pendapat anda akan berguna bagi pengguna laman web lain!

Oleg:

Semasa saya meluluskan draf komisen, saya tidak membuktikan untuk masa yang lama bahawa saya menderita osteochondrosis, dan mereka tidak mendengarkan saya terutamanya. Dan tiada apa-apa, memenuhi tarikh akhir dan sekarang saya boleh mendapatkan pekerjaan tanpa sekatan.

Valentine:

Terdapat banyak kes apabila pembebasan tentera menjadikan hidup lebih sukar. Anda tidak boleh mendapatkan tempat dalam struktur khas.