Arthrosis tidak dapat disembuhkan dengan ubat-ubatan

Siku

Tidak ada hari yang berlalu bahawa salah seorang pesakit saya dengan arthrosis tidak menanyakan soalan ini kepada saya. Namun, saya tidak pernah menasihati sesiapa untuk menggunakan ubat untuk penyakit ini. Dan hari ini, dengan mengambil kesempatan ini, saya ingin menerangkan mengapa. Saya pasti penjelasan saya akan menarik bagi semua pembaca yang menghadapi masalah ini..

Seperti yang anda ketahui, arthrosis adalah penyakit sendi. Arthrosis sendi besar - lutut, pinggul, pergelangan kaki, bahu - sangat sukar dan pada umumnya dianggap tidak dapat disembuhkan. Sekiranya, Tuhan melarang, sendi pinggul anda sakit dan anda pergi ke arthrocenter, tentu saja, mereka akan mula merawat anda secara intensif, tetapi mereka akan berkata: bersiaplah untuk pembedahan. Dan mereka akan dirawat, dan dengan cepat dibawa ke operasi. Dan jika anda menolak rawatan, operasi masih perlu dilakukan. Mengikut anggaran saya, 5 tahun atau 10 tahun kemudian. Maksudnya, rawatan mendekatkan operasi! Sayangnya, ini adalah undang-undang kapitalisme. Keuntungan didahulukan.

Pada masa yang sama, banyak ubat diiklankan di media setiap hari untuk rawatan arthrosis. Baik asing dan domestik. Dalam negeri, secara semula jadi, sedang mengembangkan "saintis yang luar biasa" dari institusi penyelidikan ilmiah super transendental sains. Mereka berkembang dengan sangat aktif: dana baru muncul setiap bulan. Sebenarnya, produknya sudah lama, hanya pembungkusan, nama dan harga yang berubah naik...

Bersama dengan ubat-ubatan, pelbagai produk fisioterapi diiklankan secara aktif, termasuk untuk kegunaan rumah. Mereka juga, sebagai peraturan, dikembangkan oleh "saintis yang luar biasa berdasarkan instrumen ruang." Benar, nama-nama saintis "luar biasa" ini tidak dinyatakan di mana sahaja. Sama ada mereka sangat diklasifikasikan, atau memalukan untuk melepaskan perkembangan sains dan mengambil wang terakhir dari nenek yang sakit kerana "ubat" yang tidak berfungsi. Ya, dan mereka boleh tersentak... jika datuk yang bertekad menemui nenek.

Secara umum, mereka menjalani rawatan, dan sepertinya ada "ubat" yang cukup, tetapi sendi juga telah berubah.

Semasa mengiklankan "ubat" ini, pengeluar dan pengedar sering menggunakan langkah yang berguna untuk diri mereka sendiri, tetapi menjijikkan bagi pesakit. Setelah cerita mengenai keberkesanan ubat pseudo diikuti dengan cadangan: "Rujuk doktor anda." Nampaknya betul, tetapi... dengan cara ini, pengeluar dan pengedar ubat-ubatan palsu telah melepaskan tanggungjawab mereka. Sekiranya anda belum berunding, anda harus dipersalahkan. Bagaimanapun, mereka tidak berunding. Mereka berunding - doktor yang "menasihati" harus dipersalahkan. Dan rasuah daripadanya lancar: bukan dia yang menjual ubat. Dan apa maksudnya "ambil nasihat." Pesakit itu menemui doktor dan bertanya mengenai ubat keajaiban baru: "Kemarin saya mendengar iklan, adakah ia akan membantu?"

"Cubalah," balas doktor. Dia juga tidak bertanggungjawab untuk apa-apa. Ini sekiranya dia tidak mempunyai perjanjian dengan syarikat yang mengedarkan alat ini. Sekiranya ada, doktor akan terus-menerus mengesyorkan suplemen pemakanan yang tidak perlu dan memberikan alamat di mana anda boleh membelinya dengan potongan harga. Bagaimanapun, peratusan penjualan menetes kepadanya. Dan dalam enam bulan dia akan memberi nasihat ubat lain, sama tidak berguna untuk pesakit, tetapi berguna untuk dirinya dan syarikat, yang berbeza dari yang pertama hanya dalam kotak dan namanya. Dan yang lain, dan satu lagi, dan seterusnya sebelum operasi...

Salah seorang anak pesakit saya ternyata seorang ahli biokimia. Dia menganalisis lima (!) "Ubat" serupa yang berbeza. Mereka mempunyai nama yang berbeza, mereka dibuat di syarikat yang berbeza dan bahkan di negara yang berbeza. Perbezaan kos. Dan tidak ada yang mempunyai apa-apa selain gelatin dan pati!

Setiap pakej produk tersebut dicetak: "Produk ini diperakui." Pesakit berfikir: "Oleh itu ubat telah diuji untuk kesan terapeutiknya." Khayalan mendalam. Makanan tambahan sering dijual dengan kedok ubat untuk arthrosis. Sebelum ini, mereka membisu mengenai hal ini, sekarang mereka membuat prasasti dengan huruf mikroskopik agar tidak menakutkan pembeli...

Sebenarnya, perkataan "diperakui" bermaksud anda boleh memakan makanan tambahan sebanyak yang anda mahukan tanpa pengawasan perubatan. Tidak akan ada bahaya. Walaupun akan ada bahaya - pada dompet dan kesihatan. Ke dompet - kerana ia mahal. Dan kesihatan - kerana masa hampir habis, dan penyakit itu berkembang...

Benar, ada juga ubat-ubatan sebenar, yang merangkumi bahan aktif. Contohnya, semua jenis salap. Tetapi mereka juga tidak dapat menyembuhkan arthrosis. Mengapa?

Pada suatu masa, salap untuk rawatan arthrosis diiklankan di televisyen. Skrin menunjukkan sendi pada bahagian dan bagaimana zarah-zarah krim menembusi kulit, otot, kapsul sendi terus ke kawasan yang terjejas dan menyembuhkan tisu yang sakit. Ini secara teori. Dan bagaimana dalam praktik? Zarah-zarah krim atau salap pastinya dapat meresap di bawah kulit. Tetapi sendi itu hilang. Beg bersama tidak akan terlepas. Ia cukup tertutup. Paling baik, krim memberikan anestetik tempatan atau gangguan.

Baiklah, baiklah, biarkan pengarang iklan untuk krim membesar-besarkan sedikit. Tetapi anda juga boleh memberikan ubat itu ke sendi dengan cara lain. Menelan pil, suntikan intramuskular atau bahkan intraartikular. Dan dengan cara ini, suntik ubat yang diingini terus ke kawasan yang terjejas. Ya, memang anda boleh. Lebih-lebih lagi, ada ubat yang berkesan yang merangsang pertumbuhan tulang rawan. Tetapi jangan tergesa-gesa untuk bergembira.

Mari kita beralih kepada kehalusan perubatan yang sering diketepikan dalam pengiklanan dan yang sukar ditemui oleh pembaca dalam literatur yang ada. Dan walaupun dia melakukannya, kemungkinan besar dia tidak akan memberi perhatian. Bagaimanapun, dia kesakitan, tetapi sinar-X jelas menunjukkan bahawa tulang rawan hilang di tempat yang betul - ia sudah usang! Ini bermaksud bahawa ia perlu dipulihkan, dan penyembuhan akan datang. Tetapi, sayangnya, tidak semuanya begitu mudah.

Apa yang sering dikeluhkan oleh pesakit arthrosis? Untuk kesakitan? Tidak! Arthrosis tidak selalu disertai dengan rasa sakit. Sensasi menyakitkan adalah sementara, rasa sakit dapat dielakkan dengan mengurangkan beban pada sendi dan menggunakan sejumlah besar semua jenis penghilang rasa sakit. Dan kebanyakan pesakit telah menggunakan pelbagai analgesik selama bertahun-tahun, dengan harapan dapat disembuhkan dari arthrosis. Seorang pesakit yang tidak berpengalaman berfikir: jika sakit telah berlalu, maka proses penyembuhan telah dimulakan. Kekecewaan pahit datang kemudian apabila mereka mula memahami bahawa kesakitan bukanlah segalanya..

Masalah yang paling biasa dihadapi oleh pesakit dengan arthrosis adalah batasan pergerakan sendi yang terjejas, dan ia boleh berlaku tanpa rasa sakit! Lagipun, sendi hanyalah galas. Galas gelongsor, di mana peranan unsur antikulat dimainkan oleh tulang rawan - tisu yang sangat padat, licin dan tahan lama dengan pekali geseran yang rendah. Pada masa yang sama, tisu hidup dan mampu tumbuh sepanjang hayat. Sekarang bayangkan, wahai pembaca, kain anti geseran ini hancur sebahagian atau sepenuhnya. Apa yang dapat diperhatikan dalam kes ini? Adakah pergerakan sendi akan menurun??

Nampaknya tidak. Pergerakan pada sendi boleh menyakitkan, tetapi pergerakan hanya boleh meningkat: sendi akan menjadi lebih longgar, semua jurang dan pukulan belakang akan meningkat. Contohnya, sendi lutut akan membengkokkan kedua-dua sisi dan ke hadapan..

Sebenarnya, mobiliti sendi dengan arthrosis hanya menurun. Dengan arthrosis maju, mobiliti boleh turun menjadi sifar (ini disebut ankylosis). Kadang-kadang tanpa rasa sakit sama sekali. Kenapa? Kerana dengan arthrosis, tulang rawan tidak hanya musnah! Pada masa yang sama, ia tumbuh tidak kurang secara intensif. Ia pecah di satu tempat, tumbuh di tempat lain. Dan kawasan tulang rawan yang terlalu banyak menyekat pergerakan pada sendi..

Tetapi rawan tidak dapat dilihat pada sinar-x. Sekiranya ia musnah, maka ini ditentukan oleh perubahan kedudukan tulang. Dan pertumbuhannya tidak kelihatan. Pertumbuhan tulang rawan hanya dapat dikesan menggunakan pengimejan resonans magnetik. Dan hanya pada peringkat akhir penyakit ini, apabila pertumbuhan ini dikalsifikasi sebahagian, mereka dapat dilihat dalam gambar.

Sekarang bayangkan bahawa ubat disuntik ke sendi yang benar-benar merangsang pertumbuhan tulang rawan. Dan tulang rawan akan mula tumbuh. Nampaknya bagus. Tetapi sebenarnya, pada mulanya, pergerakan pendidikan yang tidak perlu dan terhad akan berkembang. Akibatnya, pergerakan pada sendi akan menurun lebih banyak lagi. Fenomena ini sangat jelas diperhatikan pada sendi lutut. Apabila pertumbuhan tulang rawan di lutut dirangsang, bukan sahaja mobiliti menurun - kerana pertumbuhan yang tidak rata, kaki dapat membengkok. Saya sendiri melihat kelengkungan kaki selepas suntikan sedemikian lebih dari 45 darjah! Kadang-kadang kaki dibengkokkan oleh roda, kadang-kadang mereka menjadi berbentuk X. Tetapi kesan paling menakutkan ditinggalkan oleh kaki yang melengkung dalam bentuk kurungan, seperti ini: ((.

Jadi bagaimana ubat boleh berfungsi untuk menyembuhkan arthrosis? Di satu sisi, ia harus merangsang pertumbuhan tulang rawan di kawasan yang terjejas, di sisi lain, ia harus menghilangkan pertumbuhan tulang rawan di kawasan di mana mereka membatasi pergerakan pada sendi! Lebih-lebih lagi, zon ini berada dalam satu kapsul sendi dan jarak di antara mereka kurang dari satu sentimeter.

Bayangkan: di sini tulang rawan harus tumbuh, dan di sebelahnya - ia mesti dihancurkan. Dan semua ini di bawah pengaruh satu ubat. Atau satu set ubat. Dan secara biologi zon-zon ini tidak berbeza! Baiklah, rawan yang sama di sana sini. Ini bermaksud bahawa anda perlu mempunyai agen ajaib yang merangsang pertumbuhan dan menghalang pertumbuhan secara biologi yang tidak dapat dibezakan dan dalam jaringan yang berdekatan. Sebaliknya, kain yang sama, potongan yang sama. Jelas bahawa ini mustahil.

Sudah tiba masanya untuk mengingati memori sedih tentang aditif makanan "tidak menjadi tua". Seperti yang dinyatakan dalam arahan untuk suplemen ini, dia sendiri menentukan lokasi penyakit ini, merembes ke sana dan pada masa yang sama memerangi neoplasma dan merangsang pertumbuhan tisu baru yang sihat. Rave! Di samping itu, dia telah menyembuhkan sekurang-kurangnya seratus penyakit yang berbeza. Tetapi ini hanya dalam iklan yang tidak jujur. Saya tidak tahu adakah ia masih dibebaskan. Dan berapa banyak orang sakit yang dibeli pada "usia tua" ini!

Oleh itu, saya tidak pernah bosan mengulangi bahawa tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan arthrosis. Tanpa pil, tidak ada suntikan, tidak ada salap dengan menggosok, tidak ada ubat homeopati, tidak ada ubat-ubatan rakyat. Satu ubat (atau beberapa ubat yang bertindak secara serentak atau berurutan) tidak boleh memaksa satu bahagian tulang rawan tumbuh dan yang lain hancur. Teknologi moden tidak membenarkan ini..

Dan jika anda dinasihatkan ubat yang merawat arthrosis, jangan percaya. Ini sama ada penipuan langsung, seperti "nestarite" dan cara lain yang serupa, atau khayalan, seperti resipi rakyat (orang juga boleh salah). Penipuan atau khayalan - belum ada yang lain yang diberikan.

Saya yakin bahawa arthrosis dapat disembuhkan hanya dengan bantuan teknik berdasarkan pelaksanaan latihan yang dirancang berdasarkan prinsip "beban tanpa beban". Fakta bahawa teknik ini berfungsi disahkan oleh pengalaman penulis surat N.F. Golovanov, dan pengalaman beberapa pembaca lain "FiS", dan pengalaman banyak pesakit saya.

Pengarang: Vitaly GITT

Vitaly Gitt yang dihormati! Selama setengah tahun sekarang saya telah mempelajari sistem "beban tanpa beban" Anda, yang dijelaskan dalam buku "Teknik Penyembuhan Baru" di bagian "Humpty Dumpty, atau Support for Your Health", kerana saya mengalami arthrosis sendi pinggul. Saya merasakan peningkatan yang jelas dan sangat berterima kasih atas nasihat anda. Benar, anda menulis bahawa proses pemulihan sendi akan lama dan anda perlu bersabar. Dan bagaimana anda mahu menyingkirkan penyakit ini secepat mungkin! Mungkin, untuk mendekatkan penyembuhan, adalah selari dengan kaedah anda untuk menggunakan beberapa ubat - kini terdapat sebilangan besar ubat tersebut. Namun, saya sendiri tidak dapat mengetahui mana yang paling berkesan. Oleh itu, saya meminta nasihat anda.

N.F. GOLOVANOV, Vologda

Adakah anda menyukai artikel itu? Tulis pendapat anda dalam komen.
Langgan FB kami:

Adakah mungkin untuk menyembuhkan arthrosis selama-lamanya?

Mengesyaki simptom arthrosis, seseorang mula memikirkan bagaimana untuk menyembuhkan arthrosis selama-lamanya dan kaedah apa yang terbaik untuk ini. Hanya tahap awal patologi yang membolehkan mereka menyembuhkan sepenuhnya. Arthrosis progresif tidak dirawat dan mungkin memerlukan pembedahan dan penggantian sendi.

Apa yang perlu dibuat terlebih dahulu

Arthrosis darjah 1 dan 2 dapat disembuhkan. Oleh itu, terapi harus dimulakan sejurus selepas diagnosis. Walaupun pada usia tua, dengan rawatan yang tepat, ada kemungkinan untuk mencapai peningkatan dan menghentikan pemusnahan sendi..

Sekiranya arthrosis didiagnosis, cadangan berikut harus diikuti dengan segera:

 • Menjalani gaya hidup yang aktif;
 • Berhenti merokok dan penyalahgunaan alkohol;
 • Luangkan masa di luar rumah dengan kerap;
 • Makan makanan yang seimbang;
 • Pantau berat badan;
 • Lakukan senaman lembut setiap hari, mengelakkan kesakitan;
 • Rawat sebarang jangkitan tepat pada masanya untuk mengelakkan keradangan pada sendi.

Tulang rawan dapat dipulihkan jika arthrosis baru bermula. Dengan menggunakan ubat yang berkesan, anda boleh melakukan tanpa pembedahan dan mengekalkan aktiviti fizikal.

Rawatan arthrosis

Adalah mungkin untuk mengalahkan arthrosis sendi lutut menggunakan dua kaedah berikut:

 • Cara konservatif;
 • Campur tangan pembedahan.

Terapi konservatif merangkumi penggunaan ubat-ubatan, ubat-ubatan rakyat, latihan fisioterapi dan fisioterapi. Rawatan pembedahan melibatkan endoprosthetics - operasi untuk mengganti sendi yang sakit dengan yang buatan.

Kaedah terapi konservatif

Adakah mungkin untuk menyembuhkan arthrosis selama-lamanya - ya, jika anda memulakan terapi dengan segera setelah mendapat pendapat doktor. Dalam memerangi penyakit ini, ubat diambil dengan kesan terapeutik, yang mempunyai kesan langsung pada tisu tulang rawan dan cara yang membantu memindahkan gejala penyakit.

Ubat

Kesan terapeutik pada sendi disediakan oleh sediaan yang mengandungi chondroprotectors dan asid hyaluronik. Chondroprotectors mempromosikan pembaharuan semula jadi tisu tulang rawan. Anda boleh membawa mereka sendiri, di rumah. Kesannya akan dapat dilihat hanya selepas 3-4 bulan kemasukan. Mustahil untuk menghilangkan arthrosis sendi lutut atau pergelangan kaki tanpa jangka masa panjang..

Chondroprotectors boleh didapati dalam bentuk tablet, suntikan atau agen luaran. Pendekatan bersepadu akan membolehkan anda mencapai kesan dengan cepat.

Persediaan berdasarkan asid hyaluronik dihasilkan secara eksklusif dalam bentuk suntikan. Suntikan dibuat terus ke rongga sendi. Akibatnya, zat itu, sebagai ganti, menggantikan cecair sinovial semula jadi, menambahkan pelinciran ketika bergerak. Kesakitan pesakit berkurang, proses pemusnahan tulang rawan berhenti.

Penggunaan ubat-ubatan anti-radang bukan steroid tidak menyembuhkan sendi itu sendiri, tetapi ubat-ubatan tersebut membantu menghilangkan bengkak dan kesakitan. Doktor mengesyorkan ubat berikut:

 • Ibuprofen;
 • Diclofenac;
 • Indomethacin.

Ubat boleh didapati dalam bentuk salap, gel, tablet, atau penyelesaian suntikan. Lebih baik tidak menggunakan ubat dalam kategori ini untuk jangka masa yang lama, kerana ia memberi kesan negatif terhadap kerja organ dalaman.

Di rumah sakit, sekatan tempatan dengan ubat-ubatan dapat dilakukan, yang tujuannya adalah untuk menghilangkan rasa sakit pada tahap terakhir arthrosis.

Dengan arthrosis, penggunaan kompleks vitamin mempunyai kesan positif. Apabila badan menerima semua bahan yang diperlukan, ia mempunyai bahan untuk membina tisu tulang rawan.

Dengan proses keradangan akut dan sindrom kesakitan yang ketara, doktor boleh menetapkan kursus jangka pendek dengan penggunaan kortikosteroid. Ubat hormon ini digunakan hanya jika rawatan sendi dengan chondroprotectors dan NSAID tidak berkesan..

Ubat-ubatan rakyat

Terdapat banyak resipi popular yang berkesan melengkapkan rawatan utama. Dengan arthrosis, penambahbaikan hanya dapat dicapai melalui penggunaan teknik terapi yang berpanjangan dan berkala. Kaedah rakyat yang paling terkenal dan berkesan:

 • Memohon daun kubis segar pada waktu malam;
 • Dulang dengan rebusan chamomile dan kulit kayu oak;
 • Mandi dengan garam laut;
 • Mandi panas garam soda untuk sendi yang terjejas.

Pendedahan haba untuk arthrosis hanya dibenarkan dalam tempoh ketika tidak ada pemburukan. Sekiranya rasa sakit itu teruk, mustahil untuk memanaskan sendi, kerana gejala akan semakin meningkat.

Fisioterapi

Fisioterapi juga dilakukan dalam tempoh ketika sakit akut telah berlalu. Kursus rawatan boleh merangkumi aktiviti berikut:

 • Elektroforesis;
 • Ozokerite;
 • Terapi ozon;
 • Terapi laser;
 • Urut;
 • Darsonval;
 • Akupunktur.

Rawatan sendi pada kaki boleh ditambah dengan latihan fizikal. Anda tidak boleh berlebihan, tetapi senaman secara teratur akan membantu mengekalkan mobiliti dan kekuatan otot.

Pembedahan

Arthrosis dapat disembuhkan dengan kaedah konservatif hanya pada tahap 1 dan 2 penyakit ini. Apabila patologi telah berkembang hingga tahap terakhir, pesakit harus menggunakan pembedahan..

Rawatan pembedahan boleh terdiri daripada dua jenis:

 • Arthroscopy;
 • Endoprosthetics.

Arthroscopy adalah campur tangan invasif minimum di mana sendi pesakit kekal, dan jarum khas digunakan untuk menggilap kawasan yang rosak oleh arthrosis. Rawatan ini boleh diterima sekiranya gambar sinar-X menunjukkan bahawa tisu tulang rawan tidak musnah sepenuhnya..

Penyingkiran separa sendi yang rosak hanya memberi kesan sementara. Selepas beberapa ketika, diperlukan prosedur berulang atau penggantian sendi yang lengkap.

Endoprosthetics adalah campur tangan yang lebih penting. Operasi dirancang. Ia didahului dengan persiapan. Terdapat kontraindikasi terhadap pelaksanaannya. Semasa prosedur pembedahan, sendi yang sakit dikeluarkan, dan prostesis seramik, logam atau polimer dipasang di tempatnya. Purata jangka hayat sambungan buatan adalah 15 tahun. Selepas tempoh ini, penggantiannya diperlukan..

Operasi pembedahan yang dilakukan oleh doktor dalam 95% kes memungkinkan untuk memulihkan aktiviti fizikal. Selepas pemulihan, pesakit sekali lagi dapat bergerak secara bebas dan menjalani kehidupan yang memuaskan..

Sekiranya patologi telah mencapai 3-4 peringkat perkembangan, tidak ada gunanya menggunakan kaedah atau ubat-ubatan rakyat. Hanya kemungkinan peningkatan sementara yang berkaitan dengan kesan penghilang rasa sakit dan ubat anti-radang yang mungkin. Semakin cepat terapi yang mencukupi dimulakan, semakin baik prognosis untuk pesakit..

Ciri-ciri endoprosthetics

Walaupun pada peringkat terakhir arthrosis, endoprosthetics adalah penyelesaian terbaik, pesakit harus mengetahui peraturannya, kerana tidak akan ada komplikasi:

 • Tidak kira berapa masa akan berlalu selepas operasi, melompat adalah kontraindikasi;
 • Anda tidak boleh mengangkat berat;
 • Terlibat dalam sukan traumatik;
 • Latihan pemulihan harus dimulakan sejurus selepas intervensi..

Endoprosthetics mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Operasi dilakukan dengan berhati-hati pada pesakit tua;
 • Selalu ada risiko penolakan prostesis tiruan;
 • Mungkin disertai dengan kehilangan darah yang besar;
 • Dislokasi mungkin berlaku pada otot yang lemah.

Apabila rawatan pembedahan untuk penggantian sendi dilakukan pada usia muda, perlu diingat bahawa setelah bertahun-tahun, penggantian implan masih diperlukan. Re-artroplasti selalu lebih sukar daripada yang utama. Oleh itu, jika mungkin untuk memulihkan sendi dengan ubat, ia harus digunakan..

Campur tangan seperti itu melegakan seseorang dari kesakitan dan kecacatan untuk masa yang lama. Operasinya tidak murah. Kosnya dipengaruhi oleh kualiti prostesis dan jangka hayatnya. Produk berkualiti tinggi tidak memerlukan penggantian selama 25 tahun, tetapi rata-rata ia bertahan sekitar 15 tahun.

Semakin cepat pesakit memperhatikan gejala arthrosis yang membimbangkan, semakin besar kemungkinan patologi akan didiagnosis pada peringkat awal. Penyembuhan lengkap hanya dapat dilakukan pada peringkat awal penyakit dan menjalani rawatan yang kompleks. Gangguan sendi yang lebih serius memerlukan campur tangan pembedahan dan pemulihan jangka panjang.

Arthrosis: pembetulan kesilapan

"Sejak kecil saya suka bermain ski alpine dan bermain skate... Mereka menemui arthrosis sendi lutut. Atas nasihat rakan, saya minum mumia, nasi rebus, saya kelaparan, tetapi tidak ada peningkatan. Mungkin patut mencuba lintah? Irina, Dolgoprudny

Dalam arthrosis, seperti dalam pertanian atau pemerintahan, untuk beberapa sebab setiap orang pertama menganggap dirinya pakar dan berusaha untuk menyembuhkan dirinya sendiri, tanpa bantuan doktor. Pada masa yang sama, tidak banyak penyakit yang berkaitan dengan pesakit yang melakukan banyak kesalahan..

Komen pakar: Malangnya, arthrosis - pemusnahan secara bertahap tisu tulang tulang rawan dan bersebelahan - adalah penyakit kronik. Apabila sakit, seseorang akan menderita sepanjang hidupnya. Tetapi berapa banyak bergantung pada siapa dia mempercayakan rawatan - penyembuh dari pintu masuk yang berdekatan atau pakar.

Kesalahan kedua. Ramai pesakit gemar mengurut, walaupun sendi yang sakit harus diurut dengan sangat berhati-hati, kerana merengsakan struktur sendi yang sakit. Tubuh kita dilindungi dari tindakan agresif oleh keradangan, sehingga dengan latar belakang arthrosis, kita sendiri membentuk penyakit sendi lain, sekarang radang - artritis. Cara yang betul: lebih baik tidak mengurut sama sekali.

Ralat tiga. Ostearritis sering dikelirukan dengan gout, akibat kecederaan sendi atau rheumatoid arthritis dan oleh itu rawatan yang sangat tidak sesuai digunakan. Sebagai contoh, mereka minum allopurinol, yang membantu dengan gout, delagil atau Plaquenil, yang diresepkan untuk rheumatoid arthritis, atau mumia, yang mendorong penyembuhan tulang pada patah tulang. Cara melakukannya dengan betul: jawapannya jelas - pertama diagnosis, dan kemudian perjalanan ke farmasi.

Kesalahan keempat. Penggunaan terapi magnet dan laser yang tidak betul, rawatan dengan ultrasound, medan elektrik, dan lain-lain. Selalunya, pesakit menjalani prosedur dengan inisiatifnya sendiri, melewati konsultasi dengan ahli terapi dan ahli fisioterapi. Lebih-lebih lagi, selalunya semasa eksaserbasi - ketika rasa sakit semakin kuat, sendi menjadi radang dan cairan muncul di dalamnya. Dengan sendi yang "panas dan basah", prosedur tidak akan membantu. Cara melakukannya dengan betul: fisioterapi untuk arthrosis harus dijalankan dalam keadaan remisi, apabila sendi tidak meradang - sejuk dan "kering". Hanya doktor yang mesti menetapkannya.

Kesalahan keenam. Ubat-ubatan rakyat. Ramai pesakit saya yakin dengan sifat ajaib tincture fly agaric, aplikator Kuznetsov, rawatan dengan batu bata merah-panas (untuk beberapa sebab, tentu saja merah) dan batu hitam (?!) Dari pantai... Semua ubat ini menjengkelkan, mengganggu dan menghangatkan. Bagi mereka, anda boleh menambahkan rawatan dengan lintah, sengatan lebah, salap berdasarkan racun lebah dan ular, plaster sawi dan tincture vodka. Memang, pemanasan membantu melegakan kegembiraan, tetapi tidak untuk semua orang dan, yang paling penting, tidak menyembuhkan intipati penyakit ini.

Cara melakukannya dengan betul: dapatkan bantuan doktor yang berkelayakan. Pada peringkat akut penyakit ini, ubat pengubah gejala (diclofenac, nimulide, movalis, dll.) Biasanya diresepkan. Selepas 1-2 minggu kemasukan, mereka akan melegakan kesakitan dan keradangan dan, selama enam bulan ke depan, menetapkan ubat pengubah penyakit (berdasarkan bahagian penyusun tulang rawan - kondroitin dan glukosamin) dan fisioterapi. Langkah-langkah ini akan membantu menghentikan pemusnahan tisu tulang rawan..

Ralat tujuh. Jangan cari punca penyakit di mana ia tidak wujud. Ada yang bersukan, bermain balet sepanjang hayat dan tidak mengalami masalah pada sendi. Yang lain mengalami arthrosis walaupun tanpa tenaga fizikal. Malah para saintis belum mengetahui mengapa sendi tiba-tiba mula runtuh. Walaupun dipercayai bahawa kaki paha, kaki rata, subluksasi pinggul, patah tulang, dan penyakit darah boleh menyebabkan arthrosis. Memperbaikinya: apa yang sebenarnya tidak perlu anda takutkan ialah air atau tomato yang berkarat.

Walau bagaimanapun, banyak pesakit mengaitkan permulaan penyakit ini dengan fakta bahawa mereka menyalahgunakan salad dengan tomato di negara ini atau minum air yang tidak berkualiti. Sehingga akhir, penyebab arthrosis tidak diketahui, jadi hiduplah, nikmati hidup dan jangan memikirkan yang buruk.

Rawatan arthrosis yang berkesan

Kekalahan sendi oleh arthrosis adalah progresif. Kesakitan, pergerakan yang lemah, dan gejala umum yang tidak menyenangkan meningkat secara beransur-ansur. Tanpa terapi yang tepat dan komprehensif, perubahan tidak dapat dipulihkan dalam bentuk ubah bentuk sendi tulang dan kecacatan berlaku dengan cepat. Rawatan arthrosis yang komprehensif dengan penggunaan ubat khas dan agen bukan farmakologi adalah prasyarat untuk menghentikan pemusnahan sendi dan memulihkan fungsinya.

Apa itu arthrosis dan mengapa ia berlaku

Arthrosis adalah patologi kronik degeneratif-distrofik pada sendi dengan banyak luka pada tisu berdekatan. Ia bersifat progresif, tidak radang, berkembang secara beransur-ansur selama beberapa tahun. Mempengaruhi terutamanya wanita berusia lebih dari 50 tahun.

Penyebab penyakit ini terletak pada kemerosotan tisu tulang rawan, yang disebabkan oleh penuaan semula jadi tubuh, mulai terurai.

Osteoartritis adalah penyakit yang mesti diketahui oleh semua orang mengenai gejala

Proses ini difasilitasi oleh faktor dalaman dan luaran yang tidak baik:

 • keturunan yang lemah;
 • anomali kongenital sistem muskuloskeletal;
 • arthritis yang tidak dirawat dan maju;
 • aktiviti fizikal yang hebat yang berkaitan dengan pekerjaan atau sukan profesional;
 • gangguan autoimun dan metabolik;
 • kecederaan dan pembedahan sendi;
 • berat badan berlebihan dan tabiat buruk;
 • gaya hidup pasif.

Osteoartritis mempengaruhi hampir semua sendi yang bergerak, yang mengalami tekanan paling besar sepanjang hayat - pergelangan kaki, lutut, kawasan paha, siku, bahu, tangan, jari kaki, tulang belakang serviks dan bahkan rahang bawah. Terdapat pemusnahan secara beransur-ansur sendi artikular, disertai dengan kesakitan semasa pergerakan, ubah bentuk luaran, kekejangan otot dan saluran darah, malaise umum.

Penyakit ini menjalani terapi yang kompleks, tanpanya dengan cepat menyebabkan kehilangan prestasi dan kecacatan.

Prinsip rawatan untuk arthrosis

Osteoarthritis, berbeza dengan arthritis, berlaku secara eksklusif dalam bentuk kronik. Oleh itu, jawapan kepada persoalan sama ada mungkin untuk menyembuhkan arthrosis adalah jelas - patologi tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Tetapi berkat terapi penyelenggaraan yang tepat pada masanya dan berterusan, adalah mungkin untuk mencapai pengampunan yang panjang dan stabil. Penting pada tanda pertama untuk berunding dengan doktor (arthrologist, orthopedist, rheumatologist) dan menjalani pemeriksaan, berdasarkan kaedah mana rejimen rawatan yang berkesan dipilih.

Dengan arthrosis, terdapat pemusnahan rawan artikular dan ubah bentuk tisu tulang secara beransur-ansur

Terapi arthrosis mempunyai beberapa tujuan penting:

 • melegakan gejala yang menyakitkan dan ketidakselesaan yang berkaitan;
 • mengembalikan fungsi sendi;
 • mengekalkan mobiliti dan kemampuan bekerja sehingga usia tua;
 • mencegah ubah bentuk tulang dan komplikasi teruk;
 • menstabilkan kesejahteraan umum.

Terlepas dari bentuk penyakit ini, dua pendekatan untuk rawatan digunakan:

 • perubatan (perubatan) - persediaan tindakan simtomatik dan terapeutik dalam bentuk tablet, serbuk, larutan, salap, krim, suntikan intramuskular dan intraartikular;
 • bukan ubat - ubat rakyat dan alternatif, gimnastik pemulihan, diet, pembedahan.

Kompleks teknik dipilih secara individu mengikut gambaran klinikal, tahap penyakit, usia dan kesejahteraan pesakit. Dadah dan prosedur ditetapkan oleh doktor yang hadir berdasarkan hasil diagnostik. Pengubatan sendiri patologi sendi tidak boleh diterima.

Rawatan perubatan arthrosis sendi

Arthrosis sendi pada hampir semua peringkat boleh diterima oleh rawatan konservatif dengan pelbagai ubat. Ubat sistemik dan ubat tempatan digunakan secara langsung di kawasan yang terjejas. Pilihannya bergantung kepada keparahan penyakit dan keparahan gambaran klinikal..

Ubat dari kumpulan farmakologi yang berbeza digunakan:

 • anti-radang dan penghilang rasa sakit;
 • chondroprotectors dan asid hyaluronik;
 • kortikosteroid;
 • vasodilator dan relaksan otot;
 • kompleks vitamin.

Dengan adanya patologi artritis, terapi cukup lama, dan langkah-langkah sokongan ditetapkan secara berterusan.

Penyakit serius seperti arthrosis memerlukan pendekatan bersepadu.

Anti-radang dan penghilang rasa sakit

Non-steroid anti-radang dan penghilang rasa sakit menjadi asas terapi antiarthritic. Mereka diresepkan tanpa mengira bentuk dan tahap kerosakan sendi..

 1. NSAID direka untuk melegakan keradangan dan kesakitan yang sederhana. Tablet dan suntikan digunakan - "Ibuprofen", "Phenylbutazone", "Movalis", "Indomethacin", "Nimesulide". Ubat dalam bentuk salap, gel, krim berkesan pada peringkat awal penyakit ini ("Diklak Gel", "Voltaren Emulgel", "Nise", "Dolgit", "Ketonal", "Fastum").
 2. Analgesik dapat membantu menguruskan kesakitan ringan hingga sederhana. Bantuan simptomatik sekali boleh diberikan oleh "Analgin", "Aspirin", "Pentalgin", "Tylenol".

Dadah dari kumpulan ini diambil dalam jangka pendek kerana terdapat kesan sampingan.

Chondroprotectors dan asid hyaluronik

Apa yang perlu dilakukan dengan arthrosis sekiranya pemusnahan sebahagian tisu tulang rawan? Sebilangan ubat chondroprotective disyorkan untuk menghentikan kemerosotan lengkap sendi. Penyusunnya kondroitin dan glukosamin meningkatkan fungsi dan metabolisme.

Untuk arthrosis sendi kecil, ubat oral dikaitkan:

 • "Don";
 • "Hentikan Arthrosis";
 • Chondroitin;
 • Teraflex;
 • "Struktur".
Chondroprotectors adalah salah satu komponen terpenting dalam rawatan ubat arthrosis

Kawasan lutut dan pinggul dirawat dengan beberapa kursus suntikan intra-artikular:

 • Artradola;
 • Alflutopa;
 • "Sasaran T".

Bantuan tambahan, terutamanya dengan gonarthrosis, dapat diberikan melalui suntikan asid hyaluronik:

 • Ostenil;
 • Fermatron;
 • "Dyuralan";
 • "Segerak".

Natrium hyaluronat mencipta lapisan pelindung pada tulang rawan yang rosak, mengisi kekurangan cecair sinovial, mengurangkan trauma, meningkatkan fungsi motor sendi.

Tidak perlu mengharapkan hasil penyembuhan yang cepat dari ubat-ubatan ini. Digunakan secara eksklusif sebagai terapi penyelenggaraan.

Kortikosteroid

Hormon kortikosteroid ditunjukkan dalam kes kesakitan dan keradangan yang teruk. Selalunya digunakan pada 3-4 peringkat penyakit kerana tidak berkesan kumpulan ubat sebelumnya.

Ubat hormon dalam bentuk tablet dan suntikan intra-artikular ditunjukkan:

 • "Hidrokortison";
 • "Prednisolone";
 • "Diprospan";
 • "Celeston";
 • "Metipredom";
 • "Triamcinolone".

Tidak lebih daripada tiga suntikan dibenarkan setiap tempoh rawatan. Dengan gambaran klinikal yang baik, hasil positifnya berlangsung selama beberapa bulan.

Dalam kes yang teruk dan keberkesanan rawatan yang rendah dengan ubat anti-radang bukan steroid, kortikosteroid digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan radang

Vasodilator dan relaksan otot

Lesi artritis sering menyebabkan kemerosotan peredaran darah tempatan, kekejangan otot dan saluran darah, dan menyebabkan kesesakan..

Untuk meningkatkan aliran darah, melegakan hipertensi otot, dan memudahkan pergerakan:

 • ubat vasodilating ("Theonikol", "Pentilin", "Trental", "Pentoxifylline");
 • relaksan otot ("Baclofen", "Sirdalud", "Midocalm", "Miaxil", "Tolperil").

Ubat yang disenaraikan tidak selalu diperlukan, hanya jika proses degeneratif-distrofik merebak ke tisu berdekatan. Rawatan dijalankan dengan berhati-hati, dengan dos yang ketat dan pengawasan perubatan yang berterusan.

Kompleks vitamin

Untuk meningkatkan metabolisme sel pada sendi, disarankan untuk mengambil vitamin. Unsur surih yang berguna menghentikan pemusnahan tisu tulang rawan, mencegah komplikasi teruk, mengurangkan kekerapan kambuh dan menormalkan keadaan umum.

Dengan tujuan pencegahan dan pemeliharaan, kompleks vitamin ditetapkan:

 • "Centrum" - mengandungi lebih daripada 20 vitamin dan mineral yang diperlukan untuk pembentukan tisu otot dan tulang;
 • Milgamma adalah ubat neurotropik dengan satu set vitamin B (B1, B6, B12);
 • Berocca Plus - kompleks vitamin 8 B dengan penambahan kalsium, magnesium dan zink;
 • "Kalcemin" adalah penyediaan mineral dan vitamin dengan kandungan kalsium yang tinggi, yang bertindak sebagai bahan binaan untuk tisu tulang.

Ubat dari kumpulan ini meningkatkan daya tahan tubuh terhadap pelbagai penyakit, aktiviti mental dan fizikal, dan mencegah kekurangan vitamin.

Mengambil ubat tersebut dalam kombinasi dengan chondoprotectors meningkatkan keberkesanannya

Terapi bukan ubat

Pendekatan bebas dadah adalah komponen yang sama pentingnya dalam rawatan arthrosis sendi. Teknik bantu didasarkan pada pencapaian perubatan tradisional dan alternatif, serta pada perkara-perkara sederhana dan pada masa yang sama berkesan, seperti pemakanan yang betul dan aktiviti fizikal yang sederhana..

Di kompleks mereka:

 • mempercepat pemulihan;
 • memanjangkan tempoh pengampunan;
 • mencegah komplikasi;
 • meningkatkan kesejahteraan keseluruhan.

Dalam kes yang melampau, pembedahan digunakan untuk mengekalkan mobiliti..

Cara merawat arthrosis - resipi rakyat

Perubatan tradisional mempunyai sebilangan besar resipi untuk semua bentuk dan peringkat arthrosis. Mereka didasarkan secara eksklusif pada penggunaan bahan semula jadi dari tumbuhan dan haiwan. Ubat disediakan di rumah dari produk yang tidak asing lagi bagi pengguna, sementara sangat mudah dan berpatutan.

Terlepas dari penyetempatan patologi artikular, kaedah berikut akan membantu:

 1. Memampatkan dari daun burdock, kubis putih, aloe. Basuh daun segar dan tumbuk sedikit untuk mengeluarkan jus. Sapukan pada waktu malam ke tempat yang sakit.
 2. Kompres akar halia untuk pemanasan dan merangsang peredaran darah. Parut akarnya, balut pada sendi yang sakit dengan kain bersih.
 3. Mandi dengan larutan garam soda untuk anggota badan. Campurkan 3 sudu besar baking soda dan sodium chloride, larutkan dalam air pada suhu 40 darjah. Pegang lengan atau kaki di dalam lembangan selama 15-20 minit, bungkus dalam kehangatan.

Perubatan tradisional adalah tambahan kepada rawatan utama arthrosis

 • Menggosok madu dan mumia. Sediakan campuran 1 sudu teh mumia dan 100 g madu asli. Gosokkannya ke kawasan yang menyakitkan dengan gerakan urut ringan.
 • Kompres tanah liat biru. Larutkan serbuk kering ke dalam air, sapukan pada sehelai kain katun, sapukan pada sendi selama 2 jam, dibalut dengan pembalut dan filem.
 • Merebus dandelion. 2 sudu kecil rebus daun dandelion kering dan akar dalam segelas air dalam mandi air selama 10 minit, bersikeras hingga sejuk. Minum ubat untuk 1/3 sudu besar. 3 kali sehari.
 • Ubat-ubatan rakyat membantu mengatasi gejala yang menyakitkan dan meredakan perjalanan arthrosis, tetapi mereka tidak menggantikan ubat-ubatan.

  Kaedah perubatan Tibet untuk sendi

  Lelaki dan penyembuh perubatan Tibet memberikan peranan utama kepada teknik fisioterapi dan manual.

  Pertimbangkan beberapa kaedah yang paling berkesan untuk merawat arthrosis:

  • refleksologi (akupunktur, akupunktur) - kesan pada titik aktif biologi pada tubuh manusia melalui pengenalan jarum nipis khas, digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan meningkatkan metabolisme pada tisu;
  • acupressure (akupresur) - mengurut dengan menekan titik-titik tertentu badan, yang bertanggungjawab untuk kesihatan setiap organ atau kawasan individu;
  • urut vakum - dengan bantuan tin atau alat khas, kesan yang diarahkan dilakukan pada kawasan patologi, yang meningkatkan peredaran darah, saliran limfa, menghilangkan kesesakan;
  • terapi batu - urut dengan batu panas yang berasal dari gunung berapi, meningkatkan aliran nutrien dan oksigen ke tisu, merangsang proses metabolik.

  Sebagai hasil daripada penerapan prosedur Tibet, perubahan degeneratif-distrofik pada sendi diperlahankan, pertumbuhan semula jadi diaktifkan, dan pemulihan umum tubuh berlaku..

  Sebagai tambahan kepada perubatan tradisional, pendekatan berkesan untuk rawatan arthrosis ditawarkan oleh orang Tibet

  Rawatan sel stem untuk arthrosis

  Terapi sel adalah cara baru untuk memulihkan struktur sendi menggunakan sel induk yang mencetuskan proses regeneratif pada tulang rawan. Bahan autologis (sendiri) pesakit, yang diasingkan dari tisu adiposa, sumsum tulang atau darah tali pusat, digunakan sebagai "ubat". Kadang kala bahan penderma dari saudara atau sel janin yang digugurkan diambil.

  Prosedurnya adalah seperti berikut:

  1. Bahan yang dikumpulkan dihantar ke makmal untuk mengembangkan sel induk. Prosesnya berlangsung dari 7 hari hingga 2 bulan.
  2. Bahan siap disuntik ke dalam sendi secara invasif atau pembedahan. Kursus ini dipilih secara individu, boleh berlangsung dari 10 hari hingga beberapa bulan.

  Hasil positif dapat dilihat selepas prosedur pertama. Sensasi menyakitkan menurun, mobiliti bertambah baik. Secara beransur-ansur, struktur tulang rawan dipulihkan, metabolisme menormalkan, dan sendi tumbuh semula sepenuhnya. Kesan terapi berlangsung sehingga 5 tahun. Rawatan mengelakkan pembedahan pada peringkat awal, dalam kes lanjut tidak berkesan.

  Pemakanan yang betul

  Keadaan sistem muskuloskeletal sangat bergantung pada metabolisme dalam badan. Diet yang seimbang dapat menormalkan metabolisme dan meningkatkan kesihatan sendi. Semasa rawatan arthrosis, atau lebih baik selamanya, disarankan untuk mematuhi diet khas.

  Diet harian harus mengandungi:

  • arnab, ayam, daging kalkun sebagai sumber protein yang penting;
  • sayur-sayuran dan buah-buahan yang tinggi serat dan vitamin (zucchini, kembang kol, epal, pisang, hadkan buah sitrus);
  Pembetulan berat badan adalah salah satu cara untuk mengurangkan beban pada sendi secara signifikan dan melambatkan perkembangan arthrosis
  • ikan laut yang mengandungi asid lemak omega-3 (tuna, ikan kod, salmon);
  • soba, beras, oatmeal, pasta gandum durum;
  • produk tenusu yang kaya dengan kalsium (kefir, yogurt, keju kotej rendah lemak);
  • kekacang, kacang, dedak;
  • biji rami, zaitun, minyak bijan;
  • daging jeli (jeli) berdasarkan kaldu tulang dan gelatin, menambah simpanan kolagen.

  Dari produk yang dicadangkan, anda boleh memasak pelbagai hidangan kukus yang enak dan enak, bakar di dalam ketuhar, rebus atau rebusan. Jangan makan makanan goreng.

  Untuk faedah bersama, elakkan:

  • daging berlemak dan sosej;
  • pastri dan gula-gula yang kaya;
  • pemeliharaan rumah dan kedai;
  • produk separuh siap dan makanan segera;
  • susu keseluruhan;
  • garam meja;
  • minuman beralkohol.

  Dengan lesi artritis pada bahagian bawah kaki, perlu memantau berat badan dan mencegah kegemukan agar tidak menimbulkan tekanan tambahan pada kaki yang sakit. Sebaiknya minum sekurang-kurangnya 2 liter air bersih setiap hari. Pemakanan harus seimbang dan teratur.

  Cara menyembuhkan arthrosis dengan senaman

  Latihan terapeutik untuk arthrosis membantu memulihkan mobiliti sendi, memperluas jangkauan gerakan, dan mencegah ubah bentuk yang teruk. Ia digunakan untuk semua bentuk patologi artikular semasa pengampunan..

  Latihan fisioterapi untuk arthrosis adalah cara untuk memperbaiki peredaran darah di kawasan sendi yang terjejas, serta menguatkan otot

  Bergantung pada penyetempatan, pelbagai latihan khas telah dikembangkan:

  1. Arthrosis pergelangan kaki
   • urut perlahan setiap jari kaki secara berasingan, bergerak secara perlahan ke kawasan kaki;
   • duduk di atas kerusi, angkat sedikit kaki anda dan putar kaki perlahan-lahan berlawanan arah jarum jam;
   • dari kedudukan sebelumnya, tarik kaus kaki dari anda dan ke arah anda.
  2. Sendi pinggul
   • jongkok pada sudut yang betul, tanpa mengangkat tumit dari lantai;
   • dari kedudukan berdiri, buat kaki berayun lebar berulang-alik;
   • lakukan dalam posisi terlentang latihan "Basikal" dan "Gunting" yang diketahui oleh semua orang dari kurikulum sekolah.
  3. Arthrosis lutut
   • berlutut, duduk di tumit dan bangkit, meluruskan punggung;
   • senaman yang disebutkan "Basikal" sama berguna untuk lutut;
   • sambil berdiri, luruskan, tutup kaki, lakukan gerakan bulat dengan lutut ke kedua arah;
   • perlahan-lahan bergerak di sekitar apartmen di sebuah jongkok, yang disebut "angsa gait";
  4. Dengan kerosakan pada tangan dan jari
   • buat pergerakan bulat dengan pergelangan tangan ke arah yang berbeza;
   • dengan tangan yang terulur, tekan dan lepaskan penumbuk dengan kuat, melebarkan jari anda seperti kipas;
   • putar objek bulat (bola) di tangan anda, putar ke arah yang berbeza.
  Latihan untuk rawatan arthrosis dipilih secara individu untuk setiap pesakit oleh doktor yang hadir dan pakar dalam latihan fisioterapi
  1. Kawasan bahu dan siku
  • putar bahu ke belakang dan ke belakang tanpa membengkokkan tangan ke siku;
  • dari kedudukan berdiri, rentangkan lengan ke atas, seolah-olah cuba mencapai siling;
  • bengkokkan dan lepaskan lengan anda di siku, meregangkannya di hadapan anda, telapak tangan ke atas.

  Gimnastik di rumah harus dilakukan dengan berhati-hati, mendengar reaksi badan. Sekiranya terdapat kesakitan yang teruk dan keadaannya bertambah buruk, anda harus berhenti bersenam. Sebarang senaman hanya dibenarkan dengan kebenaran doktor.

  Operasi

  Campur tangan pembedahan adalah kaedah ekstrem untuk merawat arthrosis. Petunjuk langsung untuk operasi adalah kecekapan rendah terapi konservatif, kemerosotan keadaan sendi yang cepat dan kesejahteraan. Dengan ubah bentuk sendi tulang yang ketara dan kehilangan mobiliti, pembedahan adalah satu-satunya kaedah yang bermanfaat.

  Jenis operasi berikut digunakan bergantung pada keadaan sendi:

  • arthroscopy adalah manipulasi invasif minimum yang melibatkan pengenalan alat ke rongga artikular untuk menghilangkan tulang rawan yang rosak atau serpihannya, serta mendiagnosis dan merawat perubahan patologi;
  • arthroplasty - penggantian separa dan pemodelan permukaan artikular dengan pengenaan spacer di antara mereka yang terbuat dari bahan buatan atau tisu pesakit sendiri;
  • cheilectomy - pembedahan pemeliharaan sendi, di mana pertumbuhan tulang dan tulang rawan dikeluarkan;
  • endoprosthetics - operasi radikal untuk menggantikan sendi yang tidak berfungsi dengan implan buatan yang mengembalikan pergerakan selama bertahun-tahun;
  • arthrodesis - pembedahan imobilisasi sendi untuk peleburan tulang lengkap sekiranya tidak mungkin prostetik.

  Selalunya, pembedahan adalah satu-satunya kaedah yang dapat memanjangkan usia aktif pesakit, mengelakkan kecacatan.

  Kesimpulannya

  Jawapan untuk soalan "Bolehkah arthrosis dirawat?" diterima - penyakit ini tidak dapat disembuhkan kerana proses kronik, tetapi berjaya ditangani dengan terapi yang kompleks. Gabungan kaedah perubatan dan bukan ubat yang betul membolehkan anda mencapai pengampunan jangka panjang, menyingkirkan gejala yang tidak menyenangkan, dan mengekalkan mobiliti sendi selama bertahun-tahun. Penting untuk memulakan rawatan tepat pada waktunya dan sentiasa memantau kesihatan anda..

  Arthrosis

  Maklumat am

  Osteoartritis adalah penyakit yang paling biasa pada sistem muskuloskeletal, kekerapannya meningkat seiring bertambahnya usia. Apakah penyakit ini? Wikipedia memberikan definisi berikut: "Arthrosis (osteoartritis, arthrosis yang cacat) adalah penyakit degeneratif-distrofik sendi pada kronik, di mana tisu tulang rawannya rosak".

  Puncak utama untuk perkembangan penyakit ini adalah tulang rawan artikular, yang musnah, maka kapsul, membran sinovial, tulang subkondral terlibat dalam proses tersebut. Oleh itu, arthrosis dianggap sebagai penyakit seluruh organ - sendi. Perubahan tulang rawan pada tahap molekul akhirnya menyebabkan gangguan anatomi dan fisiologi keseluruhan sendi.

  Penyakit ini mempunyai sifat progresif, yang dikesan oleh pemeriksaan sinar-X atau MRI. Tetapi pada banyak pesakit, gambar sinar-X tidak dapat berubah selama bertahun-tahun, sementara yang lain, dinamika negatif dapat dikesan dalam satu tahun dengan perkembangan kegagalan fungsi. Peranan utama dalam perkembangan penyakit ini tergolong dalam peradangan yang mengalir perlahan. Oleh kerana proses ini berlaku pada sendi yang berlainan, kod arthrosis ICD-10 merangkumi beberapa tajuk kecil - dari M15 hingga M19, di mana penyetempatan proses ditentukan..

  Pertama sekali, sendi beban - sendi lutut dan pinggul terjejas, yang memburukkan kualiti hidup pesakit. Masalahnya menjadi ketara kerana terdapat peningkatan kejadian kecacatan awal di kalangan orang muda, oleh itu, penting untuk mengenal pasti penyakit ini seawal mungkin dan menetapkan rawatan yang menghentikan perkembangannya.

  Doktor mana yang merawat arthrosis sendi? Biasanya, dengan penyakit ini, mereka beralih kepada ahli terapi dan pakar rheumatologi. Doktor mana yang harus saya kunjungi jika terdapat perubahan ketara pada sendi dan pelanggaran fungsi yang ketara? Dalam kes ini, perundingan dengan traumatologist ortopedik diperlukan..

  Patogenesis

  Seperti yang disebutkan di atas, peranan utama dalam patogenesis penyakit ini tergolong dalam keradangan dengan perkembangan perubahan degeneratif. Sekiranya sebelumnya dipercayai bahawa penyebab utama perkembangan penyakit ini adalah ketidakseimbangan antara anabolisme dan katabolisme pada tulang rawan hyaline (proses katabolik berlaku berbanding anabolik), sekarang mereka berpendapat bahawa keseimbangan antara sitokin anti-radang dan pro-radang terganggu. Peranan sitokin keradangan sedang dikaji secara aktif pada masa ini. Telah terbukti bahawa peningkatan pengeluaran sitokin keradangan (faktor nekrosis tumor, IL-1, IL-6) adalah sebab utama perkembangan osteoartritis, kerana ia menyebabkan proses yang merosakkan pada tulang rawan, keradangan membran sinovial dan perubahan pada tulang subkondral.

  Produk degradasi tulang rawan diserap oleh sel sinovial, memprovokasi keradangan membran sinovial. Sinovitis, sebagai salah satu tanda osteoartritis, berlaku pada separuh pesakit. Kehadirannya ditentukan oleh pembengkakan sendi, keradangan tempatan, peningkatan rasa sakit dan kekakuan pagi. Dengan pengimejan resonans magnetik, peningkatan jumlah cecair sinovial ditentukan. Pada permulaan keradangan, proses keradangan yang berlaku di tulang subkondral memainkan peranan. Kepentingan semua struktur pada sendi menerangkan mekanisme kesakitan yang berbeza. Apabila tulang subkondral rosak, rasa sakit berkembang disebabkan oleh hipertensi intraosseous. Osteofit yang terbentuk mencederakan saraf deria, dan perubahan pada otot periartikular selalu disertai dengan kekejangan mereka, yang meningkatkan rasa sakit.

  Hubungan penyakit ini dengan obesiti sedang dikaji. Peningkatan berat badan tidak hanya meningkatkan tekanan pada sendi, tetapi juga meningkatkan pengeluaran sitokin proinflamasi dan adipositosit (sejenis sitokin) yang merosakkan tulang, tulang rawan dan lapisan sendi.

  Pengelasan

  Terdapat jenis atau bentuk utama arthrosis:

  • Utama.
  • Sekunder (berlaku dengan latar belakang penyakit lain).

  Utama, pada gilirannya, bersifat setempat (satu atau dua kumpulan sendi terjejas) dan umum (tiga atau lebih kumpulan sendi terjejas).

  Juga, osteoartritis primer, bergantung pada lokasinya, dibahagikan:

  • Kekalahan sendi lutut.
  • Pinggul.
  • Sendi kaki.
  • Sendi tangan.
  • Tulang belakang.

  Osteoartritis sekunder merangkumi:

  • Penyakit sendi pada penyakit metabolik dan endokrin (acromegaly, hemachromatosis, hyperparathyroidism, Wilson's disease, hydroxyapatite arthropathy, gout, Gaucher’s disease, Charcot's disease, pyrophosphate arthropathy, diabetes mellitus).
  • Lesi sistem lengai pada penyakit kongenital dan penyakit yang diperoleh (penyakit Paget, displasia epifisis, penyakit Blount, scoliosis, hemofilia, ubah bentuk varus / valgus, dislokasi pinggul kongenital, sindrom hipermobiliti sendi, penebalan asetabulum kongenital, panjang kaki tidak sama).
  • Osteoartritis pasca trauma (kod ICD-10 M19.1) berlaku selepas trauma sendi, patah tulang, osteonekrosis, pembedahan sendi (meniscektomi) dan semasa beban kerja pada sendi.

  Artritis dan arthrosis apa perbezaannya?

  Artritis adalah keradangan akut pada sendi, yang merangkumi struktur tulang rawan, kapsul artikular, dan cecair sinovial. Ia boleh bermula dengan keradangan pada unsur-unsur sendi, dan kemudian semua komponen terlibat dalam proses tersebut. Walaupun terdapat keradangan pada pembentukan anatomi sendi, rasa sakit yang teruk dan kekakuan pergerakan berkembang. Perbezaan antara arthritis dan arthrosis adalah yang terakhir adalah akibat dari penuaan dan degenerasi tulang rawan - ia adalah penyakit degeneratif-distrofik.

  Dalam penyakit ini, tulang rawan terjejas terlebih dahulu, dan kemudian komponen lain. Artritis dan arthrosis berbeza dalam manifestasi. Gejala artritis lebih ketara - sakit, bengkak, demam tempatan, mungkin kemerahan pada kulit - semua ini adalah ciri proses keradangan akut. Oleh itu, istilah arthritis digunakan untuk penyakit keradangan yang sebenarnya..

  Keradangan pada arthrosis juga terdapat, tetapi ia kronik dan tidak begitu ketara. Penyakit ini progresif, dengan hasilnya hampir semua bahagian sendi terjejas. Synovitis adalah gejala arthrosis yang khas, yang lebih biasa pada peringkat kemudian penyakit dan memainkan peranan penting dalam pemusnahan sendi - ia meningkat. Kambuh sinovitis muncul lebih kerap ketika penyakit ini berlangsung, sementara perantara keradangan diaktifkan, yang memberi kesan negatif, pertama sekali, tulang rawan..

  Apa itu arthritis atau arthrosis yang lebih teruk?

  Dari segi pemulihan, artritis tanpa komplikasi mempunyai prognosis yang baik. Dengan rawatan tepat pada masanya dan penghapusan beban sukan profesional, artritis sembuh sepenuhnya. Arthrosis, akibat perubahan degeneratif-distrofik yang tidak mengalami perkembangan terbalik, adalah penyakit kronik, progresif, yang sering menyebabkan kecacatan pesakit. Kekakuan dan ubah bentuk sendi secara beransur-ansur muncul, julat pergerakan menurun, yang berkaitan dengan kontraksi otot-tendon dan kehadiran osteofit. Tidak ada ubat yang dapat mengembalikan sendi yang usang dan sangat berubah ke keadaan sebelumnya. Prognosis untuk pemulihan juga perbezaan antara kedua penyakit ini..

  Rawatan arthritis dan arthrosis tidak berbeza dari arah utama, namun, dengan arthrosis, perlu dilakukan terapi jangka panjang, terapi hyondonoterapi, rawatan penggantian (pengenalan prostesis cecair sinovial) untuk sekurang-kurangnya sedikit meningkatkan metabolisme yang terganggu pada tisu tulang rawan dan mencegah penyakit daripada berkembang.

  Pada Kongres Rheumatologi Eurasia kedua pada tahun 2014, pernyataan dibuat bahawa definisi "osteoarthritis" sudah ketinggalan zaman. Perubahan dalam pandangan patogenesis penyakit memungkinkan untuk memanggilnya osteoartritis, kerana mediator pro-radang dilepaskan, yang menyebabkan perubahan degeneratif pada tisu-tisu sendi. Oleh itu, istilah arthrosis akut harus dianggap sebagai pemburukan proses kronik. Proses akut boleh dipicu oleh tekanan teruk, trauma, hipotermia, atau penyakit pernafasan.

  Memandangkan beban tinggi, arthrosis sendi lutut adalah yang paling biasa. Di samping itu, trauma berperanan (jatuh, pukulan ke kawasan lutut). Bentuk patologi anggota badan yang lebih rendah adalah arthrosis sendi pinggul. Tahap arthrosis ditentukan bergantung pada tahap penyempitan ruang sendi dan ukuran pertumbuhan tulang. Klasifikasi J.H. digunakan. Kellgren dan J.S. Lawrence, yang menurutnya ada empat tahap:

  • Arthrosis darjah 1 diletakkan dengan tanda-tanda radiologi yang meragukan: tidak ada penyempitan ruang sendi pada tahap pertama, atau penyempitannya yang kecil ditentukan. Mungkin terdapat tepi tajam di tepi permukaan sendi.
  • Arthrosis darjah 2 bermaksud perubahan minimum: sedikit penyempitan ruang sendi, dan juga pada darjah ke-2, osteofit tunggal ditentukan.
  • Arthrosis darjah 3 dicirikan oleh manifestasi sederhana: penyempitan jurang sederhana, banyak osteofit yang sederhana, osteosclerosis subkondral sedikit.
  • Pada darjah 3, terdapat sedikit ubah bentuk permukaan artikular.
  • Tahap keempat telah menunjukkan perubahan: penyempitan jurang sendi yang tajam, banyak osteofit besar, sklerosis tulang subkondral yang ketara, ubah bentuk epifisis tulang.

  Terdapat juga klasifikasi N. S. Kosinskaya, yang akan dibincangkan di bawah. Di antara arthrosis bahagian bawah kaki, arthrosis sendi lutut dan sendi pinggul berlaku. Artrosis patellofemoral boleh dianggap sebagai tempoh arthrosis lutut prodromal.

  Arthrosis patellofemoral

  Ini adalah arthrosis sendi patellofemoral sendi lutut - sendi antara patella dan femur. Sendi ini membawa beban tertinggi, selain itu, ini adalah satu-satunya sendi yang tidak mempunyai kepala dan kemurungan artikular, dan fungsinya disokong oleh otot quadriceps femoris dan tendon patellar..

  Selalunya, arthrosis patellofemoral berlaku kerana ketidakstabilan patela yang berkaitan dengan ketegangan ligamen sokongan dan penetapan yang tidak mencukupi, serta subluksasi patela lateral. Peranan utama dalam perkembangan patologi ini dimainkan oleh hipoplasia condyle femoral lateral, hallux valgus sendi lutut, kedudukan patela yang tinggi, ketidakseimbangan otot, dan gangguan pada struktur kaki.

  Apabila faktor-faktor ini digabungkan, zon tekanan yang meningkat pada tulang rawan hyaline diciptakan dan pemusnahannya secara beransur-ansur semasa melompat, berlari pantas, dan menendang. Mekanisme lain untuk pembentukan arthrosis pada sendi ini adalah kecederaan langsung pada patela (contohnya, jatuh atau pukulan ke kawasan patellar). Pada peringkat awal, terdapat pelembutan permukaan tulang rawan, dan kemudian pemusnahan lapisan permukaannya. Sekiranya kesan dan tekanan negatif berterusan, pemusnahan lapisan tulang rawan tengah dan dalam berlaku, dan kemudian tulang yang mendasarinya hancur..

  Artrosis patellofemoral berlaku pada setiap atlet keempat pada usia muda (16-25 tahun) dan menampakkan dirinya sebagai sakit pada bahagian anterior sendi lutut. Lebih-lebih lagi, penyakit ini berlaku pada wanita (ini disebabkan oleh struktur anatomi dan ciri-ciri fungsinya). Patologi menampakkan dirinya pada usia muda, tetapi sering diabaikan pada manifestasi awal, dan akhirnya menampakkan dirinya dengan usia, osteoartritis klasik dengan penglibatan semua struktur sendi lutut. Patologi ini sering disebut "arthrosis tertunda". Sekiranya rawatan dijalankan, prosesnya tidak berjalan dengan cepat, namun, 25% atlet terpaksa berhenti bersukan.

  Arthrosis sendi pergelangan kaki dan kaki

  Kerosakan degeneratif pada sendi pergelangan kaki dan arthrosis kaki sama seperti arthrosis sendi yang lebih besar dari bahagian bawah kaki. Ini bukan hanya disebabkan oleh beban di kaki, tetapi juga trauma yang sering terjadi. Dislokasi berulang dan subluksasi sendi pergelangan kaki, keseleo, atau anomali ortopedik menyebabkan perkembangan arthrosis pasca-trauma. Juga penting dalam penampilan arthrosis sendi pergelangan kaki sekunder adalah pelbagai jenis kaki rata dan komplikasinya: tenosynovitis pada sendi pergelangan kaki, bursitis talar posterior, hallux valgus dan kecacatan jari "seperti tukul".

  Rawatan arthrosis pergelangan kaki bergantung pada tahap prosesnya. Beberapa pakar menggunakan klasifikasi N.S. Kosinskaya, yang menurutnya tidak ada empat, tetapi tiga tahap arthrosis.

  • Pada gred 1, yang dianggap awal, pada radiografi, sedikit penyempitan jurang sendi terjejas ditentukan, yang ditentukan jika dibandingkan dengan sendi simetri. Tahap ini kadang-kadang disebut "chondrosis sendi" kerana hanya tulang rawan artikular yang terjejas..
  • Pada darjah 2, perubahan ketara sudah dapat dikesan. Penyempitan sendi yang ketara tetapi tidak sekata ditentukan sebanyak 2 kali, jika dibandingkan dengan norma. Tulang rawan hancur lebih kuat di tempat beban berat. Terdapat pertumbuhan tulang yang ketara di sepanjang tepinya. Di kawasan tulang, di mana jurangnya paling sempit, osteosklerosis subkondral ditentukan. Tahap ini disebut "osteochondrosis sendi".
  • Pada peringkat 3, perubahannya dapat dilihat. Hampir keseluruhan pemusnahan tulang rawan artikular terbongkar. Kawasan tulang yang bersentuhan ditutup, permukaannya cacat dan membesar kerana pertumbuhan tulang yang marjinal. Perataan permukaan artikular dan peningkatan serentaknya secara signifikan merosakkan fungsi motor. Terhadap latar belakang osteosclerosis, pembentukan sista berkembang (pembentukan semula tulang sista patologi). Tahap ini disertai dengan ubah bentuk sendi, oleh itu ia disebut arthrosis deforming..

  Sekiranya pada peringkat pertama, ketika rasa sakit berlaku, sudah cukup untuk menggunakan bentuk NSAID tempatan (krim, gel), mengurangkan beban, mengurangkan berat badan, gimnastik tanpa senaman dan rawatan spa, maka tahap 2 dan 3 sudah memerlukan rawatan yang lebih serius kerana keparahan gejala. Ini boleh menjadi suntikan Meloxicam intramuskular dengan peralihan kepada bentuk oral NSAID, suntikan chondroprotectors No. 30 dua kali setahun. Pada peringkat ketiga - pentadbiran glukokortikoid, chondroprotectors, asid hyaluronik, prostesis cecair sinovial dan faktor pertumbuhan intra-artikular.

  Kecederaan pergelangan kaki dan berat badan berlebihan boleh menyebabkan arthrosis sendi talonavikular. Juga, osteoartritis sendi ini adalah akibat daripada displasia kongenital. Arthrosis penyetempatan ini muncul setelah 20 tahun, ketika gejala pertama muncul setelah beban yang tidak tertahankan, keseleo dengan latar belakang gaya hidup aktif. Pada usia 40-50 tahun, prosesnya menjadi kronik dan berlangsung dengan stabil, yang difasilitasi oleh kenaikan berat badan seiring bertambahnya usia.

  Oleh itu, faktor-faktor yang memprovokasi arthrosis sendi talo-navikular adalah seperti berikut:

  • kecederaan kompleks alat ligamen;
  • patah tulang dan kehelan;
  • displasia sendi;
  • proses keradangan terhadap latar belakang penyakit berjangkit;
  • Kaki leper
  • berat badan berlebihan;
  • kecenderungan keturunan;
  • penyakit endokrin;
  • kasut yang tidak selesa, memakai kasut bertumit tinggi secara berterusan.

  Gejala penyakit sedikit berbeza dengan gambaran klinikal ciri osteoartritis dari tempat lain: sakit ketika berjalan, bengkak kaki, lemas, kekakuan dalam pergerakan.

  Sekiranya kita menganggap osteoartritis jari kaki, maka faktor-faktor yang memprovokasi berikut dapat dibezakan:

  • kecederaan kaki pertama;
  • Kaki leper;
  • hallux valgus;
  • memakai kasut dengan tumit tinggi dan jari kaki yang sempit;
  • kecenderungan genetik;
  • diabetes;
  • berat badan berlebihan.

  Hallux valgus pastinya disertai dengan arthrosis. Dengan ubah bentuk jari kaki, permukaan artikular dipindahkan, beban pada jari kaki dan tulang metatarsal tidak diedarkan dengan betul.

  Ia dicirikan oleh perkembangan secara beransur-ansur dan dengan perkembangan penyakit terdapat tiga tahap. Pada tahap pertama, rasa sakit, bengkak dan pembesaran kaki muncul semasa bersenam. Pada darjah kedua, rasa sakit lebih kuat, terutamanya tidak dapat ditanggung setelah bersenam (berjalan kaki panjang). Keretakan dan keradangan pada tisu lembut sendi adalah mungkin. Pada yang ketiga, sendi cacat, rasa sakit hampir berterusan, yang memerlukan pengambilan ubat penahan sakit yang hampir berterusan. Jari menggeser dan penambahan sisi muncul.

  Artritis gout juga mempengaruhi kaki besar di mana jari kaki bertemu dengan kaki. Tetapi penyakit ini menampakkan diri secara akut - serangan dengan kesakitan akut berlaku lebih kerap pada waktu malam atau pagi. Selalunya disertai demam dan menggigil. Dalam kes ini, jari bertambah besar, kulit menjadi merah, dan menyentuhnya meningkatkan rasa sakit. Bentuk artritis ini dikaitkan dengan kadar asid urik yang tinggi dalam darah dan disebut sebagai arthritis mikrokristalin. Pada awal penyakit ini, serangan itu hilang sendiri dalam beberapa hari atau bertindak balas dengan baik terhadap rawatan ubat. Dalam tempoh antara serangan, rasa sakit tidak mengganggu. Sekiranya tahap asid urik sentiasa meningkat, kejang diulang dan selang antara kejang menjadi lebih pendek. Ketidakselesaan sendi berterusan sepanjang tempoh interictal.

  Pada permulaan arthritis gout (pada orang tua), sendi lain mungkin terjejas, tetapi ini jarang berlaku. Dicirikan oleh pembentukan nod gouty - tophus, yang merupakan deposit garam asid urik dalam tisu lembut. Toksus subkutan kelihatan, tetapi terbentuk dalam tisu tulang, menyebabkan kehancurannya, dan pada organ dalaman..

  Yang sangat penting dalam artritis gout adalah kerosakan buah pinggang dengan perkembangan nefropati gout (urat) dan kegagalan buah pinggang kronik. Tahap kerosakan buah pinggang menentukan prognosis dan nasib pesakit. Kejang dan perkembangan artritis selanjutnya dapat dicegah dengan menjaga kadar asam urat dengan ubat-ubatan dan diet rendah purin. Penggunaan daging, tomato, kacang, bayam, kacang polong, sorrel, lentil adalah terhad, minuman beralkohol tidak termasuk.

  Lesi sendi maxillofacial

  Disfungsi sendi temporomandibular adalah pelanggaran aktiviti sendi dan fungsi otot, yang berkembang kerana interposisi unsur-unsur sendi. Kejadian puncak diperhatikan pada usia 20-40 tahun. Disfungsi boleh dikaitkan dengan kelainan sendi (anjakan cakera) dan kelainan pada otot masticatory. Sejak hari ini kita mempertimbangkan patologi sendi, patologi TMJ dikaitkan dengan proses trauma, jangkitan dan degeneratif. Penyakit radang dan distrofi TMJ termasuk arthritis, arthrosis-arthritis dan arthrosis.

  Artritis berlaku apabila jangkitan memasuki sendi. Artritis berjangkit boleh menjadi tidak spesifik (contohnya, rheumatoid) dan spesifik (gonorrheal, syphilitic, tuberculous, dan actinomycotic). Artritis juga merupakan akibat penyebaran jangkitan melalui laluan hematogen. Jadi, dengan penyakit telinga tengah dengan pemusnahan tulang. Proses keradangan dari telinga melalui celah batu-timpani ke sendi. Dalam semua kes, artritis dicirikan oleh penyakit akut: sakit, bengkak dan kemerahan pada kulit, pergerakan rahang yang terhad, perasaan kenyang di dalamnya.

  Osteoarthritis bersifat distrofik, berkembang dengan proses keradangan jangka panjang atau kecederaan kronik. Pada tisu tulang rawan dan tulang, perubahan merosakkan dan keradangan berlaku secara serentak, osteosklerosis unsur-unsur artikular dan ubah bentuknya berkembang. Lebih tepat lagi, proses ini disebut osteoartritis. Ia berlaku lebih kerap pada usia tua dan pikun akibat perubahan yang berkaitan dengan usia. Gigi palsu dan perubahan otot kunyah yang tidak betul juga menyebabkan osteoartritis..

  Penyebab utama osteoartritis adalah ketidakcocokan jangka panjang antara daya tahan tulang rawan sendi dan beban. Dalam keadaan normal gigi, sendi tidak berlebihan, kerana daya semasa mengunyah diedarkan ke semua gigi. Kehilangan gigi, terutamanya geraham besar, menyebabkan kondyle bergerak lebih dalam ke fosa glenoid daripada biasa. Ini menimbulkan tekanan yang berlebihan pada permukaan sendi. Ini membawa kepada mendalamnya fosa glenoid dan atrofi plat tulang. Kehilangan gigi lateral menyebabkan "melonggarkan" sendi dan berlakunya subluksasi. Trauma kekal ke permukaan tulang rawan menyebabkan perubahan radang degeneratif.

  Osteoartritis sendi acromioclavicular

  Sendi acromioclavicular merangkumi acromion dari skapula dan klavikula (menghubungkan kedua struktur anatomi ini), yang bersentuhan dengan permukaan elipsoid. Sendi ini mempunyai jarak gerakan yang kecil jika dibandingkan dengan pinggul atau siku. Tetapi di bawah beban yang berlebihan, tisu tulang rawan secara beransur-ansur menjadi lebih kurus dan hancur. Kerosakan pada sendi ini lebih kerap berlaku semasa melakukan aktiviti fizikal yang berat pada angkat berat, pemuat, tukang besi, angkat besi, pelombong. Mungkin perkembangan arthrosis selepas trauma dan pada orang tua. Osteoartritis akromioklavikula pada mulanya dimanifestasikan oleh rasa sakit yang sedikit di bahu, yang meningkat dengan pergerakan dan memancar ke leher. Secara beransur-ansur, pergerakan menjadi terkendali, ada kerusakan dan klik, dan dengan perkembangan penyakit ini, mungkin ada kehilangan mobilitas sepenuhnya.

  Penyempitan sendi yang ditentukan secara radiografi, dengan diagnostik ultrasound - pertumbuhan tulang dan sinovitis. Untuk mengurangkan kesakitan, ubat anti-radang bukan steroid, chondroprotectors digunakan, dan sekiranya berlaku kesakitan yang teruk, pemberian glukokortikoid intra-artikular dengan tindakan yang berpanjangan.

  Arthrosis siku

  Sendi siku lebih rendah kesan daripada yang lain, kerana mempunyai kesesuaian sepenuhnya dengan bentuk permukaan artikular yang membentuk sendi, dan penstabilan yang boleh dipercayai oleh ligamen. Akibatnya, walaupun kekuatan tinggi tidak mengganggu kestabilannya. Osteoartritis idiopatik pada sendi siku berlaku terutamanya dan penyebabnya tidak diketahui. Trauma pasca trauma berkembang selepas trauma atau pendedahan trauma kronik. Penyebaran penyakit ini lebih tinggi pada wanita berusia lebih dari 50 tahun. Ia menampakkan diri, seperti semua arthrosis, rasa sakit dan kehilangan pergerakan.

  Osteoartritis tangan

  Faktor risiko untuk arthrosis tangan adalah: jantina wanita, umur, menopaus, berat badan berlebihan, hipermobiliti sendi, dan sejarah keluarga. Arthrosis jari berlaku selepas kecederaan pada tangan dan peningkatan tekanan pekerjaan. Sendi interphalangeal distal dan proksimal yang paling kerap terjejas, serta sendi metacarpophalangeal ibu jari, kedua dan ketiga.

  Secara berkala, terdapat rasa sakit yang membosankan semasa pergerakan dan kekakuan yang berlaku selepas bersenam. Lama kelamaan, sendi menjadi cacat. Ciri khas adalah simpul Heberden dan Bouchard (pertumbuhan tulang dengan ubah bentuk). Nodul Heberden yang padat, berukuran kacang, berbilang pada sendi interphalangeal distal paling kerap terjadi pada wanita pascamenopause. Mereka terbentuk berkaitan dengan osteofit tulang. Begitu juga dengan nodul ini, sendi interphalangeal proksimal juga terjejas, yang disebut nodul Bouchard. Terletak di permukaan lateral sendi, mereka memberikan jari bentuk fusiform.

  Lesi simetri sendi interphalangeal distal jari ketiga tangan mencirikan arthritis psoriatik. Keradangan dan pembengkakan jari atau jari kaki menyerupai "jari sosej." Pada arthritis kronik yang teruk, kecacatan sendi yang teruk berkembang. Perubahan yang merosakkan pada sendi tangan dan jari dan osteolisis menyebabkan keanjalannya yang luar biasa. Jari-jarinya pendek, tetapi jika anda menariknya, jari-jari itu meregang seperti tiub teleskop - "jari teleskopik". Sendi besar, sendi sacroiliac dan sendi tulang belakang terjejas secara asimetris.

  Rheumatoid arthrosis (istilah yang lebih biasa adalah rheumatoid arthritis) adalah penyakit sistemik dan autoimun. Dalam bentuk lesi sendi ini, sinovium adalah sasaran dan keradangan autoimun berkembang, yang mempunyai jalan yang kronik. Semasa penyakit itu berkembang, banyak luka sendi berkembang. Simetri lesi tangan dan kaki adalah ciri rheumatoid arthritis.

  RA tidak bermula dengan keradangan pada sendi interphalangeal distal tangan. Gejala radiologi pertama terdapat pada sendi metacarpophalangeal tangan, sendi pergelangan tangan, sendi pergelangan tangan dan sendi metatarsophalangeal. Pada peringkat yang jelas, perubahan sudah dapat dikesan pada sendi interphalangeal distal..

  Keradangan menyebabkan kerosakan pada tulang rawan, tendon dan tulang, di mana perubahan yang merosakkan dan erosif berkembang. Adalah penting bahawa rheumatoid arthritis bersifat merosakkan - tisu granulasi berkembang di tempat keradangan, menggantikan tulang normal dan struktur sendi yang lain. Oleh itu, kecacatan dan disfungsi sendi yang ketara berkembang..

  Perubahan degeneratif pada sendi tulang belakang (arthrosis vertebral)

  Perubahan pada cakera intervertebral adalah pendamping penuaan manusia yang tidak dapat dielakkan dan ia berlaku di mana-mana bahagian tulang belakang. Perubahan semula jadi dalam segmen gerakan tulang belakang adalah perkembangan proses merosakkan yang sudah bermula setelah 20 tahun. Perubahan awal ketinggian dan isipadu cakera menyebabkan perubahan degeneratif pada sendi intervertebral (facet), yang disebut spondyloarthrosis. Dalam kesusasteraan moden, terdapat pelbagai istilah yang digunakan untuk keadaan ini: sindrom facet, dan juga arthrosis sendi facet..

  Perubahan degeneratif pada cakera dan sendi intervertebral tidak simptomatik dan secara tidak sengaja dikesan semasa pemeriksaan sinar-X. Selalunya terdapat perbezaan antara data sinar-X dan manifestasi klinikal - tidak semua pesakit mengalami perubahan degeneratif dengan gejala klinikal. Oleh kerana kawasan lumbosacral mempunyai beban yang paling besar ketika berjalan dan mengangkat berat, perubahan degeneratif lebih kerap terjadi di sini, oleh itu ostearthrosis sendi lumbosacral dan sacrococcygeal adalah yang paling biasa. Penurunan ketinggian cakera yang berkaitan dengan pemampatan tulang belakang menyebabkan peningkatan tekanan pada sendi tulang belakang lumbar.

  Sekiranya beban pada sendi berterusan untuk masa yang lama, maka spondyloarthrosis kawasan sacral berkembang. Lebihan seperti itu membawa kepada perubahan yang berlaku secara berurutan: sinovitis dengan pengumpulan cecair, degenerasi tulang rawan sendi sacroiliac dan peregangan kapsul sendi kecil tulang belakang. Dalam kes ini, sendi dan ligamen intervertebral di bawah beban yang berlebihan menjadi punca kesakitan. Perubahan pada sendi faset dan cakera menyebabkan pembesaran proses artikular dengan perkembangan stenosis. Perubahan pada sendi intervertebral menyebabkan penyempitan foramen intervertebral, oleh itu, keadaan diciptakan untuk pelanggaran akar saraf di segmen lumbar bawah. Orang muda menderita kesakitan discogenic, dan orang tua menderita spondyloarthrosis..

  Bagi pesakit yang mengalami perubahan artritis pada sendi kostal-vertebra, kekakuan pagi di kawasan toraks adalah ciri, yang berkurang selepas pemanasan atau gosokan. Sindrom nyeri bertambah apabila cuaca berubah. Pemburukan sindrom kesakitan adalah "sifat mekanikal", iaitu, ia semakin meningkat setelah bersenam, oleh itu gejala meningkat pada siang hari. Kesakitan hilang jika pesakit berbaring di permukaan rata.

  Kesakitan pada arthrosis pada sendi lumbal berlaku di punggung bawah, memancar ke punggung, pangkal paha dan perut. Pesakit menggambarkannya sebagai penyebaran dan penyebaran, menempati kawasan sekurang-kurangnya telapak tangan, dan dengan sindrom radikular, batas kesakitan terhad kepada satu titik. Duduk di permukaan rata di punggung dengan lutut dibengkokkan melegakan. Rasa sakitnya diperparah dengan berdiri lama, setelah lama berjalan di kasut tumit tinggi. Ini kerana sendi faset berlebihan pada kedudukan ini..

  Perubahan degeneratif pada sendi dan cakera intervertebral juga dikesan pada segmen serviks bawah. Di tulang belakang serviks, sendi terletak secara mendatar dan mempunyai penyimpangan posterior. Ciri-ciri struktur anatomi sendi ini menyebabkan arthrosis tulang belakang serviks uncovertebral, yang berkembang pada 55% pesakit. Vertebra serviks dari ketiga hingga ketujuh mempunyai proses berbentuk cangkuk (tidak serupa). Dengan penipisan cakera intervertebral, jarak antara vertebra menurun dan proses berbentuk cangkuk menyentuh, membentuk sendi palsu. Ini adalah sendi kecil dengan bantalan artikular melengkung dan bersebelahan dengan annulus fibrosus antara vertebra.

  Membentuk sebagai tambahan kepada sendi utama, mereka membentuk kompleks artikular tunggal. Pada masa kanak-kanak, sendi ini tidak dikesan, tetapi timbul dalam proses pembengkakan kerangka. Adalah berbahaya jika vertebra C5-C6 terjejas, yang sudah mempunyai saluran tulang yang sempit. Arteri vertebra melaluinya - dengan perubahan ketara pada vertebra, ia dimampatkan. Arthrosis sendi uncovertebral dianggap sebagai komplikasi penyakit utama - osteochondrosis tulang belakang serviks. Rawatan merangkumi ubat-ubatan anti-radang, magnetoterapi, CMT, elektroforesis dengan ubat penahan sakit (procaine atau lidocaine), fonoforesis dengan hidrokortison, latihan urut dan terapi.

  Istilah polyarthrosis (kod ICD-10 M15) bermaksud arthrosis lebih daripada satu sendi. Jangan mengelirukan kekalahan dua sendi simetri. Polyarthrosis adalah primer dan sekunder. Yang terakhir berlaku pada pesakit dengan polyarthritis metabolik - gout, arthropathy pirofosfat, atau ochronosis.

  Polyarthrosis primer dijelaskan oleh saintis Inggeris J. Kellgren dan R. Moore - mereka menyebutnya "osteoarthritis umum", istilah penyakit Kellgren juga dijumpai. Ini adalah lesi pada semua sendi dan tulang belakang, iaitu penyakit degeneratif sistemik sistem muskuloskeletal.

  Penyebab arthrosis

  Perkembangan penyakit ini dipengaruhi oleh banyak faktor, antara yang paling penting dibezakan:

  • Penyebab tempatan: kecederaan, displasia sendi, gangguan paksi sendi, anomali perkembangan, kelemahan otot, hipermobiliti sendi.
  • Punca sistemik: jantina, status hormon, ketumpatan mineral tulang, kecenderungan genetik, komorbiditi. Lebih kerap wanita sakit, yang dikaitkan dengan ciri-ciri hormon badan. Penyakit berikut membawa kepada kerosakan sendi: diabetes mellitus, gout, penyakit tisu penghubung sistemik, kegemukan, yang juga merupakan faktor risiko perkembangan penyakit. Hipertensi penting, dislipidemia dan peningkatan kadar gula disertai dengan osteoartritis. Setiap faktor ini penting dalam perkembangan dan perkembangan arthrosis. Peningkatan tekanan membawa kepada iskemia tulang subkondral, dislipidemia disertai dengan pelanggaran metabolisme lipid, yang juga menyebabkan perubahan pada sendi. Osteoartritis dan osteoarthropathy diabetes berkembang 6-10 tahun selepas diagnosis diabetes mellitus. Tisu tulang kurang disesuaikan dengan hipoksia dan glikolisis anaerob. Ini membawa kepada perubahan tulang yang muncul lebih awal daripada tisu lembut dan luka kulit. Perubahan yang paling ketara pada tulang dan ligamen diperhatikan di kawasan kaki. Lesi tulang dan sendi pada diabetes mellitus termasuk osteoporosis, patah patologi, osteolisis, hiperostosis, dislokasi spontan. Osteopati diabetes berkembang secara berperingkat: perubahan tulang dalam bentuk osteoporosis, sklerosis subkondral dengan osteofit, dan kemudian berlakunya kecacatan kaki.
  • Faktor luaran: tekanan sukan dan profesional. Arthrosis awal didiagnosis pada atlet profesional, kerana sukan yang berterusan membebankan sistem muskuloskeletal. Juga, keadaan sendi bergantung pada profesi dan keadaan kerja pesakit. Penyakit ini berkembang jika seseorang bekerja dengan alat yang bergetar, membawa banyak beban, bekerja dengan sokongan di lututnya. Oleh itu, untuk rawatan yang berkesan, disarankan untuk menghadkan aktiviti sukan dan mengubah keadaan kerja..

  Gejala arthrosis

  Simptom kesakitan adalah manifestasi utama penyakit sendi kronik dari mana-mana penyetempatan. Kesakitan inilah yang menentukan disfungsi sendi dan mempengaruhi kualiti hidup pesakit..

  Gejala arthrosis pergelangan kaki

  Kesakitan, kekejangan dan kecacatan sendi adalah gejala utama. Tanda pertama penyakit ini adalah sakit kecil pada pergelangan kaki dan sendi kaki, yang menahan tekanan yang paling besar pada siang hari. Keterukan kesakitan pada jari kaki bergantung pada aktiviti fizikal dan jangka masa tinggal di kaki. Meteosensitiviti juga berkembang. Osteoartritis kaki juga dicirikan oleh kesakitan awal jangka pendek (disebut sakit permulaan), yang muncul semasa peralihan dari merehatkan kaki ke melakukan pergerakan. Kesakitan awal pada sendi hujung bawah dikaitkan dengan geseran permukaan artikular - serpihan pemusnahan tulang rawan dan tulang menetap di atasnya. Pada awal pergerakan, detritus dikeluarkan (didorong keluar) dan rasa sakit dikurangkan dengan ketara. Dengan perkembangan prosesnya, rasa sakit selalu dapat mengganggu, dan bukan hanya semasa bersenam. Penderitaan malam yang kekal dan kusam juga mungkin terjadi, yang berkaitan dengan stasis vena pada bahagian subkondral tulang, serta peningkatan tekanan di dalam tulang. Dengan arthrosis dan ubah bentuk sendi pergelangan kaki yang teruk, sekatannya (sendi kaku) dapat diperhatikan.

  Arthrosis siku

  Sekiranya arthrosis berlaku dengan sinovitis, selain kesakitan semasa pergerakan dan rehat, terdapat pembengkakan, kekakuan pagi, dan peningkatan suhu tempatan. Sekiranya kekejangan otot refleks berlaku, pergerakannya terhad dan kontraksi otot tendon mungkin terbentuk. Sendi "membeku" pada kedudukan lenturan atau pemanjangan. Pesakit mengadu rasa "terkunci" pada sendi siku. Ia disebabkan oleh potongan tulang rawan atau tulang yang terperangkap di antara permukaan artikular dan pergerakan yang menyekat. Pada peringkat kemudian, pesakit melihat parestesi di jari kelingking dan jari manis. Ia dikaitkan dengan pembengkakan sendi siku. Saraf ulnar berjalan di terowong yang sempit, dan bengkak di kawasan sendi memberi tekanan pada saraf, sehingga parestesi terjadi. Kontraktur sendi juga menyebabkan tekanan pada tisu yang mengelilingi saraf.

  Gejala khas arthrosis jari adalah rasa sakit ketika bergerak, kekakuan pagi atau kekakuan yang timbul pada satu atau lebih sendi. Tanda-tanda khas kerosakan pada sendi tangan adalah simpul Heberden dan Bouchard. Pertumbuhan tulang dengan ubah bentuk dan subluksasi ini lebih kerap berlaku pada jari I, II dan III. Sekiranya terdapat tanda-tanda klasik seperti itu, pesakit yang berusia lebih dari 55 tahun dapat didiagnosis dengan tepat dengan osteoartritis tangan..

  Artritis reumatoid

  Tidak seperti osteoartritis, ia berkembang pada usia lebih awal (30-40 tahun). Ia dicirikan oleh:

  • kekakuan tangan pada waktu pagi (lebih daripada 20-30 minit);
  • peningkatan kesakitan pada waktu rehat dan penurunan di dalamnya dengan pergerakan;
  • tanda ciri: kerosakan simetri dan peningkatan jumlah sendi;
  • kecacatan tangan progresif.

  Osteoartritis sendi maxillofacial

  Manifestasi osteoartritis sendi temporomandibular pada tahap lakrimasi tidak dinyatakan. Pesakit kadang-kadang terganggu oleh kesakitan ringan. Pemeriksaan sinar-X menunjukkan pemadatan tepi tulang kepala proses rahang, fossa dan tuberkel artikular. Manifestasi klinikal ubah bentuk osteoartritis sendi rahang ketara dan bergantung kepada tahap kecacatan. Pesakit mengadu sakit berterusan, yang meningkat dengan pergerakan rahang. Dengan arthrosis sendi wajah, rasa sakit yang berterusan tidak hanya di rahang, tetapi juga di telinga dan bahagian temporal tengkorak. Apabila mulut dibuka, terdapat batasan isipadu, penyimpangan rahang (penyimpangan dari garis tengah ketika membuka mulut), krepitus atau klik artikular. Pemeriksaan sinar-X menunjukkan peningkatan dalam kepala proses rahang dan perubahan ketara pada bentuknya oleh osteofit.

  Analisis dan diagnostik

  Kajian klinikal dan biokimia umum dilakukan, walaupun perubahan di dalamnya tidak dapat dikesan atau jarang dikesan. Pemeriksaan ini dilakukan untuk tujuan diagnosis pembezaan dengan rheumatoid arthritis dan gout, serta untuk mengenal pasti penyakit bersamaan dan kontraindikasi untuk menetapkan ubat. Peningkatan sederhana dalam ESR dan CRP diperhatikan dengan sinovitis, dan peningkatan yang lebih ketara pada penyakit lain.

  Sekiranya tusukan sendi dilakukan dengan kajian mengenai cecair sinovial, maka dengan osteoarthritis ia mempunyai watak bukan radang, telus (mungkin sedikit mendung), dengan kepekatan leukosit yang sederhana.

  Pemeriksaan sinar-X. Ini adalah kaedah diagnostik yang paling biasa dan dikaji dengan baik. Ia membolehkan anda mengenal pasti osteofit, penyempitan celah sendi dan sklerosis subkondral. Gejala sinar-X yang paling penting adalah lebar ruang sendi, yang secara tidak langsung membolehkan seseorang menilai keadaan tulang rawan itu sendiri. Terdapat norma untuk ruang bersama sinar-X.

  Gejala sinar-X khas arthrosis sendi tangan: penyempitan jurang yang tidak rata, kekurangan kalsifikasi tulang rawan, ubah bentuk tulang (nod Bouchard atau Heberden), ketiadaan gangguan mineralisasi (hanya orang tua yang mengalami osteoporosis) dan ketiadaan hakisan.

  MRI, komputasi tomografi, ultrasound jarang digunakan untuk diagnosis.

  Rawatan arthrosis

  Tujuan rawatan adalah untuk memperlambat perkembangan penyakit dan mencegah pembedahan. Semasa menetapkan rawatan, doktor menggunakan cadangan Eropah (ESCEO) untuk rawatan osteoartritis. Dalam setiap kes, pilihan rawatan ditentukan oleh keberkesanan dan keselamatan ubat-ubatan, tindak balas terhadap rawatan, kadar perkembangan dan prognosis..

  Rawatan bukan pembedahan merangkumi:

  • Ubat anti-radang bukan steroid.
  • Analgesik.
  • Glukokortikoid.
  • Relaksan otot.
  • Chondroprotectors (ubat bertindak perlahan, mengubah secara struktural).
  • Pengurangan berat.

  Pemulihan fizikal (terapi senaman, batasan latihan, pembetulan gangguan ortopedik, penstabilan sendi yang berpenyakit).

  Memunggah sendi dalam tahap yang teruk (berjalan dengan tongkat, menggunakan tongkat, pejalan kaki dan alat lain.

  Pembetulan dengan bantalan lutut, penyokong instep dan orthosis. Sekiranya berlaku kerosakan pada bahagian tengah sendi lutut dan dengan kecacatan varus, orthosis lutut dan sol berbentuk baji digunakan. Untuk arthrosis sendi carpometacarpal dan metatarsophalangeal pertama dengan hallux valgus, splints dan orthoses digunakan.

  Semua kaedah ini akan membantu, jika tidak untuk menyembuhkan sendi di rumah, untuk mengekalkannya dalam satu keadaan tanpa perkembangan proses degeneratif dan eksaserbasi. Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) merujuk kepada terapi simptomatik dan digunakan untuk memperbaiki keadaan dan kualiti hidup pesakit.

  NSAID menyebabkan kesan sampingan dari saluran gastrointestinal: hakisan, bisul, kadang-kadang pendarahan dan perforasi. Dan NSAID bukan selektif sangat berbahaya dalam hal ini. Untuk mengurangkan risiko berlakunya kejadian buruk, anda perlu menggunakan ubat ini secara topikal dan profilaksis mengambil ubat gastroprotektif.

  Dengan arthrosis satu sendi (arthrosis bahu, arthrosis sendi siku, sendi metatarsophalangeal 1 jari atau pergelangan kaki), salap boleh digunakan secara topikal, dan jika pesakit mengalami polyarthrosis, lebih baik mempengaruhi prosesnya secara sistematik - tablet di dalam atau suntikan mana-mana ubat dari kumpulan NSAID. Penggunaan NSAID dengan kesan analgesik yang jelas diperlukan untuk melegakan kesakitan, tetapi ia harus digunakan untuk waktu yang singkat dan hanya pada hari-hari pertama yang memburukkan lagi. NSAID bukan selektif untuk melegakan kesakitan adalah Ketoprofen dan Naisylate penghilang rasa sakit.

  Ketoprofen (ubat Artrozilen, Ketonal Duo, OKI, Flamax) adalah ubat pilihan untuk terapi simptomatik jangka pendek osteoartritis, terutama dengan peningkatan risiko komplikasi kardiovaskular. Ketoprofen - NSAID dengan tindakan terapeutik yang terbukti dan keselamatan relatif selama beberapa dekad telah digunakan dalam amalan klinikal.

  Naysylate (amtolmetin guacil), walaupun fakta bahawa ia adalah NSAID yang tidak selektif, mempunyai kesan gastroprotektif. Untuk kesakitan akut, dos harian maksimum ialah 1800 mg, dan apabila intensiti menurun, 1200 mg (1 tablet dua kali sehari). Ubat ini boleh diterima dengan baik walaupun dengan penggunaan yang berpanjangan (enam bulan), yang penting dalam sindrom kesakitan kronik.

  Memandangkan banyak pesakit, kerana keadaannya, terpaksa mengambil ubat anti-radang untuk waktu yang lama, rawatan artritis dan arthrosis yang berkesan terdiri daripada menetapkan generasi baru NSAID dari kumpulan perencat COX-2 terpilih. Kumpulan ubat ini tidak mempengaruhi pengeluaran prostaglandin dalam mukosa gastrik, oleh itu, risiko reaksi buruk dari saluran gastrointestinal (ulser, erosi, pendarahan) apabila diambil adalah 50% lebih rendah daripada pada NSAID generasi pertama. Mereka juga tidak memberi kesan negatif pada tulang rawan..

  Ubat ini mempunyai pelbagai bentuk pelepasan (tablet bersalut, kapsul, supositoria, suntikan, gel), yang memungkinkan untuk menggunakannya secara meluas di rumah, dengan menggabungkan pelbagai bentuk dos. Menurut kajian, tidak ada perbezaan yang ketara dalam keberkesanan bentuk topikal dan oral. Yang terakhir lebih disukai pada pesakit yang sakit kritikal. Bentuk lisan tidak dapat digunakan untuk waktu yang lama, namun bentuknya dapat digunakan dalam kursus setelah beberapa saat.

  Adalah mungkin untuk membezakan persediaan moden celecoxib (Celebrex, Coxib, Celecoxib, Dilaxa), rofecoxib (Viox), etoricoxib (Arcoxia, Bixitor, Atorica, Etorikoxib-Teva), meloxicam (Movalis, Artrozan, Melox, Meloxicam-Teva) Nise, Naisulid, Nimesil). Sekiranya ubat bukan steroid bukan selektif digunakan, maka perlu digabungkan dengan agen gastroprotektif untuk mengurangkan reaksi buruk dari saluran gastrointestinal (Omeprazole, Pariet, Emanera, Khairabezol, Nexium, Neo-Zext, Esomeprazole SZ).

  Kumpulan seterusnya adalah ubat bertindak lambat dengan kesan pengubahsuaian secara struktural: diacerein, chondroprotectors, persediaan asid hyaluronik, sebatian yang tidak dapat disenyapkan (alpukat dan soya). Chondroprotectors muncul dalam cadangan Liga Antirheumatik Eropah pada tahun 2003 untuk rawatan arthrosis sendi lutut. Chondroprotectors dibahagikan kepada satu komponen (mengandungi glukosamin sulfat atau kondroitin sulfat) dan digabungkan (mengandungi kedua-dua bahan yang diperlukan untuk tulang rawan artikular).

  Chondroitin sulfate - komponen asas tisu penghubung, memastikan fungsi mekanikal sendi yang normal, merangsang sintesis kolagen, mempunyai kesan anti-radang, menormalkan metabolisme, dan mengurangkan apoptosis chondrocyte. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa kesan maksimum ubat berdasarkan kolesterol ditunjukkan setelah pengambilan dari 3 hingga 12 bulan (dos 800-1000 mg / hari.).

  Glukosamin merangsang biosintesis asid hyaluronik, kolagen dan glikosaminoglikan. Glukosamin sulfat dan glukosamin hidroklorida digunakan sebagai ubat. Didapati bahawa glukosamin sulfat menekan manifestasi klinikal gonarthrosis (sendi lutut) dan hampir tidak mempengaruhi proses pada sendi pinggul. Chondroitin sulfate berkesan di semua tempat utama arthrosis.

  Hari ini terdapat banyak pilihan ubat dalam kumpulan ini, mereka berbeza dalam pengilang dan dosnya. Ubat Don (bahan aktif glukosamin sulfat) boleh didapati dalam tablet 750 mg. Arahan menunjukkan toleransi ubat yang baik, yang mesti diambil 1 tablet 2 kali sehari. Penghilang rasa sakit diperhatikan selepas 2-3 minggu mengambil ubat. Kursus minimum adalah 1.5-2 bulan. Apabila diambil bersama dengan NSAID, kesan anti-radang dan analgesik dipertingkatkan. Harga ubat dalam tablet adalah 60 biji. antara 1398 rubel. sehingga 1430 gosok.

  Makanan tambahan Stoparthrosis (Romania) juga merupakan sumber tambahan glukosamin sulfat. Terdapat dalam bentuk butiran. Kandungan sachet ditambahkan ke 50 ml air dan diminum. Orang dewasa diberikan 1 sachet sehari. Tempoh kursus adalah dari 3 hingga 6 bulan. Anda juga boleh menamakan kapsul Structum (chondroitin sulfate) dan Artiflex (bahan aktif glukosamin sulfat).

  Manfaat penggunaan bahan-bahan ini secara kompleks adalah lebih tinggi, kerana meningkatkan keupayaan antara satu sama lain. Adalah penting bahawa chondroprotectors mesti digunakan secara berkala dalam kursus (sekurang-kurangnya dua kali setahun). Tidak masuk akal untuk mengambilnya dari kes ke kes. Untuk mendapatkan kesan maksimum chondroprotectors, dos ubat mestilah mencukupi. Dos glukosamin harian adalah 1500 mg, dan kondroitin adalah 1000 mg. Tempoh kursus mestilah sekurang-kurangnya 80 hari setahun selama 3-5 tahun.

  Adalah mungkin untuk diperhatikan persiapan kompleks untuk pemberian oral yang mengandungi kondroitin sulfat, glukosamin hidroklorida (atau sulfat) dan beberapa komponen lain: Artra, Artron Complex, Flex-a-Min complex, Osteoarttizi, Active plus, Protecon, Chondroitin complex. Penyediaan gabungan Fleksinovo (Poland) mengandungi kolagen jenis II, kondroitin sulfat, glukosamin sulfat, vitamin C, asid hyaluronik, dan ekstrak akar halia. Seperti yang anda lihat, ubat ini dilengkapi dengan ekstrak akar halia, yang mempunyai kesan anti-radang dan analgesik, di samping itu, halia mengandungi vitamin C, B1, B2, kalium, zink dan asid amino.

  Untuk suntikan, syarikat farmaseutikal menawarkan penyelesaian kondroitin sulfat: ubat Chondroguard, Mukosat, Arteja, Artrox, Alflutop. Penyelesaian suntikan glukosamin diwakili oleh ubat Rumalon, Sustagard, Artro, Sinatra, Osteolon. Ulasan pesakit mengenai chondroprotectors adalah positif, tetapi semua orang menyatakan bahawa kemasukan jangka panjang diperlukan - sekurang-kurangnya 3 bulan.

  Ubat lambat bertindak dan rawatan patogenetik osteoartritis adalah diacerein (ubat Diaflex). Ia mempunyai kesan pro-anabolik pada tulang rawan, mengurangkan kesakitan dan tahap pemusnahan tulang rawan, melambatkan proses penyempitan ruang sendi. Ubat ini meningkatkan fungsi sendi semasa kemasukan dan selepas tamat kursus - mempunyai kesan yang lama. Kesannya berlaku dalam 2-4 minggu, dan signifikan secara klinikal pada 5-6 minggu. Diaflex mempunyai keberkesanan yang sama dengan NSAID dalam mengurangkan kesakitan, tetapi tidak menyebabkan kesan sampingan. Ini adalah ubat yang menjanjikan untuk rawatan sebarang bentuk osteoartritis. Dos berkesan adalah 100 mg / hari dan tidak boleh dinaikkan.

  Tahap rawatan seterusnya dengan keberkesanan terapi sebelumnya adalah pemberian glukokortikoid dan asid hyaluronik intra-artikular. Pentadbiran intra-artikular memerlukan petunjuk yang munasabah. Kedua-dua jenis rawatan berbeza dalam kelajuan kesannya - ia lebih ketara dalam glukokortikoid, tetapi berumur pendek, kesan analgesik asid hyaluronik kurang jelas, tetapi berlangsung enam bulan selepas 2-3 suntikan. Untuk menekan keradangan dan mengurangkan kesakitan dengan berkesan, glukokortikosteroid disuntik ke dalam sendi (Diprospan, Flosteron, Kenalog).

  Pentadbiran intra-artikular persediaan asid hyaluronik juga diamalkan. Asid hyaluronik adalah komponen semula jadi tisu penghubung dan terdapat dalam kepekatan tinggi di rongga sinovial. Penyelidikan menyokong kesan anti-radang bahan ini kerana ia menghalang pengeluaran sitokin pro-radang utama. Baru-baru ini, penggunaan sediaan asid hyaluronik sering digunakan. Pada masa yang sama, ada yang menganggap keberkesanannya pada osteoartritis rendah, sementara yang lain berpendapat bahawa ubat ini mengurangkan rasa sakit, kekakuan, dan berulang kali pentadbiran dapat menunda operasi. Adant, Singial, Suplazin, Ostenil plus - persediaan asid hyaluronik dalam larutan. Biasanya 5 suntikan dilakukan.

  Ubat berdasarkan asid hyaluronik Chondroreparant Hyalripier boleh didapati dalam dua bentuk - untuk pentadbiran intra-artikular dan periartikular (periarthritis, tendinitis, enthesopathy). Yang terakhir ini boleh digunakan secara khusus untuk penyakit tulang belakang (osteochondrosis dan spondylosis).

  Kursus rawatan tempatan melibatkan 3-5 suntikan setiap dua minggu. Ubat Chondroreparant Gialripayer digunakan sebagai monoterapi dan digabungkan dengan NSAID, glukosamin dan kondroitin. Untuk tujuan penggantian sementara dan pengisian cecair sinovial dalam sindrom kesakitan, ubat Synvix digunakan - sebagai pengganti cecair sinovial, bahan aktifnya adalah Hilan G-F 20. Ia adalah analog biologi hyaluronan (komponen cecair sinovial). Ubat ini disuntik ke dalam sendi dalam jumlah 2 ml 3 kali dengan selang satu minggu..

  Sebatian avokado dan soya yang tidak dapat disenyawakan juga disyorkan untuk osteoartritis. Ini adalah sediaan herba yang mempunyai kesan positif terhadap metabolisme pada tisu tulang dan tulang rawan. Mereka mengurangkan kesakitan dan meningkatkan fungsi sendi. Dari ubat yang telah terbukti keberkesanannya, Piaskledin 300 boleh dipanggil, yang merangsang sintesis kolagen dan menghalang sintesis interleukin 1, 6, 8 dan prostaglandin E2. Dengan mempengaruhi mediator pro-inflamasi, bahan aktif mengurangkan katabolisme tulang rawan dan menekan proses penurunannya. Ia ditetapkan pada 300 mg sehari selama 3 bulan atau lebih. Terdapat penurunan keperluan untuk mengambil NSAID, yang berterusan selama 2 bulan setelah penarikan Piaskledin.

  Dalam rawatan yang kompleks, vitamin memainkan peranan tertentu, khususnya vitamin C, yang merupakan kofaktor enzim yang diperlukan untuk penghasilan kolagen oleh tubuh. Mengambil vitamin C mengurangkan risiko terkena osteoartritis, tetapi kesan asid askorbik terhadap perkembangan penyakit ini belum terbukti. Mengambil dos asid askorbik dengan makanan adalah pencegahan kerosakan tulang.

  Penurunan berat badan sekurang-kurangnya 10% dari asas adalah penting dalam rawatan penyakit ini. Menurunkan berat badan membantu meningkatkan fungsi sendi dan mengurangkan kesakitan. Dengan osteoartritis, gimnastik, senaman pada simulator, penggunaan alat yang meringankan beban pada sendi ditunjukkan. Balneoterapi disyorkan dalam tempoh pengampunan.

  Arthrosis sendi pergelangan tangan dan tangan: rawatan

  Lesi pada sendi pergelangan tangan dan sendi tangan disertai dengan kekakuan pada waktu pagi, serta rasa sakit di kawasan pergelangan tangan, yang semakin meningkat setelah bersenam dan ketika cuaca berubah. Untuk menghilangkan gejala ini dan meningkatkan fungsi tangan, lebih baik menggunakan NSAID topikal yang tidak menyebabkan perubahan pada saluran gastrousus dan fungsi ginjal. Krim atau gel tidak kalah dengan bentuk oral. Mereka boleh digunakan hingga 2 minggu hingga 3-4 kali sehari. Untuk melincirkan sendi kecil tangan dan kaki, gunakan krim atau gel tidak lebih daripada 2-3 cm. Ubat ini digunakan untuk masa yang terhad dan hanya "berdasarkan permintaan". Arthrosis jari adalah petunjuk untuk penggunaan sediaan sulfat chondroitin, yang, dengan penggunaan yang berpanjangan, menghilangkan rasa sakit dan meningkatkan fungsi yang terganggu.

  Dengan kekalahan sendi kecil tangan, pengembangan sendi dan latihan yang bertujuan meningkatkan kemahiran motor halus dan meningkatkan kekuatan otot adalah relevan. Pemakaian ortosis jangka panjang ditunjukkan untuk menghilangkan rasa sakit pada sendi metacarpal-pergelangan tangan.

  Fisioterapi digunakan secara meluas. Sekiranya kita menganggap rheumatoid arthritis, yang berlanjutan dengan lesi jari yang dominan, maka itu adalah penyakit yang lebih serius di mana kelengkungan jari dan disfungsi tangan yang teruk berkembang pesat. X-ray tangan digunakan untuk menentukan tahap rheumatoid arthritis.

  Rheumatoid arthritis darjah 2 dicirikan oleh osteoporosis periartikular, penampilan pencerahan sista pada tulang pergelangan tangan dan penyempitan ruang sendi dari banyak sendi tangan. Pada peringkat ini, perubahan erosif pada sendi (pemusnahan tulang) dan kecacatan tepi kecil mungkin sudah muncul. Tidak ada kecacatan, subluksasi atau ankylosis tulang. Walau bagaimanapun, perubahan tulang yang ada dimanifestasikan oleh rasa sakit dan kekakuan, jadi pesakit selalu menerima terapi asas (prednisolone, methotrexate) dan ubat anti-radang bukan steroid berdasarkan permintaan. Suntikan glukokortikoid ke sendi tangan tidak digalakkan, tetapi sekiranya terdapat sinovitis yang teruk, kemasukannya ke sendi interphalangeal dibenarkan.

  Rawatan arthrosis pergelangan kaki

  Rawatan arthrosis kaki bermula dengan pemberian topikal NSAID. Sekiranya berlaku kerosakan pada sendi kecil kaki, anda boleh menggunakan krim atau gel (Nise, Dolgit, Voltaren emulgel, Nimid) dan membuat kompres dengan Dimexide. Sekiranya ini tidak membantu, mereka beralih menggunakan ubat bukan steroid melalui mulut. Dengan kesakitan berterusan dan ketidakberkesanan NSAID, masalah pentadbiran ubat intra-artikular dipertimbangkan.

  Kesakitan yang teruk menunjukkan proses keradangan, oleh itu, pengenalan glukokortikoid disyorkan. Prosedur ini dilakukan tidak lebih dari satu atau dua kali dalam setahun. Peningkatan selepas satu suntikan dicatat dalam sebulan.

  Sekiranya tidak ada keradangan, suntikan sediaan asid hyaluronik dianjurkan, yang memberikan peningkatan keadaan selama 6-12 bulan. Penyelesaian terbaik untuk menjaga keadaan tulang rawan bukan hanya suntikan asid hyaluronik, tetapi juga faktor pertumbuhan dan ekstrak dari tisu adiposa. Apabila kesakitan reda, mereka melakukan latihan untuk kaki, yang boleh didapati di Internet dan menghubungkan rawatan dengan ubat-ubatan rakyat, yang akan dibincangkan di bawah.

  Rawatan arthrosis uncovertebral tulang belakang serviks

  Arthrosis uncovertebral disertai dengan rasa sakit dan keradangan teruk pada sendi tulang belakang serviks. Keistimewaan sendi faset adalah bahawa mereka mengandungi sebilangan besar ujung saraf dan impuls yang menyakitkan berlaku ketika kapsul terlentang. Dengan sindrom kesakitan yang teruk, penggunaan glukokortikosteroid ditunjukkan - Diprospan. Kelebihan ubat ini adalah kandungan dua garam: satu - cepat memberi kesan terapeutik (selepas beberapa minit), dan yang kedua memberikan kesan jangka panjang yang berkaitan dengan penyerapan yang sangat perlahan dan tempoh penghapusan yang lama.

  Ubat kedua yang digunakan untuk sindrom kesakitan spondylogenic adalah etoricoxib (ubat Arcoxia, Bixitor). Dalam tempoh akut, ubat ini digunakan pada dos 120 mg, tetapi tempoh rawatan dalam dos ini tidak boleh lebih dari 7-8 hari. Biasanya, cukup untuk menggunakannya selama 2-3 hari, dan kemudian, bergantung pada intensiti kesakitan, pesakit dipindahkan ke dos 90 atau 60 mg sehari. Secara amnya, tempoh rawatan dengan etoricoxib adalah 10-14 hari. Separuh hayat ubat ini cukup lama (22 jam), jadi ubat ini diresepkan sekali sehari dan penting untuk diambil pada masa yang sama.

  Cara merawat arthrosis sendi siku?

  Rawatan tidak berbeza dengan cadangan asas yang dinyatakan di atas.

  Rawatan osteoarthritis sklerosis dan ubah bentuk sendi temporomandibular terdiri daripada prostetik yang rasional, yang sering menjadi penyebab patologi ini. Untuk tujuan anestesia, prosedur elektroforesis dengan trimecaine atau lidocaine dilakukan. NSAID (selektif dan tidak selektif) dan suntikan hidrokortison intra-artikular ditetapkan. Dalam kes yang teruk, dengan arthrosis yang cacat, rawatan pembedahan ditunjukkan (penyingkiran meniskus, memodelkan kepala proses rahang).

  Rawatan arthrosis gred 3 tanpa pembedahan adalah sukar. Dalam rawatan arthrosis, amalan menetapkan dari sederhana hingga kompleks digunakan. Sekiranya seorang pesakit telah menerima rawatan konservatif selama bertahun-tahun, termasuk pemberian asid hyaluronik dan glukokortikoid, dan ini tidak memberikan hasil yang diinginkan, bagaimana merawat dalam kes ini? Kesan yang baik diperhatikan dari penggunaan faktor pertumbuhan - pengenalan pada sendi plasma pesakit, diperkaya dengan platelet (Plasmolifting of the sendi). Ekstrak dari tisu adiposa pesakit juga dimasukkan ke dalam sendi. Biasanya prosedur ini digunakan sebagai sandaran apabila kaedah lain telah habis dan persoalan penggantian sendi menjadi. Walau bagaimanapun, mustahil untuk memasukkan daya tarikan ke dalam sendi di mana ruang sendi sama sekali tidak ada - dalam kes ini, ia tidak akan berakar.

  Prosedur ini dilakukan di bawah anestesia tempatan atau umum. Lemak subkutan diambil (kawasan dinding perut anterior), yang disalurkan melalui sistem untuk menghilangkan kekotoran (darah, lendir) dan memindahkan tisu adiposa ke dalam suspensi homogen. Filtrat yang dihasilkan kaya dengan sel progenitor, yang kemudiannya diubah menjadi sel tulang rawan, dan disuntik ke dalam sendi. Hari ini sel stem juga digunakan. Oleh itu, pada tahap ini, suntikan intra-artikular invasif minimum dapat dikeluarkan, yang tidak dapat dilakukan pada tahap keempat. Dalam kes ini, tidak mungkin masuk ke dalam sendi, kerana tidak ada ruang bersama.

  Rawatan arthrosis dengan ubat-ubatan rakyat

  Sebagai tambahan kepada terapi ubat, ubat-ubatan rakyat boleh digunakan. Apa yang paling biasa digunakan di rumah? Sekiranya terdapat arthrosis jari atau kaki, anda boleh mandi dengan air laut - untuk 1 liter air panas anda perlu mengambil 1 sudu garam. Anda boleh mengambil garam yang boleh dimakan kasar dalam jumlah yang sama dan menambah satu sudu teh iodin. Pembalut garam dengan larutan garam 9-10% juga digunakan pada sendi yang terjejas. Untuk 1 liter air panas, ambil 90 g garam meja. Kain kapas dibasahi dengan baik dalam larutan, dibungkus dengan sederhana dan dililit pada sendi. Mereka tidak menggunakan bungkus plastik, mereka hanya membungkus sendi dengan tuala. Prosedurnya dilakukan pada waktu malam.

  Oleh kerana arthrosis sering dikaitkan dengan pemendapan garam berlebihan, banyak yang berminat bagaimana membuang garam dari badan. Untuk menggunakan kaedah yang terkenal membersihkan beras rendaman rebus, yang dimakan ketika perut kosong. Dicadangkan juga membuang garam dengan menggunakan rebusan daun salam. Harus dikatakan bahawa keberkesanan kaedah ini dipersoalkan..

  Merebus akar burdock juga digunakan sebagai kompres. Kaldu disediakan dari satu sudu akar burdock dan dua gelas air panas. Bahan mentah direbus dengan api kecil selama 20 minit, ditapis dan digunakan panas untuk kompres. Kaldu mempunyai kesan anti-radang dan analgesik. Jus segar dari daun muda, yang digunakan secara dalaman, berguna. Daun digulung dalam penggiling daging dan diperah. Ambil 1 sudu 3 kali sebelum makan selama seminggu. Jusnya pahit, jadi anda boleh menambah madu, sedikit air rebusan dan minum. Daun burdock juga dituai dan dibekukan. Selepas pencairan dan pemanasan, ia disapu pada sendi. Pengeringan daun muda secara keseluruhan adalah mungkin, dan jika perlu, ia dikukus dan juga digunakan dalam bentuk kompres.

  Selalunya disyorkan untuk mengambil gelatin yang dilarutkan dalam air. Ia diperoleh dengan pencernaan tulang rawan dan tendon. Produk ini mengandungi protein kolagen (85%), asid amino dan mineral surih yang bermanfaat untuk charter. Mengembalikan kekurangan kolagen, pengambilan gelatin memudahkan perjalanan arthrosis.

  Menurut resipi, pada waktu petang, ambil 2 sudu kecil untuk 50 ml air sejuk. agar-agar, kacau dan biarkan hingga pagi. Pada waktu pagi, jus atau air suam ditambahkan ke gelatin yang bengkak dan diminum semasa perut kosong. Pemulihan memerlukan 150 g gelatin (selama 3 bulan), setelah setahun rawatan diulang. Gelatin juga mempunyai analog herba - agar-agar dan pektin. Gelatin, sebagai produk dengan kandungan protein tinggi, tidak diinginkan untuk digunakan untuk banyak penyakit:

  • peningkatan pembekuan darah;
  • disfungsi buah pinggang dan pundi hempedu;
  • buasir dan sembelit;
  • patologi kardiovaskular.

  Adakah mungkin untuk memanaskan kawasan sendi?

  Dengan arthrosis dan sekiranya tiada keradangan aktif, anda boleh memanaskan sendi dengan panas kering. Di rumah, ini boleh dilakukan dengan menggunakan garam panas, yang kemudian dilipat ke dalam beg linen yang ketat dan disapukan pada sendi yang sakit. Ini boleh menjadi parafin atau ozokerite, yang boleh dibeli di farmasi dan digunakan mengikut arahan. Aplikasi parafin termal atau ozokerite meningkatkan peredaran darah tempatan dan mengurangkan kesakitan.

  Memampatkan dengan Dimexidum membantu melegakan keradangan dan kesakitan. Ubat itu dicairkan dengan air suam dalam jumlah yang sama. Untuk kompres untuk satu sendi, biasanya ambil satu sudu Dimexide dan tambahkan jumlah air yang sama. Penyelesaian yang dihasilkan diresapi dengan pembalut (sehelai kain) dan disapukan pada sendi, ditutup dengan bungkus plastik di atas, terlindung dan terpaku. Simpan kompres selama 30-40 minit. Untuk meningkatkan kesan pada sendi, anda boleh menggunakan salap berasaskan NSAID, dan menggunakan kompres dengan larutan Dimexide di atas. Dalam kes ini, ia bertindak sebagai konduktor, memberikan salap ke lapisan kulit yang lebih dalam. Kompres komposisi yang lebih kompleks mungkin mengandungi, selain dimexide, larutan lidokain, analgin dan hidrokortison.